Zobrazit přihlášovací formulář
BEZMASÁ JÍDLA
Klasické halušky

Klasické halušky

Potřebné ingredience

1 kg syrových brambor
600 g hrubé mouky
1 lžička soli

Postup přípravy

Syrové brambory najemno nastrouhat, opravdu na jemném struhadle jinak to není ono, smíchat se solí a hrubou moukou, nelépe přímo rukama:-)

Protlačujeme přes síto na noky do…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Halušky - nejen pro Šáruš

Halušky - nejen pro Šáruš

Potřebné ingredience

1 -2 pytlíky halušek v prášku, 30 dkg slaniny (uzené nebo anglické), 0,5 kg kysaného zelí nebo 1 menší hlávkové zelí nebo 30 dkg brynze (každý nemá rád) nebo 30 dkg strouhaného eidamu nebo vanička tvarohu (na maštění je v tomto případě lepší máslo).

Postup přípravy

Halušky dělám ze sáčku i když moje mamka to bere za svatokrádež - pocházím ze Slovenska - z kolébky halušek.
Když mám čas a chuť tak je dělám pořádně - brambory (asi 1,5 kg)…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Zasněžené řezy

Zasněžené řezy

Potřebné ingredience

Těsto: 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 10 lžic oleje, 20 dkg polohrubé mouky, 1 prdopeč,
Krém: 0,6 l mléka, 2 vanilk. pudingy, 250 g másla, 1 vanil. cukr, cukr moučka dle chuti (cca10 dkg), 1 tvaroh, 5 lžic kokosu, rum dle chuti,
Na posypání: cca 10-15 dkg kokosu

Postup přípravy

Těsto: Vejce našleháme s cukrem, poté vmícháme olej a prosátou mouku s kypř. práškem. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme při 175 °C.

Krém: Puding uvaříme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Pastýřská polévka

Pastýřská polévka

Potřebné ingredience

1 lžíce oleje,1 cibule,150 g vepřového masa,sůl,150 g brambor,4 rajčata,zelená petrželka

Postup přípravy

Na rozpáleném ojeji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli,přidáme na kostky nakrájené maso a opražíme. Osolíme,podlijeme a dusíme 15 minut. Pak přidáme oloupané pokrájené brambory a…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřezí rizeto se smetanou

Kuřezí rizeto se smetanou

Potřebné ingredience

kuřecí maso,trv.šlehačku,mr.zeleninu,červenou papriku,česnek,sojovou omáčku,olej,sůl ,pepř,koření dle vaší chuti,cibulku ,česnek,vař.rýži,jedno vejce,

Postup přípravy

Nejdříve maso den předem naložím,nakrájím na kostičky,přidám vejce,sojovou omáčku,koření ,česnek,osolím,opepřím,trochu oleje a zamíchám,druhý den si uvařím rýži zvlášt,maso opeču…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Brambory s kari, kuřecím masem  zalité šlehačkou

Brambory s kari, kuřecím masem zalité šlehačkou

Potřebné ingredience

kuřecí prsa..můžou být i stehna
sůl
kari koření
olej
brambory nakrájené na plátky
kmín
šlehačka
sýr na strouhání
petrželka nebo pažitka

Postup přípravy

Opláchnuté a na plátky nakrájené brambory poklademe (nejdříve jednu vrstvu) do předem vymaštěného pekáče,osolíme, přidáme kmín a posypeme kari.
Postup opakujeme ještě třikrát.…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Zapékané fazole

Zapékané fazole

Potřebné ingredience

500 g bílých fazolí, 20-30 dkg uzeniny (junior apod.), sladký kečup, 1/2 šlehačky, sůl, pepř

Postup přípravy

Fazole necháme přes noc nabobtnat, ráno slijeme a uvaříme v mírně okyselené vodě doměkka. Scedíme a smícháme s nadrobno nakrájenou uzeninou.
Větší zapékací mísi lehce vymažeme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Sváteční štafetky

Sváteční štafetky

Potřebné ingredience

Těsto: 26 dkg cukru krystal, 11-12 bílků, 12 dkg hladké mouky, 12 dkg mletých ořechů
Krém: 3 dkg másla/Hery, 3 dkg hladké mouky, 2 dcl vody, špetka soli, 1 máslo, lžička mleté kávy, cukr a rum dle chuti

Postup přípravy

Těsto: Bílky s cukrem ušleháme do husta, přidáme mouku smíchanou s ořechy. Připravíme si 3 plechy vyložené pečícím papírem a těsto rozdělíme na tyto 3 plechy. Pečeme prudce (na…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Šlehačková bábovka

Šlehačková bábovka

Potřebné ingredience

4 vejce, 1/4 l cukru krupice, 1 šlehačka 250 ml, 1 vanil. cukr, 1/2 l polohrubé mouky, 1 prdopeč + popř. 2 lžíce kakaa a 3 lžíce mléka
POZOR - opravdu to odměřuji v odměrce na tekutiny - 1/4 l a 1/2 l

Postup přípravy

Vejce našleháme s cukrem (cca 5-10 min), poté vmícháme tekutou šlehačku, vanilkový cukr a prosátou mouku s kypř. práškem. Dobře promícháme a část vlijeme do bábovkové formy …

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Chudí rytíři

Chudí rytíři

Potřebné ingredience

Plátky veky, 1 dc mléka, džem nebo tvaroh s cukrem, 1 vejce, strouhanka, cukr krystal, mandle nebo oříšky

Postup přípravy

Veku nakrájíme na plátky a jemně namočíme do mléka pak jednotlivé plátky natíráme džemem nebo tvarohem pak k sobě dva plátky přiložíme a obalíme ve vajíčku a ve strouhance a…

Zobrazit více...

Kategorie