Křupavý domácí kmínový chleba (v pekárně zadělaný, v…
Potřebné ingredience
330ml vlažné vody, 1 lžíce (jablečného) octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 vrchovatá ČL soli, 250g hladké mouky, 350g celozrnné mouky (dávám půl na půl žitnou s pšeničnou, anebo žitnou se špaldovou, anebo prostě nějakou, jaká je zrovna doma - používám "celozrnné jemně mleté" Bio mouky z Alberta), 3-4 lžičky kmína (prostě sypnu hrstičku), 2 lžičky (třtinového) cukru, 1 vrchovatá lžička sušeného droždí
Postup přípravy
Chleba z domácí pekárny mi nějak nechutná, buď že to neumím, anebo že prostě bez kůrčičky to pro mě není chleba. Takže teď peču tento, dokud neobjevím lepší :-). Bude chutnat ale…
Dort s ovocem k 2. narozeninám mého syna
Potřebné ingredience
Piškotový korpus (recept ze Zorka.estranky.cz): 8 vajec, 320g cukru krupice, 320g polohrubé mouky, 1.5 lžičky PDP, 8 lžic teplé vody / pudingový krém: 500ml mléka, 2 vanilkové pudingy, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr podle chuti, 1.5 kostky másla
Postup přípravy
1. Vyšlehat sníh z bílků, vešlehat 1/2 cukru.
2. Ušlehat 4 minuty žloutky s druhou 1/2 cukru, vešlehat vodu.
3. Do žloutkové směsi na střídačku opatrně metličkou zapracovat…
Lehoučká šlehačková roláda (bez mouky)
Potřebné ingredience
4 vejce, 4 poctivé lžíce holandského kakaa, 4 rovné lžíce moučk. cukru + smetana na šlehání, ztužovač + ovoce na ozdobu
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem a kakaem, opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme (na střední teplotu asi 8 minut). Upečený plát…
Ondráš alias slezský řízek
Potřebné ingredience
Brambory (+ se může přidat cuketa), vajíčko, mléko, mouka, česnek, sůl, kmín, majoránka, příp. i slanina + maso (u nás kuřecí řízky, mohou být i vepřové nebo třeba uzená krkovička)
Postup přípravy
Vytvořit bramborákové těsto, rozprostřít trochu na rozpálenou pánev s olejem, přidat maso (některé se musí předsmažit, viz dále), přikrýt další trochou těsta, jakmile okraj…
Brambory se zeleninou a masem pečené v balíčcích z…
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: 8 brambor, 2 papriky, 2 cibule, 1 palička česneku, 12 žampionů, 1 klobáska (u nás valašská, spolu s žampiony pustí dost šťávy, což je žádoucí), 1-2 kuřecí řízky, sýr... (anebo co jiného se doma najde, podle sezóny a vlastní chuti), příp. všeho větší množství, nezbude tak jako tak
Postup přípravy
Šťavnatější a bezpracnější verze našeho oblíbeného pečeného jídla (jindy zas peču na plechu):
1. Vše nakrájet na menší kousky, osolit, okořenit, omastit olejem.
2. Z role…
Housky z domácí pekárny
Potřebné ingredience
Recept mám od kamarádky: 250ml mléka, 30g másla, 175g hrubé mouky, 200g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 1 lžička sušeného droždí, příp. mletý kmín, sušený česnek, apod.+posyp
Postup přípravy
Na dno DP nalít tekuté přísady, nasypat sypké přísady, nahoru na jednu stranu sůl, na druhou droždí a cukr. Po vykynutí uplést houstičky, pomašlovat např. mlékem, příp. posypat,…
Vánočka s postupem + briošky
Potřebné ingredience
20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 80-100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli
Postup přípravy
Výroba těsta: Na dno domácí pekárny vlít tekuté přísady (žloutek, teplé mléko, rozpuštěné máslo), nasypat sůl, citr. kůru (nebo jiné koření, např. špetku mletého anýzu), mouku (i…
Celozrnné rohlíky z domácí pekárny
Potřebné ingredience
Na motivy receptu z Bakulca.cz: 250ml mléka, 2 vejce, 3 lžíce oleje, lžička cukru, 2 lžičky soli, 250g hladké mouky, 250g celozrnné žitné mouky (nebo jiná kombinace jiných typů mouky), 1,5 lžičky sušeného droždí+kmín, příp. hrubá mořská sůl, příp. mák, příp. sezamové semínko, atd.
Postup přípravy
Na dno DP nalít tekuté přísady, nasypat sypké přísady, nahoru na jednu stranu sůl, na druhou droždí a cukr. Po vykynutí umotat z kruhových výsečí rohlíky, vyskládat na plech…
Kynutý cop s trojí nádivkou
Potřebné ingredience
Těsto: 20g droždí, 250ml mléka, 50g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli, Nádivka: maková (mák, cukr, skořice)+povidlová (povidla, rum)+tvarohová (tvaroh, van. cukr, citr. kůra, vejce)
Postup přípravy
Na dno domácí pekárny vlít tekuté přísady (žloutek, teplé mléko, rozpuštěné máslo), nasypat sypké přísady, kvasnice (vždy jinam než sůl). Já pro jistotu a zábavu i do pekárny…
Poněkud obludné sluníčko :-)
Potřebné ingredience
Marcipánové sluníčko dětem pro radost, barevně dostalo docela zabrat, jak čekalo pár dní, než se pod něj upeče dort (a stejně nakonec skončilo na obyčejném zakysánkovi).