Bramborová omáčka
Potřebné ingredience
1kg brambor, 100 ml sl. smetany, 1 cibule, kousek másla, hl. mouka na zahuštění, sůl, pepř, bobkový list,
Postup přípravy
1kg brambor oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v troše slané vody téměř do měkka.
Na kousku másla zpěníme cibuli, osmahneme a přidáme do uvařených brambor. Přidáme pepř…
Zapečená rajčata s nivou a mozzarellou + bageta
Potřebné ingredience
4-5 rajčat / kousek nivy / 1 balení mozzarelly / bylinková sůl / koření na pizzu nebo mix bylinek, kdo má, tak bazalku / olivový olej
Postup přípravy
Rajčata nakrájím na kolečka. Do skleněné zapékací mísy, vymazané olivovým olejem, vyplním dno plátky rajčat. Na každé kolečko jsem dala kousek nivy, vše lehce okořenila solí a…
Sýrová roláda rychlovka :)
Potřebné ingredience
2 balíčky sýr eidam raději 45%, tavené sýry dle množství náplně.. já přidávám i např. neochucené pomazánkové máslo popř. máslo nebo margarin.. udělám jakoby sýrovou pomazánku.. vařené vejce do jedné rolády stači jedno (krájíme na 1/4), olivy, kapie, steril. okurky (co má kdo rád), šunku popř. párek záleží co chcete do náplně.. do sýrového základu lze přidat i sladkou papriku pro jinou chuť :) tato roláda je rychlá a výborná :)
Postup přípravy
Na pečící papír dám čtverečky sýra, tak aby se překrývaly a opravdu na chvilku dát do trouby dokud se sýr jakoby nerozteče a nespojí.. poté vyndám a nechám schladnout. Mezitím si…
karbenátky z červené řepy
Potřebné ingredience
1 středně velká červená řepa 10 dkg ovesných vloček 1 vejce kukuřičná mouka (množství podle vodnatosti řepy) sůl majoránka 2 stroužky česneku 1 cibule
Postup přípravy
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Přisypeme vločky, 1 vejce, sůl, majoránku, 2 vymáčknuté stroužky česneku, 1 nadrobno nakrájenou cibulku. Zamícháme. Teď přisypeme…
Jáhlový nákyp s jablky
Potřebné ingredience
250g jáhel ( 1/2 pytlíku) skořici, cukr (asi 4 lžíce a víc - dle chuti...) cca 6 jablek (spíš menších, nebo 5 větších) hrst předem namočených a propraných rozinek 4 vajíčka trocha soli
Postup přípravy
Nejprve si před vařením jáhel jáhly spaříme: vsypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou z konvice, promícháme a vodu slijeme, toto opakujeme třikrát, díky tomuto procesu se zbavíme…
Slovenské bramborové pirohy
Potřebné ingredience
Ingredience na nudlové těsto 100 ml voday 2 ks vejce 400 g polohrubé - -sůl .kterého rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu. Nejdříve nožem, pak rukama vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme placku úzkou jen několik milimetrů a vykrajujeme kolečka náplň je z štouchaných vařených brambor klademe na kolečka těsta doprostřed, přehneme do trojúhelníku a okraje těsta přimáčkneme. Takto nachystané pirohy . kterého rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu. Nejdříve nožem, pak rukama vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme placku úzkou jen několik milimetrů a necháme proschnout. Suché ěsto krájíme do vámi požadovaných tvarů. Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom je slijeme, necháme vychladnout, rozmačkáme vidličkou, dáme do mísy a smícháme s moukou s trochou vody. Z brambor vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na plát silný asi 3 mm. Plát těsta rozkrájíme na kolečka .Hotové pirohy pokame rozpuštěným maslem a posipeme pažitkou a můžete hned jíst dobou chuť.................
Knedlík bez kynutí
Potřebné ingredience
1 světlý rohlík, 1/2 celozrnného rohlíku (nebo také světlý), 1 a 1/2 hrnku hrubé mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička PP, 1 a 1/2 hrnku studeného mléka, ev. hrst petrželky. (1hrnek = 250ml)
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na kostičky, přisypeme mouku, sůl, PP, žloutky a mléko, promícháme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ke směsi. Dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané…
Tempeh s tarhoňou
Potřebné ingredience
Na 1 celý balíček tarhoně potřebujeme: olivový olej, 1 tempeh "smažený", 1 velká cibule, 1 velká mrkev, 2 stroužky česneku, 1 lžička solčanky, 1 střední cuketa, přírodní sojová omáčka dle chuti, zelená petržel.
Postup přípravy
Používám velkou pánev s poklicí. Na olivovém oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek, nadrobno pokrájený tempeh, po chvílích přidáváme najemno nastrouhanou mrkev a…
Žemlovka s nektarinkami a sněhovou čepicí
Potřebné ingredience
5 ks rohlíků(já se zbavila včerejších) , 3 dcl mléka , 4 vejce , van. cukr , cukr krystal , skořice , 3 ks větších zralých nektarinek , máslo
Postup přípravy
Rohlíky si nakrájíme na plátky,žloutky+cukr(podle chuti) + mléko smícháme.Pekáček vymažeme máslem a na něj klademe rohlíky vykoupané v mléce se žloutky a cukrem.Nektarinky…
Barevná zeleninka s jasmínovou rýží
Potřebné ingredience
cibule, česnek, cuketa, dýně Hokkaido, květák, kurkuma, římský kmín, sůl, pepř, trochu smetany, bílého jogurtu na zjemnění (nemusí být)
Postup přípravy
Na oleji si orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme římský kmín, kurkumu a vše společně krátce orestujeme. Přidáme na plátky nakrájenou cuketu, kostičky dýně a mírně…