Pikantní asijská polévka
Potřebné ingredience
čerstvé plodnice ucha jidášova a penízovky sametonohé, 1 paprika, nakládaná či zmrazená kukuřice, sojová omáčka, ústřicová omáčka, čínská sladko-kyselá omáčka, pažitka, 1 kostka bujónu popř. masový vývar, tmavá jíška, sůl
Postup přípravy
Omyté houby nakrájíme na tenké proužky a dáme do cca 1,5 l vody (masového vývaru) vařit. Po uvedení do varu přidáme bujón (netřeba, pokud máme masový vývar), na malé kostičky…
Gulášová polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
500 g mladých plodnic hlívy ústřičné, gulášové koření, masový vývar, 1 větší cibule, olej, sůl pepř, majoránka
Postup přípravy
Na oleji dozlatova osmahneme drobně nakrájenou cibuli a přidáme na menší kousky nakrájené a omyté hlívy. Necháme vydusit šťávu, kterou houby pustí a přidáme gulášové koření. Po…
Celerový salát s černými lanýži a ořechy
Potřebné ingredience
1 celer, 1 středně velký černý lanýž, 12 ořechů, 1 lžíce hořčice, 1 stroužek česneku, čerstvé bylinky, extra panenský olivový olej, sůl, pepř.
Postup přípravy
Očištěný, omytý a osušený celer nakrájejte na plátky. Smíchejte hořčici se čtyřmi polévkovými lžícemi olivového oleje, jemně nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Nakrájený česnek…
Pstruh s černou lanýžovou omáčkou
Potřebné ingredience
2 pstruhy střední velikosti, 2 černé lanýže, 2 stroužky česneku, vinný ocet, extra panenský olivový olej, šťáva z 1 citrónu, sůl.
Postup přípravy
Očištěné pstruhy dáme vařit do osolené vody. Když jsou uvaření, odstraňte kůži, ploutve a všechny kosti. Připravíme tak čtyři porce filé. Pečlivě očistíme lanýže. Omáčku…
Italské rigattoni s máslem, smetanou, lanýžem a vejcem
Potřebné ingredience
150 g rigattoni (trubicové těstoviny), 3 lžíce bešamelové omáčky, 1 žloutek, lanýž, 1 lžíce smetany, 2 lžíce strouhaného parmazánu, čerstvé máslo.
Postup přípravy
Do horké bešamelové omáčky přimícháme za stálého míchání parmazán a strouhaný lanýž. Necháme několik okamžiků povařit a odstavíme z ohně. Žloutky rozšleháme se smetanou a zvolna…
Polévka s Hlívou ústřičnou
Potřebné ingredience
400 g Hlívy ústřičné, 1 šalotka, 30 g másla, 1 moučná brambora, 1 litr zeleninového vývaru, 125 ml sladké smetany, po 5 snítkách petrželky a kerblíku, sůl, muškátový oříšek. Příprava 20 minut (bez vaření).
Postup přípravy
Hlívy očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a nasekáme najemno.
Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme šalotku a necháme je zesklovatět. Přidáme houby a…
Hlívová paštika (pomazánka)
Potřebné ingredience
200 g hlívy, 60 g šunky, 2 šalotky, svazek petrželky, 30 g másla, citrónová šťáva, 3 lžíce silného masového vývaru, 2 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce bílého vína.
Postup přípravy
Hlívu na másle podusíme na cibuli spolu s jemně nakrájenou šunkou a nasekanou petrželkou. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, zalijeme masovým vývarem, vaříme společně 3 minuty…
Salát z Shii -take
Potřebné ingredience
400 g plodnic Shii-take, 4 šalotky, 250 g polníčku, 3 kusy Fleischtomaten (dužninová rajčata), 1 stroužek česneku, 3 lžíce červeného vinného octa, 2 lžíce bazalkového octa, 1 lžička sójové omáčky (zn. Kikkoman), 100 ml olivového oleje, sůl a pepř, 1 bageta s bylinkami (Kräuterbaguette).
Postup přípravy
Plodnice Shii-take očistíme a nakrájíme na plátky, šalotky na kostičky. Houby obděláme na polovině nakrájené šalotky na trošce oleje. Osolíme a opepříme. Polníček očistíme a…
Houbová pánev s tofu
Potřebné ingredience
300 g čerstvých plodnic Shiitake, 250 g nakládaných sójových výhonků, 150 g tofu, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce vody, 2 lžíce sezamového oleje, sladká chilli omáčka, sherry.
Postup přípravy
Sójovou omáčku smícháme s vodou. Tofu nakrájíme na kostičky a založíme na 1 hodinu do sójové omáčky. Houby očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Sójové výhonky odkapeme.…
Kuřecí prsíčka se zázvorem a Shii-take
Potřebné ingredience
300 g Shii-take, 300 zelených lusků cukrového hrášku, 1 cm čerstvého zázvoru, 4 nasekané cibule, 1 lžíce másla, 125 g rýže basmati, sůl, pepř, 100 g mrkve nakrájené na kostičky, 1 žlutá paprika nakrájená na kostičky, 1 nasekaná chilli paprička, 4 kuřecí prsíčka s kůží, 3 stonky citrónové trávy, 1 lžíce přepuštěného másla, 125 ml drůbežího vývaru, nasekaná petrželka.
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 200°C. Houby zbavíme třeňů a rozřízneme je na čtvrtky. Lusky hrášku očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.…