Špaldové listové těsto
Potřebné ingredience
Vodánek: 420g hladké špaldové mouky, 10g soli, 210g vody, 20g másla, 2g citrónové šťávy. Máslové těsto: 250g másla, 75g hladké špaldové mouky
Postup přípravy
Na vodánek zpracujeme v robotu všechny ingredience, poté ještě dopracujeme ručně na vále. Na máslové těsto rychle smícháme máslo (ne moc měkké) a mouku - ideálně v robotu pádlem.…
Jogurtový koláč bez mouky
Potřebné ingredience
4 vejce, 400g tučného jogurtu, 50g škrobu, 80g cukru, citrónová kůra, 1 lžička PP
Postup přípravy
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Poté ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme jogurt, škrob a kůru. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh. Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem na…
Pudinkoví šneci z tvarohového těsta
Potřebné ingredience
Těsto: 270g špaldové hladké mouky, 250g tvarohu v alobalu, 50g třtinového cukru, 70g rozpuštěného vychladlého másla, 1vejce, 1 prášek do pečiva. Náplň: 1 vanilkový pudink, 300 ml mléka, 50g třtinového cukru, lžíce rumu, rozinky
Postup přípravy
Nejprve si uvaříme klasický pudink z mléka a cukru, ten pak necháme vychladnout. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále vyválíme plát cca 30x40 cm. Do…
Francouzský citronový koláč
Potřebné ingredience
těsto: 100g másla * 2 žloutky * 30 g moučkového cukru * 200 g hladké mouky * kůra z jednoho citronu * 2 lžíce studené vody..................... citronová náplň: 50 g másla * sťáva ze dvou citronů * 130g cukru * 1 vanilkový cukr * 3 lžíce solamylu nebo kukuřičného škrobu (maizeny) * 3 žloutky .................. sněhová čepice: 5 bílků * 250 g cukru * 2 lžíce solamylu * špetka soli
Postup přípravy
Recept je trochu náročný na množství použitého nádobí a náčiní, jinak je úplně jednoduchý:-)
Zpracujeme těsto jako linecké a dáme na 15 minut do lednice. Předehřát troubu na…
*** Katův šleh
Potřebné ingredience
750gvepřové kýty může být kuřecí,podle mě je ale kýta lepší worcestrová omáčka, sterilizovaná sklenka kápie sterilizované okurky, jakákoli ostrá hořčice, ostrý kečup, cibule, feferonka, pepř, sůl.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na nudličky asi 750g, přidáme 2 velké lžíce dijonské hořčice (nebo plnotučné),
2 lžíce oleje, pepř, sůl, asi 1 a půl lžíce worcestrové omáčky. Smícháme. Pak…
Čokoládová bábovka
Potřebné ingredience
150 g hořké čokolády, 150 g másla nebo Hery, 140 g cukru krupice, 140 g hladké celozrnné mouky, ½ prášku do pečiva, 3 žloutky, 5 bílků. Dále: máslo a strouhanka na vymazání formy.
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Z bílků a malé části cukru ušleháme pevný sníh. Vyšleháme tuk se zbylým cukrem a vychladlou čokoládou do pěny, po jednom zašleháme žloutky.…
Mokrý jablečný koláč
Potřebné ingredience
asi 6 jablek, 3 vejce, citrónová šťáva a kůra, 1/2 PP, 50g celozrnné pšeničné mouky, 50g hladké mouky, 30g rozpuštěného másla, 75g cukru, 100g mléka (lze nakombinovat s jogurtem), ev. skořice, rozinky, ořechy,...
Postup přípravy
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citrónovou šťávou, popřípadě přidáme skořici. Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme máslo, mléko, kůru a mouku. Ručně…
Luštěninová polévka
Potřebné ingredience
velké strakaté fazole (cca 150g), fazole adzuki (cca 300g), červená čočka (cca 100g), 1 velká mrkev, řapíkatý celer (2 - 3 řapíky), 1 velká pikantní klobása, 750 - 1000g vývaru, 1 velká lžíce rajského protlaku, 1 - 2 stroužky česneku, tymián, majoránka, čerstvá petrželka
Postup přípravy
Fazole uvaříme bez namáčení (adzuki přidáme o trochu déle než velké), ke konci osolíme. Scedíme, ale trochu vody necháme na případné doředění polévky. Kolečka klobásy orestujme,…
Jáhlové noky
Potřebné ingredience
300g jáhel, sůl, cca 200g pšeničné celozrnné mouky, asi 2 lžíce škrobu. Na posypání např. mletý mák, cukr, máslo, povidla.
Postup přípravy
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté uvaříme úplně doměkka ve slané vodě. Asi polovinu rozmixujeme na kaši. Necháme vychladnout. Poté smícháme se škrobem a moukou, aby…
Zapečené bramborové noky s gorgonzolou
Potřebné ingredience
bramborové noky (uvařené nastrouhané brambory, vejce, sůl, mouka), 1/2 - 3/4 brokolice, 150g gorgonzoly, sůl, pepř, 300g krůtích kousků, 1 šlehačka, hrst vlašských ořechů
Postup přípravy
Z brambor, vejce, soli a mouky vypracujeme těsto a uvaříme noky. V zapékací míse smícháme noky, šlehačku, zblanšírovanou brokolici a orestované maso (předem na chvíli naložené v…