Kváskový bramborový chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce kvásku (dávám žitný), 80 g hladké pšeničné mouky, 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 350 g hladké pšeničné mouky, 50 g celozrnné (nebo hladké) žitné mouky, 200 ml vlažné vody, 9 g soli, ¼ lžičky chlebového koření, ½ lžičky kmínu, trochu kurkumy, 170 g brambor (nejlepší jsou salátové)
Postup přípravy
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g vlažné vody + 80 g hladké pšeničné mouky
Nechat kvasit cca 12 hodin.
(Pokud udržujete větší množství kvásku, můžete dát klidně ten a tuto fázi přípravy kvásku přeskočit.)
2. den - připravit si brambory - uvařit ve slupce, nechat vychladnout a protlačit sítkem na hranolky (jako když se dělá bramborový salát).
Ke kvásku přidat 350 g hladké pšeničné mouky + 50 g celozrnné žitné mouky + 200 ml vlažné vody.
Míchat, než se spojí mouka s vodou, potom přikrýt a nechat cca 30 minut stát.
Po 30 minutách přidat 9 g soli + koření a těsto dobře propracovat.
Potom do těsta zapracovat brambory a nechat stát dalších 30 minut (hustotu těsta upravit moukou - bude lepit, ale nemělo by být příliš řídké).
Vymazat olejem větší mísu, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny (přikrýt).
Během kynutí v míse těsto 2x přeložit (zhruba po 40 a po 80 minutách).
Poté vyndat těsto na vál, podsypat hladkou moukou a překládat. Pak vytvarovat do bochníku, přendat do ošatky a nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny.
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou (nebo orosit rozprašovačem), snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).
Krájet až po úplném vychladnutí.
Smíchat 1 lžíci kvásku + 100g vlažné vody + 80g hladké pšeničné mouky
Nechat kvasit cca 12 hodin.
(Pokud udržujete větší množství kvásku, můžete dát klidně ten a tuto fázi přípravy kvásku přeskočit.)
Připravit si brambory - uvařit ve slupce, nechat vychladnout a protlačit sítkem na hranolky (jako když se dělá bramborový salát).
Ke kvásku přidat 350g hladké pšeničné mouky + 50g celozrnné žitné mouky + 200ml vlažné vody.
Míchat, než se spojí mouka s vodou, potom přikrýt a nechat cca 30 minut stát.
Po 30 minutách přidat 9g soli + koření a těsto dobře propracovat.
Potom do těsta zapracovat brambory a nechat stát dalších 30 minut (hustotu těsta upravit moukou - bude lepit, ale nemělo by být příliš řídké).
Vymazat olejem větší mísu, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny (přikrýt).
Během kynutí v míse těsto 2x přeložit (zhruba po 40 a po 80 minutách).
Poté vyndat těsto na vál, podsypat hladkou moukou a překládat. Pak vytvarovat do bochníku, přendat do ošatky a nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny.
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou (nebo orosit rozprašovačem), snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé