(recept
si oblíbilo 1211 návštěvníků)
Korpus, který mě nikdy nezklamal dle Lenky alias "legr"
Potřebné ingredience
Suroviny: * 150g hladké mouky * 150g polohrubé mouky * 200g cukru krupice či krystal* 5 vajec * 1/2 skleničky (cca 1dcl) vody * 1/2 skleničky oleje * 1 prášek do pečiva * 1 vanilk. cukr
Postup přípravy
Postup na korpus:
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.
Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)
Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!
Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.
Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.
Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)
Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!
Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.
Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.
Tady Vám přidávám fotku nejnovějšího korpusu...zkusila jsem dle tohoto receptu i mramorovaný...jde to dobře!
Po rozkrojení...výška korpusu nezklamala, byla 7cm jako obvykle. ,-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Monula79
(upraveno)
12. 5. 2020, 17:39
Opakovaně peču, skvělý korpus!
modroocka
(upraveno)
22. 11. 2019, 18:40
vyzkouseno(s orechy),parada..konecne korpus,co se opravdu POVEDL
Raguella
(upraveno)
14. 7. 2018, 16:07
Dobrý den,brzičko vyzkouším k .Děkuji za receptík.
poslina
(upraveno)
14. 7. 2018, 9:16
Opravdu výtečný recept. Děkuji . Děkuji,M.
karma75
(upraveno)
8. 7. 2018, 21:18
Perfektní korpus, krásně vysoký, nespadl. Recept ukládám a jiný už dělat nebudu
malmar
(upraveno)
5. 2. 2017, 20:21
zonoro
(upraveno)
23. 11. 2016, 15:16
Super recept, děkuji i za přepočet na menší formy, právě jsem dvě dostala a nevěděla jsem, co do nich
srneckova
(upraveno)
1. 11. 2016, 9:41
Hrdlouni
(upraveno)
31. 10. 2016, 12:55
Dobrý den, můžu se zeptat, zda to můžu upéct i na plechu, abych z toho pak udělala hranatý dortík? Děkuji moc za radu
Nadys
(upraveno)
11. 7. 2016, 20:07
manhartici
(upraveno)
13. 7. 2016, 9:02
Dobrý den korpus je senzační,nespadnul,bouli neudělal, dobře se prokrajoval i krájel. perfektní
Ivetkaaa23
(upraveno)
21. 12. 2015, 21:41
Dobrý večer, i já podle něj pekla naší malé dortík a byl super . Díky
Kubík20
(upraveno)
28. 10. 2015, 11:33
Prosím jak dlouho ho pečete v troubě?
Patti
(upraveno)
26. 9. 2015, 19:28
Prosím Vás, jak dlouho dort nechat v troubě?
scarlet1
(upraveno)
19. 8. 2015, 18:19
Dobrý podvečer, Jaruško, recept na dort mám po své mamince, taky mně nikdy nezklamal, tak jsem nikdy po dalším nepátrala. Ale ten Váš mně tedy taky láká, aspoň vyzkoušet. Jen se ptám, maminka první šlehala bílky s cukrem, pískovým , u dortů jen pískovým, a pak tam dávala zbylé ingredience. Tak nevím, Vy to máte zase naopak. Myslíte, že je v tom rozdíl, nebo je to jedno?
lenca2612
(upraveno)
19. 8. 2015, 12:20
Prosím jak dlouho šlehat žloutky s cukrem? Ptám se jak blb ale mě vždy spadl,at sem šlehala krátce nebo i 15 minut,už nevím jak na něj prosím poradte mi
clear30
(upraveno)
21. 6. 2015, 20:48
Dělala jsem tmavý, ubrala jsem mouky a dala čokopudink (prášek) a asi lžíci kakaa a luxusní!!! S rybízovou domácí marmeládou a čokoládovým krém byl vynikající
Mikulka2
(upraveno)
14. 6. 2015, 13:03
Už jsem taky vyzkoušela,známým jsem pekla dortík,a moc chutnal,děkuji za recept,Lenka
pedimi
(upraveno)
24. 5. 2015, 20:52
konečně korpus který se mi nezdrcl a nespadl,ani nevíte jak moc děkuju
janicev
(upraveno)
19. 3. 2015, 10:11
Pridavam se k pochvalnym komentarum. Korpus byl vyborny. Me teda vylezl na vic jak 7 cm, tak jsem horni vrstvu odkrojila , pomazala marmeladou a udelala k dortu jeste rezy. Tak dvojity uspech, chutnalo cele me vybirave rodine. Diky Jana
jeremy
(upraveno)
21. 3. 2015, 19:26
@janicev
tak to jsem moc ráda Jani, že jste spokojená....krásné dny přeji díky za pochvalu