Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 487 návštěvníků)

SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP - super pro malé kečupožrouty

0.0
SKVĚLÝ  DOMÁCÍ  KEČUP - super pro malé kečupožrouty

Potřebné ingredience

3kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1a1/2 lžíce nového koření.

Postup přípravy

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1a1/2 hodiny pod pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky, občas promíchneme, aby se odspoda nepřichytl. Ponorným mixérem rozmixujeme, přes měkký cedník propasírujeme. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.

Kečup je naprosto skvělý. Děláme ho každý rok a když předčasně dojde, raději si necháme zajít chuť, než abych koupila tu hroznou umělotinu plnou chemie, kterou výrobci nazývají kečupem.

Moje kečupová příprava... :o)) Kečup vařím venku - jednak odpadá binec v kuchyni, jednak to při vaření není všude doma cítit....

Rajčata a jablka umyjeme a nakrájíme, oloupeme cibuli a česnek a vše dáme do 7L hrnce - velikost hrnce mám odzkoušenou - jedna dávka se sem přesně vejde - samozřejmě ve finále je kečupu asi třetina...

Přidáme ostatní suroviny a dáme vařit na 1,5 hodiny s pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky ( záleží na množství vody v rajčatech - doba varu může být kratší i delší - prostě podle toho, jak chcete mít kečup hustý.... )
Občas je potřeba míchnout pořádně ode dna - když jdou plotýnky naplno, má tendenci se přichytnout....

takhle nějak vypadá kečup po ukončení vaření - před rozmixováním.

Ponorným mixérem rozmixujeme.

.....a pomocí měkkého cedníku a gumové stěrky propasírujeme.

V cedníku by měl zbýt opravdu jen "odpad".

Takhle vypadá kečup po propasírování - jsou to slité 3 várky, proto je toho plný hrnec...

Pomocí trychtýře nalijeme kečup do předem vypečených, ještě horkých sklenic.

Uzavřeme předem vyvařenými víčky a je HOTOVO !!!!! Z jedné dávky je cca 6-7 kečupových lahviček.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

JITUSACEK 28. 8. 2012, 14:17
(Y)děkuji za vynikající recept,dělaný kečup nám nikdy nechutnal ale tento sklidil uspěch (clamp)
chucky 1111 25. 8. 2012, 15:34
Kečup nesterilujete?
mejny 25. 8. 2012, 15:17
musím teda říct, že mi nikdy žádný domácí kečup nechutnal, ale tento je bombastický. udělala jsem jednu várku, ale teď čekám jen na další rajčata, abych mohla udělat další. místo cukerinu jsem přidala cukr ať to můžou i moje děti. fakt vynikající. i manželovi zachutnal a to je maniak do toho z obchodu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-) :-) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) a chutná mi i na chlebíku s máslem. mňam :-D :-D :-D :-D :-D
enkka 20. 8. 2012, 12:13
(Y) (Y) (Y)
Irka.M 20. 8. 2012, 12:01
Tak jsem vyzkoušela a musím říct,že už jiný dělat nebudu (L) (L) (L).Dělám již čtvrtou várku jen jsem umělé sladidlo vynechala a hořčici nahradila hořčicovým semínkem a je vynikající (Y) (Y) (Y).Sklidila jsem velký úspěch (clamp) (clamp) (clamp).Děkuji za receptík |:o)
PettulleK 20. 8. 2012, 11:06
Také jsem loni vařila, byl výborný, ale nedávala jsem vůbec cukerin a ani tu hořčici. Jinak mi pálivý vůbec nepřišel, to jsem ho musela rozdělit a asi do čtvrtky jsem pro dospělé dala chilli. Dnes se na něj chystám znovu a opět bez cukerinu a hořčice.
mich83 16. 8. 2012, 21:52
Kečup jsem dnes dělala poprvé a supééér (Y) sdokonce i manžel se olizoval!! :-)určo ještě udělám!!!a ktěm sladidlům,to bych vůbec neřešila,bo by jsme nemohli jest nic!!!Za kečup dávám velkou jedničku (F) |:o)
ja.limetka 15. 8. 2012, 19:33
Tomuto kečupu se nedá říkat bez chemie a pro děti. O cukerínu bylo v diskuzi již napsáno a já se podivuji, že pro děti je to pálivé. Přidaná paprika. Recept mě nezaujal.
Lusisek1 11. 8. 2012, 14:51
Přesně tak, jak říká Barbora, nikdy ale nikdy žádné umělé sladidlo!!! Něco si o nich přečtěte. Třeba od chemika, když to není chemie :-)A dětem?
chucky 1111 25. 8. 2012, 15:36
@Lusisek1 tak cukerin dávat nemusíte zkoušela jsem i bez něj s cukrem klasickým a dobrý
Lenpod 13. 8. 2012, 12:16
@Lusisek1 Luci, už dříve jsem slyšela o nevhodnosti sladidel, a proto předávám dál: Sladidla (E 420–E 959) jsou látky, které udělují potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. ASPARTAM E 951 a SACHARIN E 954. Z důvodů lepší výsledné chuti se velmi často používají ve směsích, a to nejčastěji s ACESULFAMEM K E 950 a od roku 2001 i s KYSELINOU CYKLÁMOVOU a její vápenatou a sodnou solí. Sladidla nesmějí být používána pro výrobu potravin pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní lékařské účely určených pro kojence a malé děti. Umělá sladidla klamou metabolismus našeho těla Stejně jako při konzumaci běžného řepného cukru vyvolávají náhradní sladidla v těle tvorbu inzulinu. Inzulin vyplavený do krevního oběhu ale najednou neví, co má v krvi dělat a je „zmatený“, protože nebyl zkonzumován žádný cukr, a proto tento inzulin negativně ovlivňuje procesy v organismu. Zvyšuje možnost vzniku cukrovky, zvýšení hladiny cholesterolu a ve svém důsledku i cévních onemocnění.
jana232 2. 8. 2012, 16:39
Ahoj já tenhle výborný kečup dělám podle tohoto receptu už 4. rok. Ještě se mi nestalo, že by se mi zkazil a nikdy ho nezavařuju. Minulý rok jsem udělala pokus a místo cukerinů jsem do něj dala víc cukru, prostě podle chuti a taky se nezkazil. Poslední sklenici si pamatuju jsme dojídali v únoru na horách.. Takže mám vyzkoušeno, že to jde i bez umělého sladidla. Autorce receptu tímto moc děkuji, jiný už nikdy dělat zřejmě nebudu.
muminka1 23. 7. 2012, 15:10
co je vypečené sklenice? prosím poradte?
Ranlu 21. 7. 2012, 13:01
Tak jsem dnes uvařila kečup z dvojité dávky,je výborný,ale (X) a (Z) mi řekli,že jim nechutná.Prý obyčejný kupovaný je lepší.Nám chutná a snad zachutná i dětem.Romana (Y)
Moni.B. 10. 7. 2012, 12:33
Právě jsem dovařila a chutná výborně (Y) (Y) (Y). Jen jsem na rady zde v komentářích dala méně octa a kvůli (X) i méně pálivé papriky. Akorát jsem kvůli hustotě vařila o půl hodiny déle a ještě pro jistotu zavařuji. Za recept děkuji. |:o)
Misa Ababy 3. 7. 2012, 10:28
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Podruhé uvařeno a super, jen se za ním vždy rychle zapráší. :-D
Vydra-7 20. 10. 2011, 22:24
Určitě vyzkouším, ale POZOR, jedna chemie tam přeci jen je. CUKERÍN je hrůza, kterou už rozmlouvají doktoři i diabetikům. Je to jedna velká šílená chemie, která není vůbec zdravá, proto doporučují diabetikům si raději čas od času trochu osladit normálním cukrem než podobnou "náhražkou". Mám v rodině diabetika, tak to mám z první ruky. Mám to potvrzeno i od Mistra Reiki. Pokud chcete něco co nejzdravější, raději použijte nerafinovaný cukr.
chucky 1111 25. 8. 2012, 15:37
@Vydra-7 cukerin není zdravej to už je prý dle doktorky diabetoložky lepší klasický cukr |:o)
béďula 19. 9. 2011, 16:55
Dobrý den, recept jsem vyzkoušela a je naprosto senzační (Y) (Y) (Y) Už budu vařit jen ten Váš. :-) Dětičky se jen oblizovali a já s manželem také ,-) Kečup jsem i zavařila.Budu dále doporučovat!!!!!!
macibald 18. 9. 2011, 23:28
Tak jsem také vyzkoušela..Kečup byl opravdu moc dobrý, podle rad ostatních maminek jsem nedala žádný ocet a byl kyselý akorát, ale moc jsme si ho neužili :´(. Nevím,kde jsem udělala chybu :-S, sklenice byly vyvařené, vypečené, kuchyň vypucovaná, rajčata umytá a přesto za 2 měsíce na každém víčku plíseň :^) +o(, takže všechen skončil v záchodě +o(. Příště raději zavařím
chucky 1111 25. 8. 2012, 15:38
@macibald Také jsem pro sterilaci a zavaření (pl) (balicek)
zastrcka 4. 9. 2011, 20:07
RECEPT JE DOBRÝ, ALE UMĚLÉ SLADIDLO (SACHARIN-E954 ) A HOŘTICE (BENZOAN SODNÝ-E211) JE CHEMIE. PROTO UMĚLÉ SLADIDLO NEDÁVAT, RADŠI DOSLADIT CUKREM DLE CHUTI A MÍSTO HOŘTICE MÁM V RECEPTU OD ZNÁMÉ HRST HOŘTIČNÉHO SEMÍNKA. VŠE NAJEMNO NAKRÁJET, LÉPE SE ROZVAŘÍ. A RADŠI KRÁTCE ZAVAŘIT-15 MIN. NA 80 STUPŇŮ V PAŘÁKU NEBO V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ NA 150 STUPŇŮ 15MIN.(SKLENIČKY NA PLECHU SE STUDENOU VODOU).
krabičková 29. 8. 2011, 12:02
dorý den, děkuji za recept. Jen se zeptám, jak se kečup naleje do lahví tak se pak už nijak nezavařuje?
Petajonasova 28. 8. 2011, 19:24
Dnes jsem dělala kečup podle Vás a super :-), krásně hustej a chuťově výbornejjjjjjjjjjjjj (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)Díky za receptík

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie