Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 79 návštěvníků)

Rybízová marmeláda- jednoduchá, rychlá

5.0
Rybízová marmeláda- jednoduchá, rychlá

Potřebné ingredience

rybíz, cukr

Postup přípravy

Nejjednoduší příprava rybízové marmelády. Dělám ji již spoustu let, nekazí se, je dokonalá na vánoční cukroví. Je rychle udělaná. Jen se otrhá rybíz, omyje / i se stopkami/, rozvaří, přecedí, povaří s cukrem a plní se do sklenic. To je vše.

Natrháme rybíz, to zabere nejvíc času.

Opláchneme, důkladně.

Omytý rybíz odvážíme. Je to důležité, protože podle toho se dávkuje cukr. Na 1 kg ovoce, 60 dkg cukru.

Přendáme do velkého hrnce a dáme vařit. Moje dávka je 4,5 kg ovoce.

Rozváříme podle potřeby. Já 4,5 kg - 30 minut.

Rozvařená dávka. Občas se musí zamíchat, může se trochu pomoct vařečkou rozmačkávat kuličky, hlavně ze začátku, aby se nepřipálily.

Celou dávku pomocí cedníku a vařečky, nebo pasírovače propasírovat.

Šťávu vrátit na sporák, opět větší hrnec.

Odvážit cukr. na 1 kg ovoce - 60 dkg cukru.

Až se začne šťáva vařit, postupně, za stálého míchání přidáváme cukr. Šťáva mění barvu.

Houstnutí marmelády zkoušíme na vychlazeném talířku. Kápneme trochu hmoty, chvíli počkáme a prstem vyzkoušíme, jak želíruje.

Správně hustá hmota. Je sklovitá, tmavá, houstne i na vařečce a stěnách hrnce.

Ještě horkou marmeládu plníme do umytých, teplých sklenic.

Sklenice ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Z mých 4,5 kg materiálu je tolik sklenic. Necháme vychladit, otočíme, popíšeme a DOBROU CHUŤ.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

navia 23. 7. 2015, 15:24
Zbylo mi asi půl kila rybízu, dělala jsem "brusinky". Pak jsem našla váš recept, ttakže jsem ho zpracovala na marmeládu. Jen jsem trochu ochutnala, ale e použiju ji až na vánoce na linecké. Jen doufám, že bude dost cukru... v některých receptech je až kilo na litr čisté šťávy, zatímco tady se váží rybíz i se stopkami a bobulemi. Každopádně dík za recept!
zdena315 11. 7. 2015, 22:18
super, dobré, rychle už jam hotovo děkuju (Y)
komirka 12. 7. 2015, 19:26
@zdena315 (L)
lidare 8. 7. 2015, 14:46
(Y) :-)zkusím i z černého :-)
komirka 8. 7. 2015, 21:49
@lidare (F) (F)Já ho míchám, červený, černý i bílý. Nevím, jestli bude samotný černý želírovat *-)
trojcata 19. 7. 2016, 22:28
@komirka černý je ze všech nejluxusnější z toho dělám i za studena a marmeláda nemá chybu
Evelyn123 8. 7. 2015, 12:41
Mirko, taky jsem vyzkoušela podle Vás (Y) Včera jsem dostala kilo rybízu a už je marmeláda ve skleničkách. Vždy jsem dělala na odšťavňovacím mlýnku po babičce a tohle byla rychlovka. Jen jsem odstranila stopky když jsem měla jen kilo rybízu, díky za recept (F) (F) (F)
komirka 8. 7. 2015, 21:47
@Evelyn123 (F) (F)Díky, dobrou chuť (F)
novackova 8. 7. 2015, 10:28
(Y) (Y) (Y) (F)
komirka 8. 7. 2015, 12:39
@novackova (L)Díky (F) (F) (F) (F)
gabina1 8. 7. 2015, 7:27
Vyzkoušela jsem a vážně výborná, rychlá, super
komirka 8. 7. 2015, 8:45
@gabina1 (F) (F) (F)To jsem ráda, dobrou chuť (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie