Zobrazit přihlášovací formulář
Výchozí avatar
Šikulka 27. 3. 2019, 20:05
Dobrý večer, potřebovala bych radu, jak postupovat, když má dcera brigádu a nebyla jí na účet doručena výplata. V Dohodě o provedení práce má výplatní termín 20. den v měsíci. A za druhé : ještě jí není 18 let a pan majitel ji nechal podepsat Dohodu o hmotné odpovědnosti a nyní jí bez důkazů chce strhnout 800 Kč, prý nějaké surovinové manko, které rozpočítal mezi všechny zaměstnance na té provozovně. Podotýkám, že se jedná o stánek na výrobu trdelníků, pokladnu a suroviny si navzájem předávají bez kontroly. Momentálně majitel nekomunikuje a nereaguje na telefon ani e-mail. Dcera už podala výpověď, nicméně jí dluží asi 4.000 Kč. Děkuji za radu.
petrulka 28. 3. 2019, 7:56
@Šikulka Je podezřelé už to, že šla na manipulaci s hotovostí jako nezletilá. My taky bereme brigádníky, ale na pokladnu jedině 18+ Předávání bez kontroly - tragédie. Pan majitel je bezva vychcánek. Asi by mu prospěla kontrola. Inspektorát práce na tu hmotku ,-)
Šikulka 28. 3. 2019, 10:06
@petrulka Na Inspektorát jsem už volala, budu psát písemnou stížnost. Spíš mi šlo o to, jestli se dá nějak řešit ta dlužná mzda. Chtěla jsem, aby měla dcera zkušenosti a uvědomila si hodnotu peněz. Bohužel, mě nenapadlo, že narazí na takového blbečka..... Sehnat slušnou brigádu je problém.
petrulka 28. 3. 2019, 10:18
@Šikulka Jedině ho bombardovat, písemný výzvy, pokud možno když volá mamička ,-) co chvíli, není to výchovný, ale dokáže to otrávit. Nevím , o kolik šlo peněz, jestli by se vyplatil právník
Ayra 28. 3. 2019, 8:26
@petrulka To bych neřekla, že je vyloženě podezřelé - mnohde je to úplně běžné. Třeba moje dcera dělá od patnácti v McDonald´s nebo KFC (a takhle mladých je tam spousta) a úplně normálně jsou i na kasách.
petrulka 28. 3. 2019, 8:52
@Ayra Právě proto, že nemůžou mít hmotku. Nevím, jak to mají ošetřené tyhle velké firmy, u zmrzlinářů třeba to jde naprosto běžně za provozovatelem, prostě maňas je nevymahatelný a je divné, když jde majitel do takového rizika. Kontrolní systémy třeba v mekáči budou na úplně jiné úrovně a taky si tam těžko někdo něco strčí do kapsy.
krišon 28. 3. 2019, 8:40
@Ayra Pokud si zaměstnavatel dá na kasu mladistvého, se kterým nesmí uzavřít smlouvu o hmotné odpovědnosti, je to jeho, do nebes volající, blbost ,-)
Ayra 28. 3. 2019, 10:51
@krišon Nesoudím, neřeším - jen píšu, že je to mnohde běžné. A vzhledem k tomu, že to tak je už mnoho let - už moje první dospělá dcera takhle brigádničila (a byla i na stánku na trhu), tak to asi nebude tak úplně jednoznačné, nebo si to někde umějí ohlídat, či jim to prostě i tak za to stojí. To byla jen poznámka k tomu, že zrovna tahle věc by mi podezřelá nebyla. Jiná věc už je, že bych zbystřila, kdyby přišla žádost o podepsání hmotné odpovědnosti - tam už bych si šla se zaměstnavatelem promluvit a zjistit, jestli je to jen neznalec, nebo opravdu blbec.
petrulka 28. 3. 2019, 8:53
@krišon přesně. Máme mraky zájemců, je to brigáda snů, ale to bysme prodělali kalhoty, bordel v kase mají všichni, maturanti i vysokoškoláci, je to fuk +o(
vlastaz 28. 3. 2019, 10:22
@petrulka Možná u vás jsou mraky zájemců, ve spoustě měst je ale zázrak někoho sehnat. A když se přihlásí, neznamená to, že taky přijde. Nekvalifikované práce je všude mraky a dohodáři na to žehrají. Vůbec se nedivím, že ji vzali a zkusili to s hmotkou ( oni určitě dobře ví, že by ji podepsat neměla, ale potřebují, aby si uvědomila, že má odpovědnost), i když jí není 18, protože kdyby měli možnost si vybírat, vzali by starší. Zvláš´t jestli je to firma, která platí nájem místa ( trdlokafe), nemůže si dovolit mít zavřeno, protože nesehnala personál. To je bohužel v současnosti třeba v Brně běžná situace. Dělám ve dvou firmách s dohodáři, je to tragedie... 8-|
petrulka 28. 3. 2019, 10:30
@vlastaz ve velkých městech asi ano, my jsme prťaví a v okolí taky vesnice apod., zájem opravdu je, navíc je to poměrně dost pohodička, takže mlaďochy musíme odmítat a ti starší, to je zase tragédie v přístupu, odpovědnost, spolehlivost..popravdě řečeno by je člověk zabil. Denně se jim říká, že musí zapisovat do ubytovací knihy atd., pak si pro ní přijedu a tam ani zápis, kniha hozená pod stolem a prý na to zapomněl...a to je furt dokola
Ehnes 27. 5. 2019, 16:24
@petrulka Peti, přesně, za poslední 2 měsíce 3 kontroly z cizinecké policie
vlastaz 28. 3. 2019, 10:37
@petrulka No, to je bohužel běžná praxe, lidi jsou strašně nezopdpvědní. Pokud najdem někoho spolehlivýho, tak si ho doslova rozmazlujem, aby neutekl jinam... jenže prachy taky netisknem, jak si to zaměstnanci občas představují a klient nám nezaplatí, pokud není práce odvedená a dobře zapsaná 8-| (zip)
petrulka 28. 3. 2019, 11:29
@vlastaz jj..řekla bych na 5 mizerných zaměstnanců jeden jakžtakž, hvězda jeden z dvaceti.
Ayra 27. 3. 2019, 23:22
@Šikulka Dohodu o hmotné odpovědnosti nesmí podepsat osoba mladší 18ti let, pokud přece jen něco takového podepíše, je to neplatné (§ 252 odst. 2, ZP). Ohledně peněz je třeba tady popsaný postup https://www.penize.cz/mzda-a-plat/325435-nezaplacena-brigada-jak-se-branit

Vybrali jsme pro vás

Kategorie