Dvoubarevný jablečný koláč z podmáslí -hrnkový recept
Potřebné ingredience
3 hrníčky polohrubé mouky ,3/4 hrníčku krupicového cukru,1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva,2 hrníčky podmáslí,1/2 hrníčku oleje,1 vejce,2 lžíce kokosu,2 lžíce kakaa,4 jablka,skořice
Postup přípravy
V míse smícháme polohrubé muky,krupicový a vanilkový cukr a prášek do pečiva.Přidáme podmáslí.vejce,olej a kokos-promícháme.Dvě třetiny těsta nalijeme na plech na pečící papír. Do…
Kokosové laskonky
Potřebné ingredience
130g bílků (cca ze 4 vajec), 80g moučkového cukru, 250g cukru krupice, 180g kokosu, sůl. Náplň: griliáš (100g mandlí, 80g cukru, sůl). Krém: 65g bílků, 100 - 130g cukru, 200g másla
Postup přípravy
Bílky na korpus a sůl šleháme se 1/3 cukru krupice, poté pramínkem přiléváme svařený cukrový rozvar, který připravíme svařením zbývajícího cukru krupice s trochou vody "na…
Housky se slaninou
Potřebné ingredience
42 g droždí, 100 ml vody, 200 ml mléka, 1 lžička cukru do kvásku, 1 velká cibule, 200 g anglické slaniny, 500 g hladké mouky, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1,5 lžičky soli, 1 vejce
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova, přidáme slaninu pokrájenou nadrobno a opečeme. Zaděláme těsto a necháme vykynout asi 1 hodinu.
Těsto rozdělíme na 12…
VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD BABIČKY - krásně drží tvar
Potřebné ingredience
150dkg hladké mouky, 2 dkg cukru moučka, 10dkg másla, 6dkg lískových oříšků mletých, 1 žloutek, na obalování: smíchat moučkový cukr s vanilkovým cukrem
Postup přípravy
Všechny suroviny zpracujeme, těsto dáme odležet a vychladit, ručně vytvarujeme rohlíčky, pečeme při 180°C, ještě teplé obalujeme v cukru. Jsou křehké, ale neroztékají se na plechu.
Dvojbarevný jablečný koláč
Potřebné ingredience
Spodní těsto: 250 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g másla, 2 PL kakaa, 5 PL studené vody, 1 vejce. (bez cukru) Náplň: 500 g očištěných jablek, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 40 g kokosu, hrst rozinek. Vrchní těsto: 2 vejce, 200 g cukru krupice, 100 ml oleje, 60 ml studené vody, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva.
Postup přípravy
Na vále vypracujeme tmavé těsto a necháme chvíli odležet. Jablka nakrájíme na malé kousky a v míse je promícháme s ostatními surovinami. Na plech 30x40 cm s pečícím papírem…
Vepřový závitek -Bohdalovský smotek
Potřebné ingredience
Pro 5 osob: 5 vepřových plátků z pečeně bez kosti,1 větší cibule,asi 3 str.česneku,15 dkg kysaného zelí(používám ze sáčku),5 dkg slaniny,2 1/2 párku,1 brambora,asi 5 dkg sterilované kapie,1 lžíce rajčatového protlaku,1 lžička plnotučné hořčice,4 lžíce sádla,hladká mouka,pepř,sůl
Postup přípravy
Plátky masa naklepeme ,osolíme,opepříme.Slaninu nakrájíme na kostičky,rozpustíme v kastrůlku,přidáme zelí(jeli delší pokrájíme ho)chvilku společně podusíme,přimícháme na jemno…
Oplatková "guma"
Potřebné ingredience
60g másla, 60g mouky, větší sklenice mléka, 200g másla, cukr, kakao, dortové oplatky
Postup přípravy
Uděláme jíšku, přilijeme mléko, můžeme i kakako, povaříme. Necháme vychladnout. Poté vyšleháme s cukrem a máslem.
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
1kg růžičkové kapusty, 1 nastrouhané jablko, sůl, pepř, kmín, majoránka, tymián, muškátový oříšek, přepuštěné máslo, 1 šlehačka, 500g vývaru, ev. kousek orestované anglické slaniny a bílé balzamiko
Postup přípravy
Kapustu očistíme, zespodu nařízneme do kříže a hodíme do vroucí osolené vody, vaříme 10 min., poté hned scedíme a propláchneme ledovou vodou. Asi 1/4 kapustiček nakrájíme na půlky…
Křehký ořechový koláč
Potřebné ingredience
Korpus: 125 g hladké mouky, 100 g másla, 25 g strouhaných ořechů, 1 PL cukru moučka, 1 žloutek. Náplň: 3 vejce, 125 g cukru moučka, 125 g strouhaných ořechů, 1 lžička vanilkového extraktu. Dále: 1 PL marmelády, 8 půlek ořechů.
Postup přípravy
Na vále vypracujeme hladké těsto, ze kterého odložíme bokem kousek asi tak velikosti ořechu. Ostatní těsto rozválíme a vložíme do slabě vymazané koláčové formy (průměr 28 cm) i na…
Pěnová bábovka
Potřebné ingredience
5 vajec, 250 g cukru krupice, 8 PL oleje, 8 PL vody, 200 g polohrubé mouky, 1 vanilkový pudinkový prášek, ½ prášku do pečiva, 1 PL kakaa. Dále: máslo a strouhanka na vymazání formy.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, ke konci šlehání pomalu přiléváme olej a vodu. Vmícháme prosátou směs suchých surovin. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu,…