Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 838 návštěvníků)

Perníčky p. Řezníčkové - hladké, oblé, drží tvar a hned k jídlu

0.0
Perníčky p. Řezníčkové - hladké, oblé, drží tvar a hned k jídlu

Potřebné ingredience

650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g tuku (nejlépe Omega nebo jakýkoli 100% rostlinný tuk), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku ( anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs ), 1 malá lžička jedlé sody, 2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto. Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!! Poleva: 1 bílek, 150 až 200 g moučkového cukru, 1 lžička citrónovéšťávy.

Postup přípravy

Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, med a rozehřátý tuk a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být pevné a pěkně hladké. Vyválíme placku asi 3 mm silnou. Plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min. na plechu s pečícím papírem. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.
Poleva: Cukr v první řadě prosejte několikrát přes jemné sítko. Polevu pak vymíchejte ručně doběla, musí být pěkně hustá. Hustotu vyzkoušíte, když uděláte párátkem tečku na linku a drží -li tvar a neroztéká se, je poleva akorát na zdobení.
Rady: těsto si můžete udělat i např. 14 dní dopředu, jen mu to prospěje.

a poslední kousek letošní

Moje dnešní várka jen z poloviny tohoto receptu a ještě mi je vnouček baští, tak asi nebude co zdobit :-))

Teď dozdobené a budou pro děti na stromeček, snad se mi podaří je uchovat a nesníst :-)))

další várka, ty budou už na stromeček :-)

A chaloupka z tohoto těsta

:-)

v dárkovém balení

Perníkový adventní věnec

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kaci1978 27. 11. 2010, 17:37
Stáňo, prosím.... je problém, když jsem sesypala mouku s cukrem dohromady a prosála? Šla jsem podle postupu - všechny sypké ingredience prosejte na vál.... ale pak dál se píše postupně přidávejte mouku :-S což jsem si samozřejmě všimla až poté, co jsem smíchala cukr s moukou....
sburicova 27. 11. 2010, 20:40
@Kaci1978 Klárko, asi už píšu pozdě, ale vůbec to nevadí, prostě všechno smíchejte a uhňácejte těsto, nic se neděje (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello)
Kaci1978 28. 11. 2010, 15:42
@sburicova Stáňo, uf, to jste mě uklidnila :)) já je právě peču, včera jsem si udělala těsto a čekala jsem, co mi napíšete, abych případně mohla začít znovu :))) každopádně jsou už nějaké upečené a fakt vypadají moc hezky. A jelikož já jsem hatla patla pekařka a mě se s těstem dělalo moc dobře, mohu těsto rozhodně doporučit ostatním!! I za moje dvě robátka, která si vyválela a vykrájela sama jeden plíšek :))) děkuji za recept (L)
vilekula 25. 11. 2010, 14:56
DObry den,diky za recept.Ziju uz par let v recku a letos mame dovezene pernikove koreni z cech tak se pokusime udelat pernicky a moc se mi libi vas recept.Rada bych i chaloupku.Poradite mi,jak nejlepe na ni?Mate na ni nejaky "strih"?dekujuuuu
sburicova 25. 11. 2010, 22:50
@vilekula Dobrý večer Terezko, to jste mě překvapila odkud mi píšete, mám v Soluni kamaráda z dětství. Tady Vám posílám odkaz na moje stránky o pečení všeho druhu, snad se Vám budou hodit a tady je odkaz přímo na postup na chloupku se vším co k tomu potřebujete, mějte se moc hezky, Stáňa http://www.bubu-dortiky.estranky.cz/ http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=5353&user=324156 (F) (hello) (hello) (hello)
Lucka1401 25. 11. 2010, 14:35
Perfektní těsto.krásně se s ním pracuje,vůbec se netrhá. Moc děkuji za receptík (L)
sburicova 25. 11. 2010, 14:42
@Lucka1401 Luci, to mě těší a děkuji (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
endloj 24. 11. 2010, 21:42
Dobrý den ,právě jsem se rozhodla ,že udělám vaše perníčky ..jsou (Y) (Y)Chci je mít k jídlu i je mít nazdobené ,můžu je jeden den upéci ,potřít vejcem a druhý den je nazdobit .Vydrží mi do vánoc měkké??Teda ,když je nesní :-)Děkuji moc ,Ivana
sburicova 24. 11. 2010, 23:29
@endloj Dobrý večer, Ivanko, můžete je udělat, tak jak píšete. Potřete je vajíčkem hned po vyndání z trouby horké. A až vystydnou zabalte do krabice a igelitu a nechte v chladnu, pak až je vyndáte na stůl, tak krásně změknou. Mějte se hezky (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
backa 24. 11. 2010, 20:58
(Y)Stani,máš je nádherné |:o)moc pěkně nazdobené a chaloupka je úžasná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
sburicova 24. 11. 2010, 23:30
@backa Tatjanko, děkuju moc, pořád se učím (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello)
Vaculenka 24. 11. 2010, 17:07
(Y) i já děkuji včera půlka várky perníčků putovala do školky dnes budeme dělat z druhé půlky už na doma..a další zadělané těsto jsem si právě dala "odpočinout" do lednice na zítra..budu dělat adventní věnečky..nedělám určitě naposled..malej chce chaloupku takže půjdeme i do ní podle Vašeho návodu..děkujeme..super se s těstem pracuje.. (F)
sburicova 24. 11. 2010, 20:57
@Vaculenka Dášo, moc děkuju, vy teda jedete, nezahálíte (Y), já je dělám letos už počtvrté a ještě není konec, pořád mi to snědí nebo rozeberou (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello)
lussis 24. 11. 2010, 14:36
Tak jsme dnes se synem dělali :-)jsou SUPER (Y) (Y) (Y), jen škoda, že tu nikdo neřekl, že se musí dát na pečící papír, já dala na suchý plech a nemohli jsme je ani za nic sundat :-S, tak syn už mlsá 1,5plechu :-D :-D :-DTakže pozor! použijte pečicí papír, pak je to v pohodě, Lucka. (hello)
sburicova 24. 11. 2010, 20:53
@lussis Luci, děkuju, to mě ani nějak nenapadlo psát, dnes už se pečící papír používá na všechno, tak jsem to ani nepsala ,-) ,-), hlavně, že se povedli a chutnají (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello)
vikuša 24. 11. 2010, 10:49
(clamp) (clamp) (clamp)
sburicova 24. 11. 2010, 13:38
@vikuša Děkuji (F) (F) (F) (hello) (hello)
TAJSON 24. 11. 2010, 9:01
Dobry den Stáno tak jsem si vecer udelala testo a dneska tak v 10 jdu na neho neni to brzo jinak mate je moc moc moc krasne ste šikulka (Y) (clamp) (clamp)dekuji za recetp s pozdravem malkova (L) (L) (L)
sburicova 24. 11. 2010, 9:47
@TAJSON Dobrý den, klidně se na ně vrhněte a děkuju moc (F) (F) (F) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
TAJSON 24. 11. 2010, 10:56
@sburicova Dekuji a jeste se chci zeptat pisete ze pernicky ktere se budou zdobit tak je mam potrit celim vejcem a plati to i kdyz je budem jist nevim jetli nemyslite jen aby pak byli na ozdobu dekuj ,-) ,-)
sburicova 24. 11. 2010, 20:59
@TAJSON Já potírám všechny, jen na to jídlo bez zdobení se ani nemusí, ale většinou to vemu šmahem všechno, jsou hezky lesklé, ale je to jedno. Děkuji a hezký večer (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
vitara 24. 11. 2010, 7:59
Dobrý den moc děkuji za rady (Y) (Y) (Y),určitě vyzkouším.Měj te se hezky Iva :-) |:o) |:o)
sburicova 24. 11. 2010, 9:48
@vitara Není zač a děkuji, zkuste a uvidíte, že jdou pekně (F) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello)
