Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Cheesecake se šlehačkou

Cheesecake se šlehačkou

Potřebné ingredience

Korpus: 200 g Be Be sušenek, 100 g másla, 60 g vlašských ořechů, 1 lžička skořice. Náplň: 4 vejce, 400 g zakysané smetany, 250 g tvarohu ve vaničce, 100 ml mléka, 180 g cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu. Dále: 200 ml smetany ke šlehání, borůvky, fialky.

Postup přípravy

Sušenky a ořechy nastrouháme, zalijeme rozpuštěným máslem, přidáme skořici a promícháme. Na dno dortové formy průměr 24 cm přivřeme pečící papír a sušenky natlačíme na dno i na…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Povidlové buchty z remosky

Povidlové buchty z remosky

Potřebné ingredience

* OMLÁDEK: 80 g vody, ½ kostky droždí (tzn. 21 g), ½ lžičky Sladěnky, 100 g polohrubé mouky; * TĚSTO: 300 g polohrubé mouky, 110 g mléka, 45 g moučkového cukru, 60 g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1 lžíce vanilkového cukru, citronová kůra, špetka soli; * NÁPLŇ: švestková povidla (cca 400 g), citronová kůra, skořice, kardamon, (na zahuštění - nastrouhaný perník, na naředění - rum, voda); * NA PROMAŠTĚNÍ REMOSKY A BUCHET: 50 g rozpuštěného másla

Postup přípravy

Jednoduché, s minimem námahy - těsto je možné zadělat v pekárně, nebo klasicky v míse.
Tento rozpis je do velké remosky Grand (průměr mísy 29 cm).


Nejdříve zadělat…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
PROSLULÝ ŽITNÝ CHLÉB z kvásku

PROSLULÝ ŽITNÝ CHLÉB z kvásku

Potřebné ingredience

250 g obnoveného žitného kvásku, 500 g kvalitní chlebové mouky-žitné (můžeme i napůl smíchat se špaldovou nebo pšeničnou moukou), 100 g hrubé žitné mouky, 350 g vody, sůl (je možné přidat i kmín nebo semínka).

Postup přípravy

Do mísy vsypeme mouku se solí, vlijeme vodu, pár tahy lehce promícháme, zakryjeme utěrkou a dáme bokem odpočinout. Po třech až čtyřech hodinách přidáme čerstvý, obnovený kvásek do…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí kousky s vinným octem

Kuřecí kousky s vinným octem

Potřebné ingredience

horní kuřecí stehna bez kůže (cca 7ks), 2 stroužky česneku, 1 velká lžička rajského protlaku, přepuštěné máslo nebo řepkový olej, 50g červeného vinného octa, 110g bílého sladkého vína, 500g vývaru nebo vody, 2 masitá rajčata, 1 velká lžička dijónské hořčice, 100-150g šlehačky, sůl, pepř, bazalka nebo estragon

Postup přípravy

Maso osolíme, opepříme a opečeme na tuku ze všech stran, vyndáme. Přidáme kousek másla a orestujeme protlak s česnekem, přidáme ocet a necháme vyvařit, poté víno, které necháme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Bezlepkové bílkové mufiny

Bezlepkové bílkové mufiny

Potřebné ingredience

80g másla, 4 lžíce javorového sirupu, 130-140g bílků (cca ze 4 vajec), 100g přesnídávky (nebo jeden velký zralý banán), skořice, kardamom, 150g mletých mandlí, 60g kukuřičné mouky, 50g kokosu, 2 lžičky PP, 200g najemno strouhané mrkve

Postup přípravy

Máslo zahřejeme, dáme všechno koření a sirup. Smícháme suché ingredience, přidáme mrkev s přesnídávkou máslovou směs. Ručně zamícháme a nakonec stěrkou zlehka vmícháme sníh z…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Knedlíky se sušenými meruňkami

Knedlíky se sušenými meruňkami

Potřebné ingredience

250g tvarohu, 1 vejce, pomerančová a citrónová kůra, 20g rozpuštěného másla, 50g strouhanky, 15-30g polohrubé mouky (dle vlhkosti tvarohu), 50 sušených meruněk na malé kousky. K podávání javorový sirup, zakysaná smetana, sekané ořechy

Postup přípravy

Vypracujeme těsto a necháme ho asi 2 hodiny odležet. Poté tvarujeme knedlíčky, vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Podáváme přelité javorovým sirupem a s kopečkem zakysané smetany.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Panettone z mateřského kvasu

Panettone z mateřského kvasu

Potřebné ingredience

Rozkvas: 150g mléka, 150g hladké mouky, 90-100g mateřského kvasu (lievito madre). Finální těsto: rozkvas, 100g měkkého másla, 70g cukru, 350g pizza mouky, 100g mléka, 2 vejce, kousek másla, rozinky, citrónová nebo pomerančová kůra, kandované nebo sušené ovoce

Postup přípravy

Asi 6 hodin předem si uděláme rozkvas smícháním všech surovin. Poté ze všeho vypracujeme hladké, elastické těsto, které necháme chvilku odpočívat (cca 15 min.). Rozdělíme do…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Potřebné ingredience

150 - 200g červené čočky, 1 stroužek česneku, 200g krájených rajčat, tuhá část z kokosového mléka, cca 4 větší mrkve, mletý koriandr, skořice, sladká paprika, sůl, pepř, kurkuma, kmín, 750g vývaru, olej

Postup přípravy

Na oleji orestujeme kousky mrkve, přidáme koření a česnek a krátce orestujeme. Přidáme čočku, rajčata, kokosové mléko, vývar, sůl a pepř. Necháme vařit do změknutí, poté…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Těstoviny s klobásou

Těstoviny s klobásou

Potřebné ingredience

350g těstovin, cca 350g čerstvé (syrové) klobásy typu salsiccia, 200g tmavých žampionů, 75g parmazánu (+ hoblinky k podávání), 2 žloutky, 100g zakysané smetany, sůl, pepř, petrželka

Postup přípravy

Na pánvi opéct kousky klobásy vymačkané ze střívka, poté přidat čtvrtky žampionů a orestovat. V misce smíchat parmazán, žloutky, smetanu a petrželku s trochou vody z vařených…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Celozrnný tvarohový koláč

Celozrnný tvarohový koláč

Potřebné ingredience

Tmavé těsto: 100g másla, 1/2 PP, 5 lžic vody, 300g pšeničné celozrnné mouky, 50g cukru, citrónová kůra. Tvarohová náplň: 750g tvarohu, 1 vejce, med. Piškotové těsto: 3 vejce, 100g oleje, 100 - 150g cukru, 5 lžic vody, 200g pšeničné celozrnné mouky, 1/2 PP. Může být ovoce.

Postup přípravy

Vypracujeme tužší tmavé těsto, necháme chvíli odpočinout a vyválíme na slabý plát (ke konci je dobré válet už rovnou na pečícím papíru). Dáme do plechu. Nalijeme tvarohovou náplň …

Zobrazit více...

Kategorie