Co dnes vaříte ?
ZULAJDA
31. 12. 2020, 10:53
Preji pekny den, chci zkusit poprvé upéct veky, mate nejaky osvědčený, dekuji.
Fuell
31. 12. 2020, 11:00
@ZULAJDA
Mám zaděláno na tu z odkazu kuchařka pro dceru , snad se povede..
PeťulaČad
31. 12. 2020, 10:57
@ZULAJDA
https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-veka/ pekla jsem tuhle, povedla se
macekd
31. 12. 2020, 10:55
@ZULAJDA
To by mě taky zajímalo, zkusím recept odtud, jen nemám pekárnu. Tak buď to vyjde, nebo si tu pomazánku namažem na bagetky tahle to je https://www.mimibazar.cz/recept/144595/veka
anilvap2
30. 12. 2020, 16:39
Banán s čokoládou, šlehačkou a vaječným koňakem. Zítra slepičí polévka s domácími nudlemi (vánoční dárek) a játrovými knedlíčky. A k tomu nějaká zapečená ryba, mno, je to polotovar, tak to asi žádný zázrak nebude
Silverwing1
30. 12. 2020, 11:44
Dneska moravský vrabec se špenátem a bramborový knedlík. Kuchtím ještě trochu bramborového salátu na zítřejší chlebíčky. No žádná dietka, ale přes Vánoce prostě hřeším...hlavně alkoholem-vaječňák, svařák, punč. Šampus nealko máme pro děti, nám se chladí Prosecco.
Boruwka3
29. 12. 2020, 13:28
Podělíte se prosím o nějakou dobrůtku co chystáte na Silvestra, narozeniny apod? Raději bych na slano, sladkého máme po krk. Moc děkuji za inspiraci
Renča50
30. 12. 2020, 19:15
@Boruwka3
Zkoušela jsem toto jednoduché slané pečivo 40dkg listového těsta jsem si rozválela na podsypaném pečícím papíře (neměla jsem plát), potřela rozšlehaným vajíčkem se 2 čajovýma lžičkami olivového oleje, posypala 20 dkg najemno nastrouhaným eidamem, nahoru dala další plát listového těsta, válečkem trochu přimáčkla, spojila a potřela zbytkem vajíčka, posypala hrubozrnnou solí a sezamem, pak jsem tyčinky nařezala asi 2 cm široké a asi 15 cm dlouhé (jak chcete) a zakroutila, pak jsem je postříkala vodou z rozprašovače a posypala grilovacím kořením, pekla na 200°C - 12 minut. Vyzkoušejte, nám to moc chutnalo, nejlepší jsou čerstvé, zítra pečeme znovu.
HOCIKA
30. 12. 2020, 11:56
@Boruwka3
Výborné párky v listovém těstě,klidně přibalit i sýr a posypat třeba sezamem,kmín,sůl,mák
zelenoockam
29. 12. 2020, 22:01
@Boruwka3
Co prenesem v batohu jsme na ture.skoro do noci.pak klasika,chlebicky ,delam mini na bagety listove veci,rolada se swarzwald sunkou a spenatem.zitra tatarak,utopenci a 1.zase tura.tak sbalime asi zbytky a jednohubky.vecer grilujeme.steaky a tvaruzky ve slanine.a k tomu cepovane
Ivuliberuli
29. 12. 2020, 19:40
@Boruwka3
Tak u nás budou šunkové rolky s křenem,šneci z listového těsta,to milují děti. Tortillové závitky s uzeným lososem. Pak různé sýry,včetně nakládaného hermelínu a udili jsme klobásy a maso,tak udělám obložené mísy,které doplním zeleninou a olivami. Jednohubky budou asi česnekové a nahoře hroznové víno a nebo vlašský ořech. Uvidím co mě ještě napadne
SarinaK
29. 12. 2020, 20:07
@Ivuliberuli
ahoj Ivet, moc tě zdravím po dlouhé době čím plníš ty rolky prosím? šlehačka křen nebo něčím sýrovým? Docela mám chuť taky udělat.
Ivuliberuli
29. 12. 2020, 20:19
@SarinaK
Ahoj Šári,taky Tě moc zdravím Plním šlehačkou s čerstvým nastrouhaným křenem. Vím,je to taková trošku prasárnička ale jednou za čas
Zrušený účet
29. 12. 2020, 19:49
@Ivuliberuli
Šunku s křenem bych si taky dala. A sushi taky jak tu o něm někdo psal. Jenže já mám chuť na vše co není sladké
Nikis.
29. 12. 2020, 19:43
@Ivuliberuli
WOW! díky za připomenutí, na česnekové pomazánce hroznové víno, to nesmím zapomenout koupit! Ta kombinace je dokonalá PS: Naložené sýry mám taky
Zrušený účet
29. 12. 2020, 19:19
@Boruwka3
My budeme mít tatarák a chlebíčky. Nesmí chybět česnekové jednohubky s vínem. Upekla jsem sýrové sušenky a zelňáky, ale to se do té doby asi sní.
Nikis.
29. 12. 2020, 19:20
@
Tatarák, mňam! Dlouho jsem neměla... naposledy v létě na dovolené a naštěstí byl moc dobrý. Jinak si ho dáváme v hospůdce u piva, ale když jsou hospody zavřené, tak ani tatarák nemáme. Jo a chlebíčky budem mít taky. S bramborovým salátem, šunkou, vajíčkem, okurkou a kouskem papriky a sýra. To se těším
maršmeloun
30. 12. 2020, 18:35
@Nikis.
Nik, nezapomeň si jich pár odložit večer na linku, at jsou ráno pěkně okoralé
Nikis.
29. 12. 2020, 19:26
@
Já ho doma asi ještě nedělala, fakt to mám spojeno s tím, že jsme s přáteli v hospůdce spolu a pochutnáme si na dobrém pivu a dobrém tataráčku. Teď nedávno jsme ho měli v práci a neochutnala jsem - prý byl výborný - ale pro mě je to fakt takový ten zážitek, jak píšu výše. A chybí mi to
danima3
29. 12. 2020, 19:40
@Nikis.
Niki, teď tu žerem (doslova) tu domácí vepřovku z pomaláče, s okurkou a cibulkou na topince. Mňam a díky za tip
Nikis.
29. 12. 2020, 19:42
@danima3
Silvi, taky jsem to dnes snídala a večeřela Jsem ráda, že chutná
Zrušený účet
29. 12. 2020, 19:28
@Nikis.
Taky na něj chodíme, černé pivo a tatarák, no na to si ještě dlouho počkáme
Nikis.
29. 12. 2020, 19:39
@
Ano, počkáme Jinak dnes a denně mi volá mamka, kdo nový je nemocný, kdo je nově v nemocnici (z jejich přátel), aktuálně je nákaza i v okolí mé babičky (je v karanténě a není jí dobře, může to být psychika), vůbec mi z té situace není dobře a i když se fakt snažím zuby nehty neřešit to, tak to se nedá, to vše odignorovat Teď se vážně bojím, aby se to nedotklo ani babičky, ani mamky a jejího přítele (kolik jejich přátel leží v nemocnici )
Silverwing1
30. 12. 2020, 18:53
@Nikis.
Držím palce a hlavně pozitivně-psychika je mocná. Moji rodiče už jsou oba po covidu a oba měli lepší průběh než já s manželem. Oba kopu prášků-tlak, srdce, nadváha...a moc moc ťukám, že jen ztráta čichu a únava.
Nikis.
30. 12. 2020, 19:06
@Silverwing1
Psychika dela hodne myslim ze snad nejvic... To je dobre ze to zvladli takto lehce
e-sladkyspanek.cz
29. 12. 2020, 19:41
@Nikis.
ať se to všem tvým milým a blízkým vyhne A nejen jim , všem
Nikis.
29. 12. 2020, 19:45
@e-sladkyspanek.cz
Kéž by se to mohlo vyhnout všem... v rodině to má opravdu plno lidí, od nejmladších po nejstarší a opravdu platí - děti bezproblémový průběh - starší horší průběh s vysokými horečkami, není to sranda. Já už snad neznám rodinu, které se to vyhlo
e-sladkyspanek.cz
29. 12. 2020, 19:48
@Nikis.
Moje maminka říkala , ze podle toho jak popisují příznaky , říkala , ze to musela taky mít . Týden jen spala i 18 h denně a strašně ji bolely ruce a nohy . Pokud ano , jsem rada , ze jen tak to měla .
kamion
29. 12. 2020, 20:04
@e-sladkyspanek.cz
Mohla by to prodělat, ta spavost a bolesti, to jsou příznaky
e-sladkyspanek.cz
29. 12. 2020, 20:32
@kamion
Právě kamarádka měla s manželem jen tyhle příznaky , cely týden jen spali . Oba byli nactestech a oba byli pozitivní . Ale jen hádám . Říkala , ze nikdy tak unavená nebyla . A to chodí nakupovat s rwspiratorem a desinfekci . Ale predtim tomu nevenovala pozornost . Bo se psalo a říkalo o jiných příznacích
irik
29. 12. 2020, 20:45
@e-sladkyspanek.cz
Kamaradka nemela ani cich, ani chut, spala puldne i vice, ale testy ji vysly negativni/byla pro jistotu dvakrat ale vysledek byl stejny
Nikis.
29. 12. 2020, 21:08
@irik
Mamčina kamarádka - jsou doma od druhé půlky listopadu, kdy jsou doma pozitivní - a kamarádka na třech testech, ale všechny negativní, ale od toho listopadu na hromadě, teď je v nemocnici se silným zápalem plic. Náhoda??? Všichni doma pozitivní a ona negativní v nemocnici se zápalem plic? Nemyslím si
Zrušený účet
29. 12. 2020, 21:26
@Nikis.
Moja kamarátka išla do kúpeľov, mala negatívny test, tam ju zasa testovali- negatívny. Na druhý deň teplota, bolesti hlavy. Začali chodiť k nej v skafandroch pre istotu a dávali jej infúzie. Další test už pozitívny ale to ju už odviezli do jednej nemocnice a potom do druhej nemocnice a tam bola v umelom spánku. Našťastie sa z toho dostala.
e-sladkyspanek.cz
29. 12. 2020, 20:48
@irik
Co slyším , každý to má skoro jinak . A je fuk jak to každý má. Hlavně ať to prodělá bez problému
Nikis.
29. 12. 2020, 19:52
@e-sladkyspanek.cz
To máš těžko, to mohlo a nemuselo být "ono". Teď je v nemocnici mamčin kamarád, v umělém spánku, oni ani s manželkou nevěděli, že to mají, bylo jim nevolno od žaludku a pocit, že snad přijde rýma, nic, s čím by se běželo k lékaři. No a pak začal být hodně dušný, až to během chviky došlo do stavu, kdy se nemohl nadechnout, zavolali RZ a šel rovnou do umělého spánku a na plicní ventilaci a oba jsou poztivní
danima3
29. 12. 2020, 20:00
@Nikis.
Víš, co je problém u tohohle viru? Že nějak oblbne karotická tělíska, která hlídají hladinu CO2 v krvi, takže člověk se dlouho necítí dušný, tedy subjektivně. Objektivně naměříme saturaci třeba 70, místo 95 až 100, O2 v krvi silně poklesle, ale člověk se vůbec necítí a najednou hup a je to špatný. Co je tohle za sviňu
princeznaK
29. 12. 2020, 20:05
@danima3
Svině nejvyššího kalibru u chlapa v práci šli všichni 23 a 24 na testy, aby nenakazili rodiče 75+ a včera a dneska všichni pozitivní takže výčitky a stres
Nikis.
29. 12. 2020, 20:02
@danima3
Silvi to jsem právě četla, že to tak je, že se člověk subjektivně necítí tak špatně, jako jsou ty hodnoty v reálu, to je hodně rizikové víš kolik lidí nechce obtěžovat, že jim nic není, čekají, až je jim fakt zle... a pak může být opravdu pozdě... ti slovenští herci? Byli dva, co natočili ten vzkaz, že jim už fakt není tak dobře, že si volají sanitku a zemřeli?? Za pár hodin???
Nikis.
29. 12. 2020, 19:14
@Boruwka3
U nás musí být rilettes, to je prostě základ... co mi moc chutná - pečené švestky ve slanině (může být uvnitř mandle, ale nemusí, můžou být naložené ve slivovici, ale nemusí) mám moc moc ráda pomazánku do misky a la co dům dá (tvrdý sýr, mrkev, česnek, majonéza, jarní cibulka) a nabírat tlustýma tyčinkama výborná je i mrkvová pomazánka od Janičky, s tou jsem slavila veklý úspěch vloni na Silvestra jinak klasika - česnekové jednohubky, pomazánka z nivy, pomazánka z uzeného lososa (losos nadrobno, Palouček, nebo Lučina, nebo Gervais, lžíce zakysané smetany, sůl, pepř čerstvě mletý, čerstvý kopr, pár kapek citronové šťávy, pár kapeck olivového oleje), Výborné jsou i pomazánky a k tomu upéct foccaciu s rozmarýnem a olivami a trhat si namáčet v omáčkách a pomazánkách Pečené cherry rajčátka podle Kakunky (pekla jsem stokrát a nepřejím se toho), do upečených vychladlých rajčat ještě natrhám Palouček, k tomu focaccia, nebo bageta a top...! Kluci každý rok vyžadujou pizza šneky, budou i letos - jejich hlavní přání! Sladké u nás moc nefrčí Stačí mi nakrájené jablíčka, nebo ananas...
Nikis.
29. 12. 2020, 19:46
@Pytlík
Míšo, ten recept mám od Janči Maršmeloun, poproste prosím ji, upozornila mě, že nechce, aby se recept šířil volně, tak dodržuji její pravidlo Ale myslím, že vám to pošle Pokud to tady už nenapsala veřejně I když já ji nedělám úplně stoprocentně podle receptu.... Janíííí?
Pytlík
29. 12. 2020, 19:54
@Nikis.
Ok. Tak počkáme, jestli se Jana ozve. Už se tedy krmím nějakou jinou mrkvovou a je taky dobrá.
Bzukova
29. 12. 2020, 19:54
@Pytlík
dala jsem vyhledat a našlo to toto: jana b. (maršmeloun) ID 406290 (21.11.2020, 15:58) Zdeni nastrouhat mrkev nahrubo ( dělám z kila mrkve) udělej tady míň dát na pánev a orestovat, můžeš přidat trochu vody, pokuď mrkev nepustí šťávu. Podusit do teplé dát tři tavené sýry trojúhelníčky, sůl a pepř a dávám trochu česneku, do studené majolku
Pytlík
29. 12. 2020, 20:02
@Bzukova
Super , ingredience mám tytéž a rychlejší přípravu. Měla jsem hlad.
Nikis.
29. 12. 2020, 19:59
@Bzukova
Ha! Šikovná Restuju na másle, nahrubo nastrouhanou mrkev (strouhám v robotu), dokud nezesvětlá, tak to kilo určitě... osolím, čerstvý mletý pepř, tavený sýr dávám víc než 3 trojúhelníčky, ale tři obdélníčky, to je to celé velké balení , česneku dost... a tak dvě lžíce, možná tři, majonézy (nejlepší je z Lidlu ) U nás se toho fakt sní hodně Nám moc chutná na čerstvě upečeném chlebu. Fakt moc
Cidos86
29. 12. 2020, 20:02
@Nikis.
Niki, prosím tě, recept na trhané maso od Kami bys mi poslala?Nikdy jsem to nedělala...A ty děláš i domácí housky k tomu nebo co k tomu? Díky moc
Nikis.
29. 12. 2020, 20:04
@Cidos86
Jo jo, pošlu, pošli mi pro jistotu email, ať nehledám Housky někdy peču, párkrát už jsem pekla, nebo dávám to trhané maso do tortil, ale v těch bulkách mi to chutná víc - jen s coleslawem víc netřeba...
Nikis.
29. 12. 2020, 21:07
@Cidos86
Míšo dělala jsem podle receptů na internetu, nemám žádný oblíbený a povedly se Neboj se toho je to zas o kus "lepší"
vlastaz
29. 12. 2020, 20:13
@Nikis.
Niky, rilettes měly strašný úspěch, nám zůstalo půl skleničky, zbytek jsem rozdala jako dárky Takže příště z víc masa. Proto se chci zeptat - zvětšuješ úměrně masu i množství tekutiny? A dáváš jen bůček, nebo to kombinuješ s jiným masem a sádlem? Dělala jsem necelé kilo bůčku, sůl jsem vážila podle tebe, k tomu 2 dcl suchého bílého a 2 dcl vody...
Nikis.
29. 12. 2020, 21:06
@vlastaz
Vlasti a to nebylo v pomalém hrnci? Já dávám na cca 2,5 kg masa tak 2 dcl vína (vodu vůbec) a i tak to ke konci nechávám na konci odpařit bez pokličky. Jinak dělám vždy tak z 2,5 kg, nikdy nic nezůstane A dávám jen bůček, ale pokud je libovější, přidávám i sádlo, to prostě musí být tučné, aby to šlo mazat Vtipné je, jak to jí i lidi, co by bůček nikdy neochutnali a mají pocit, že to je jen libové masíčko... ten tuk mezitím vůbec nevnímají a ten tuk je nositelem chuti, proto je to tak dobré
vlastaz
29. 12. 2020, 21:12
@Nikis.
Dělala jsem v hrnci s poklicí a ještě zakryté alobalem. V troubě na 130°C asi 7-8 hodin.
Nikis.
29. 12. 2020, 21:15
@vlastaz
Aha, no mi se z toho pomalého hrnce nic neodpaří, naopak to pouští šťávu, většinou nepodlívám vůbec, nebo jen minimálně. Kdybych tam dala 4 dcl na kilo masa, tak to plave jak v polívce! V troubě se to jistě chová jinak Hlavně že chutnalo! Mňam! U nás vždy všem
Nikis.
29. 12. 2020, 21:15
@vlastaz
Aha, no mi se z toho pomalého hrnce nic neodpaří, naopak to pouští šťávu, většinou nepodlívám vůbec, nebo jen minimálně. Kdybych tam dala 4 dcl na kilo masa, tak to plave jak v polívce! V troubě se to jistě chová jinak Hlavně že chutnalo! Mňam! U nás vždy všem
e-sladkyspanek.cz
29. 12. 2020, 20:29
@vlastaz
Poprvé z kila , podruhé z 2 kil . A teda u této baj končím . Bo pak to žeru i v noci
danima3
29. 12. 2020, 20:17
@vlastaz
Se přiznám, že já kombinovala vepřový výřez a k tomu sádlo vepřové (jako to na vyskvareni), protože bůček u nás v Kaufu stál 180/kg
vlastaz
29. 12. 2020, 20:25
@danima3
No fuj, to je cena Já ten bůček koupila spíš náhodou, u Babiše. Máme tady podnikovou prodejnu Vodňanskýho kuřete a chodím tam před vánoci kupovat nové krabice na cukroví - takový ty krabice od kuřat, ale ještě nesložené, za pár kaček. Jak jsem stála u pultu s masem a viděla jsem krásný bůček, tak mi bliklo - Nikola a její rilettes a musela jsem koupit - za 90,-/ kg
Dlaždice
29. 12. 2020, 14:20
@Boruwka3
Zdravím Pavlo. Když nemám co jíst, většinou si dělám Haggis. Je to výborné. Doporučuji. Manželovi i dětem chutná.
vlastaz
29. 12. 2020, 13:36
@Boruwka3
Budu dělat miniburgry s různou náplní - část opravdu s hamburgrem, část dělám s uzeným lososem, zakysanou smetanou a koprem a zbytek třeba roastbeef. Pro manžela objednám suši. Ještě dělám pravidelně aspik od Sonci - taky odsud. Jen tam vše nakrájím na kousky a aspik pak krájím na kostky.
Silverwing1
29. 12. 2020, 17:38
@vlastaz
Na miniburgry se také chystám s trhaným vepřovým masem a část ještě doplním kimchi a asijskou omáčkou Suši jsem válela včera, ale na Silvestra si odpustím Ještě plánuji znovu bramborový salát, část rodiny si vyžádala chlebíčky.
Ivuliberuli
29. 12. 2020, 13:04
Dnes domácí uzené s kaší. Dostali jsme tři bažanty,tak jdu s rodiči odpoledne škubat Vím,že někdo nemá rád zvěřinu,my jo,tak bude bažant na víně a nebo s nádivkou,uvidím.
macekd
29. 12. 2020, 11:55
Hlásím, že dnes NIC! Teda jen hustá houbová polívka a protože konečně přestalo pršet, tak zkusíme vyrazit na burger s trhaným masem
danca60
29. 12. 2020, 12:13
@macekd
U nás jen hustá zelná polévka a ta nejmenší - mňam mňam mňam mňam
anilvap2
29. 12. 2020, 11:39
Škvarková pomazánka, jednohubky s gorgonzolou. Rilletes z jelena (to jsem zvědavá, ještě jsem snad jelena nikdy nejedla). Čerstvý chlebík. Dvě láhve Bohemky. A vládní nařízení dodržovat budeme, budeme jen ve dvou
anilvap2
29. 12. 2020, 23:38
@anilvap2
Glo, glo, glo ,glo gloria Škyt, ony ty lahve byly nakonec tři. Škyt. Dejte pokoj s očkováním.
zelenoockam
29. 12. 2020, 23:43
@anilvap2
Mame domaci sampus z moravy.a uz otestovany luxusni.a dnes jyem sehnala prskavky
anilvap2
29. 12. 2020, 23:50
@zelenoockam
Moniko. jste skvělá. Ale prosím prozradíte mi, k čemu jsou dobré prskavky? Mám doma různé délky. Když s nima budu prskat, tak nedostanu Cvd?
Dan.ka
30. 12. 2020, 2:10
@anilvap2
Nedostanete...covid se totiž toho prsk prsk strašně bojí. To je vědecky dokázané. Dokonce, když covid uvidí prskavku, nedejbože zapálenou, tak se strachy pos@re. Fakt, že jo.
zelenoockam
30. 12. 2020, 0:07
@anilvap2
Treba i tak.my s nimi chodime kazdeho silvestra na turu Sami,bez lidi a tam si vesele prskame tam ho fakt nechytneme.a letos byl celkem adrenalin je sehnat.tak protp to nadseni a vytrubovani do sveta,ze je mam dnes sehnane
Dedida
28. 12. 2020, 11:54
Dnes záhorácké závitky, bramboračka od včerejška. Včera bylo dýňové rizoto s kuřecím masem. Dále v plánu hermelín v bramboráku, lasagne se špenátem a plněné papriky.
danca60
28. 12. 2020, 11:22
Moje děti si dneska poručili guláš jako chápete to? MO-JE DĚ-TI si PO-RU-ČI-LI GULÁŠ tak za chvíli bude i knedlíkem už toho sladkýho asi mají plný voči