KAOLA 23. 11. 2010, 14:36
Dobrý den, myslíte,že bych mohla těsto zpracovat i v pekárně? Děkuji Monika :-$
sburicova 23. 11. 2010, 22:37
@KAOLA Dobrý večer, ano v pekárně můžete a začněte od tekutých přísad, zdravím (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
mikot 23. 11. 2010, 11:57
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať čím sa dá nahradiť omega, nevidela som ju na Slovensku predávať. Ďakujem
sburicova 23. 11. 2010, 13:55
@mikot Dobrý den, použijte jakýkoli 100% rostlinný tuk (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello)
critline 23. 11. 2010, 12:07
@mikot Ahoj myslím že na Slovensku je to tuk Palma
vitara 23. 11. 2010, 9:58
Dobrý den mám dotaz :-$,šli by perníčky udělat bez medu?Mám na něj alergii. Děkuji moc Iva :-$ (clamp)
Zrušený účet 24. 11. 2010, 12:45
@vitara Já také med nemůžu,ale po pečení se alergeny zničí a v perníčcích mi to nic nedělá a to samé na jablíčka také je nemůžu ,ale jak jsou zavařená nebo ve štrůdlu tak nic..zkuste (Y) (Y) (F) (F) (F)
Anyes 23. 11. 2010, 11:47
@vitara A nešel by místo toho medu použít nějaký ten sirup, třeba kukuřičný? Když dělám marcipánovou hmotu, tak v jednom receptu mám med a v druhém kukuřičný sirup. Snad by to nevadilo? Ale nevím, zkušenost s tím nemám. :^)
sburicova 23. 11. 2010, 13:56
@Anyes No, možná to je dobrý nápad, zkuste to (F) (F) (hello) (hello)
sburicova 23. 11. 2010, 10:48
@vitara Dobrý den, to jsem zatím nezkoušela, ale možná by šlo rozehřát marmeládu s troškou rumu a nahradit tím med, chce to nějakou lepivku do těsta dát, tak snad ta marmeláda, by šla, myslím, že by se hodila meruňková. U perníků je na chuť důležité to koření. (F) (F) (hello) (hello) (hello)
Marci 1 23. 11. 2010, 9:41
|:o) |:o) dobrý den právě jsem dodělala perníčky a jsou (Y) (Y) (Y), s těstem se perfektně pracuje, ještě být tak šikovná jako vy a nazdobit je (hello) (hello) (hello) (hello)
sburicova 23. 11. 2010, 10:49
@Marci 1 Marcelko, díky, to jste mi udělala radost a já zas tak šikovná nejsem, jen to nevzdávám a trénuju (F) (F) (F) (F) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
Misa1706 22. 11. 2010, 21:09
Dobrý večer,nechala jsem se inspirovat vašimy výtvory a dnes jsem zadělala těsto.Vše šlo hladce,ale jakoby se mi "roztéká",není tak hutné...váhu jsem dodržela dle receptu,tak kde je chybka?No uvidím co ráno,zatím těsto leží v lednici a péct budu asi až zítra nebo pozítří....Našla jsem podobný recept na "" a tam vše souhlasí,až na dávku Omegy.U vás je to jen 50g a tam mají 250g????????Není to velký rozdíl na jeden recept?Děkuji a pečení zdar (clamp) (clamp) (clamp)
sburicova 22. 11. 2010, 22:05
@Misa1706 Dobrý večer Míšo, jestli jste dodržela recept, tak se vám těsto nemůže roztékat a dávka Omegy 50g je správně. Na perníky je děsně moc receptů, peču tyto už opravdu dloho a nikdy se nestalo, že by se nepovedli. Uvidíte, co to udělá po vychlazení, ale kdybyste dala ještě víc tuku, tak to by asi bylo hodně řídké těsto. Dejte vědět, jak to dopadlo, držím palce, určitě to vyjde i tak (F) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
Misa1706 23. 11. 2010, 20:52
@sburicova Tak dnes jsem se do vyvalování a pečení pustila a těsto bylo v pohodě,tak jsem ráda,že to tak dopadlo!!!!!Už mám i upečeno a zítra mě čeká zdobení ,-) ,-) ,-)Ještě jednou děkuji za rady,vypadá to,že když to nezkazím zdobením,tak to bude docela hezký věnec :-D!Díky (Y) (Y) (Y)
botulka 22. 11. 2010, 18:59
Paní Stáňo, i my se zítra chystáme na Vaše perníčky (L).
sburicova 22. 11. 2010, 22:06
@botulka Nadi, tak to jsem ráda, at se vám povedou a díky (Y) (Y) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
botulka 28. 11. 2010, 18:24
@sburicova Stáni, tak my už jednu várku snědli ,-) ,-) ,-). Jedním slovem pohádka...tkové perníčky jsem ještě neměla!!!! (Y) Výborné na chuť, super těsto...zítra zaděláme na další :-D. Papa Naďa
zlmy 22. 11. 2010, 16:18
(Y)krásné
sburicova 22. 11. 2010, 22:05
@zlmy Díky (F) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
Hanka a Jani 22. 11. 2010, 11:05
Chci letos vyzkoušet toto Vaše těsto - i když musím říct, že to které mám, je taky fajn, ale změna je život a když ho tu každý tak chválí :-). A raději se ptám - má se nechat těsto odležet - u toho receptu, co jsem dělala do teď, byl vždy tak den minimálně - tak zadělám a počkám na odpověď. Moc děkuji!
sburicova 22. 11. 2010, 14:17
@Hanka a Jani Hani, nechávám do druhého dne a když není čas, tak i déle. Čím dýl odležené, tím líp, zatím jsem zkoušela asi 10 dní odležet a pořád bylo fajn a asi i lepší, ale většinou do druhého dne. Napište pak, jak jste byla spokojená, díky a hezký den (F) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
Hanka a Jani 22. 11. 2010, 15:54
@sburicova Určitě napíšu - u nás jsou perníčky oblíbené - na to, že je peču teprve asi 4.rokem - prostě když nebyly děti, nebyly perníčky ,-). A děti skutečně rády pomáhájí - uff - letos už budou zase šikovnější [A].
simlicek 22. 11. 2010, 9:34
Děkujeme za receptík, s dcerkou jdeme na to ,-) snad se povedou. (F) (F) (F) (L) (L) (L)
sburicova 22. 11. 2010, 14:18
@simlicek Simonko, není zač, držím palce, ať se povedou (F) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
trala 21. 11. 2010, 13:53
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
sburicova 21. 11. 2010, 19:24
@trala (F) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie