Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 37 návštěvníků)

Domácí chléb 1,30 kg

0.0
Domácí chléb 1,30 kg

Potřebné ingredience

500 g hladké pšeničné mouky
300 g míchané mouky - použila jsem pšeničnou chlebovou, pšeničnou žitnou, pšeničnou celozrnnou, a žitnou.
všechno promíchám

asi 550 - 600 ml vody

dále - droždí, cukr, sůl, pšeničné klíčky, semínka, kmín,
možno sušenou bramborou kaši, nebo směs na bramborák - tak dvě lžíce

Postup přípravy

Část mouky a část vody smíchám na takové řidší těstíčko, přidám půl lžičky droždí a dám do vhodné nádobky s víčkem - používám kyblíček od velkého jogurtu (1 kg) a nechám do druhého dne. Je to něco jako kvásek.
Použiju přitom 1/3 z celkového objemu tekutiny a 2x tolik mouky, takže to těstíčko - neboli kvásek zvaný biga - dělám z 200 ml vody a pozor 400 ml mouky a tak té půl lžičky droždí sušeného.

Druhý den použiji zbytek vody, vsypu zbytek mouky, přidám 2 lžičky sušeného droždí, lžičku cukru, a pak podle chutí - lžíci pšeničných klíčků, nebo taky jsem dala 2 lžíce sušené směsi na bramborák a nechám propracovat v pekárně asi 5 minut a pak teprve dám 2-3 lžičky soli.
Pokud zpracovávám ručně, je třeba to tak 5 minut propracovat a pak přidat sůl a řádně hníst tak 15 minut.
Může se přidat kmín, nebo semínka jak kdo rád.

Těsto jsem nechala vypracovat v pekárně, ale jenom na program dort - to je že se točí hnětače - asi tak 15 minut. Může se to dělat ručně a to tak že se celých 20 minut pořádně hněte. Nenechávám kynout v pekárně.
Těsto nesmí být moc tuhé.

Pak jsem dala těsto do mísy - vytřenou trošku olejem a povrch těsta jsem zase malinko potřela olejem, nechala kynout asi půl hodiny,
Pak znovu propracovat a pak zase nechat kynout.
Důležité je to trojí kynutí.
Nakonec se vyklopí těsto, pomačká prsty - aby ale neutekl všechen vzduch, upraví se bochánek, a ten jsem dala kynout do ošatky. Může se i použít cedník, do kterého se dá pláténko vysypané moukou - nejlépe kukuřičnou. nechá se kynout - dá se rozehřát trouba, a když je vykynuto tak se překlopí na plech, upraví se a udělají se krátké zářezy a upeče - tak 15 minut to peču na 220 stupních a pak dopékám na těch 170 - mám horkovzdušnou troubu. až má pěknou barvu, tak zkouším špejlí jestli je hotovo.

Na první pohled to vypadá složitě ale výsledek stojí za to.
Doporučuji do trouby dát malý plechový kastrůlek s vodou. Ještě lepší je, když těsně před vložením chleba do trouby vhodíte do kastrůlku kostky ledu.

Těsto nechávám propracovat v pekárně, můžete též ručně - minimálně 20 minut propracovávat a pak vyklopte a těsto zploštěte v placku

okraje shrňte do středu placky, hnětením těsto ve středu spojte

spoj obraťte a pootevřenými dlaněmi stáhněte těsto dolů, aby se povrch vypnul, dlaněmi těsto tiskněte a zároveň jím pootáčejte dokola

kouli vložte do olejem vymazané mísy - nechte kynout - asi půl hodiny

tento postup opakujte ještě jednou, třetí kynutí bude již v ošatce

Před poslední úpravou a vložením do ošatky opět zploštěte těsto v placku, a pak začněte stáčet - podobně jako knedlík, abyste závit zpevnili a stmelili, tlačte těsto směrem od sebe.
Spoj bude vespod a kraje bochánku podhrňte.

Dělejte oběma rukama - na fotce je vidět jedna, protože ve druhé jsem měla mobil abych to mohla vyfotit:))

upravený bochánek posypte moukou a vložte do ošatky - spoje ještě stmelte

po vykynutí v ošatce překlopte bochánek na plech, kraje bochníku zahrňte opatrně dospod, povrch nařízněte - aby mohla unikat pára a chléb se nám neroztrhl

pečeme asi 10 - 15 minut na 220 stupňů, a pak dopékáme na 170 stupních asi 20 minut. Jestli je chléb hotový vyzkoušíme píchnutím dřevěné špejle - pokud je upečený, bude špejle suchá, jestli ne, bude na ní trochu vlhkého těsta. dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mimik 22. 1. 2008, 10:08
Jituš, děkuji za rady a mám ještě jednu poslední otázku, abych něco nezkazila, Večer jsem udělala ten kvásek , ale moc mi nenaskočil. Tak se chci zeptat, jak ho máte moc nakynutý. Také jsem použila kelímek od velkého jogurtu. Děkuji
Uursik 22. 1. 2008, 12:58
@mimik dala jste tam tak půl lžičky suššeného droždí? mně naskočí dycky tak do 3/4 toho kyblíku tak během hodiny nebo dvou a pak to do rána zase zase spadne dolů.
mimik 21. 1. 2008, 21:43
Jituš, tu kaši nebo bramborákovou směs dáváte vždy? je chléb s tím lepší, nebo nemusím dávat: Děkuji
Uursik 22. 1. 2008, 8:27
@mimik ne, tu tam dávat nemusíte. on ten chlebík jenom jinak jako voní. někdy dělám i bez té směsi. ale ty pšeničné klíčky doporučuju, chlebík je pak jakoby nadýchanější a hlavně pšeničné klíčky jsou zdravé. :-$
Hanka V. 21. 1. 2008, 17:17
Jituško, tak to mám za sebou :-D :-D :-D Kvásek jsem zvládla, do pekárny jsem dala věci podle postupu, ale mám jednohákovou, takže mi to moc neumíchalo (moc mouky) a navíc jsem tam já trubka vylila všechnu vodu místo abych přidávala... takže jsem musela do těsta dodat ještě dalších 100g hladké mouky, aby mi těsto tak strašně nelepilo :-@ Ošatku ještě nemám, tak jsem nechala kynout v ohnivzdorné misce (původní plán s římským hrncem nevyšel, protože se v něm pekl oběd :-D to jsem trochu nedomyslela) Na plechu se mi trošku rozplácnul, tak je to takový placák :-$ ALE DŮLEŽITÝ JE VÝSLEDEK A MUSÍM ŘÍCT ŽE CHLEBA JE VÝBORNÝÝÝÝ (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Trošku pracnější, ale stojí to za to (clamp) (clamp) (clamp) (P) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=786379 (P) Hanka (L)
Uursik 21. 1. 2008, 21:01
@Hanka V. (Y) (Y) (Y) tak to máš pravdu, dvouháková je opravdu na to pořádné promíchání lepší, já mám k etě koupené ještě takové ty hnětače z ety harmony - ty vyšší, takže to fakt zabere dobře. chlebík máš suprový
mimik 20. 1. 2008, 22:30
Dobrý večer, tu hladkou mouku dáváte OO nebo polosvětlou? A v té míchané je pšeničná chlebová i chlebová žitná? Tento chléb určitě vyzkouším, vypadá super.
Uursik 21. 1. 2008, 9:04
@mimik Pšeničnou - těch půl kila dávám tu kterou koupím, dělala jsem i z té výběrové (OO) i polosvětlou, to celkem nezáleží. ano v míchané směsi mám pšeničnou chlebovou i žitnou chlebovou, žitnou předměřickou, a pšeničnou celozrnnou - to dávám prostě od oka.
mišus 19. 1. 2008, 22:37
Receptík mě zaujal! Určitě vyzkouším. Prosím jak asi dlouho pečete na 170 C? Hodinu, dvě, tři..... ;-) To byla legrace: hodinu, hodinu a půl? Dvě? Díky!
Uursik 20. 1. 2008, 14:06
@mišus takže se mi povedlo - snad přidat i obrázkový postup. sice je to mobilem focené, ale doufám, že to bude vidět. :)
Uursik 19. 1. 2008, 23:35
@mišus začnu na 220 - asi tak 10 - 15 minut. a pak to snížím na těch 170 a to pak půl hodiny. Zkouším špejlí, jestli je hotový.
Ledik 19. 1. 2008, 17:18
Jituško recept mě moc zaujal, určitě ho zkusím. Jen nevím, zda ty dvě další hnětení děláte ručně nebo opět v pekárně?
Uursik 19. 1. 2008, 18:26
@Ledik ne ne, to už dělám ručně. to první hlavní zadělání dělám v pekárničce, a protože je to hodně mouky, tak to dávám kynout do mísy - tu mám od tupru, ale možno použít jakoukoli. pak těsto vyklopím, stlačím na tlustou placku a vypracuji takovou kouli. tu dám zase do mísy. a pak ještě jednou a to už dávám buď do kulaté ošatky a nebo vypracuju váleček a ten dám do oválné ošatky kynout.
Ledik 19. 1. 2008, 19:02
@Uursik tak to já to zkusím a pak písnu, jaký byl :-)
Uursik 19. 1. 2008, 22:08
@Ledik určitě, už ho tu děvčata zkusily a byly moc pochválené, a to mám radost. tak určitě vyzkoušejte a dejte vědět. :-$
Zrušený účet 19. 1. 2008, 9:50
Jituš, mě ten chlebík podle vás normálně vyšel. Ještě teď zírám na drát :-o :-o :-o. To trojité kynutí je k tomu fakt zapotřebí. Těsto úplně super (Y) Taky jsem nečekala s kynutím přes noc, jelikož bych asi nedočkavostí neusnula, a tak jsem chlebík upekla hned. Manža mě pochválil. Prý: "Mámo, ty brďo, tobě se ten chleba normálně povedl. Ty teda jedeš!" :-D Jituš, díky, jste jednička (L) (F) Jo a příště než se chlebík rozkrájí, tak vyfotím a pošlu fotečku :-)
Uursik 19. 1. 2008, 16:52
@ (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) no tak to je supééééééééééééééér, paráda, bezva, mám radost. Já jsem kdysi dávno měla recept na koláče - od zpěvačky Martinové - a ta tam právě psala, tu zázračnou větu - tajemství dobroty koláčů tkví v trojím kynutí. vím, že mamka taky nechávala třikrát kynout těsto. Mám taky knížku Bible domácího pečení - krásně napsaná, úžasná a tam to ta paní taky dycky nechává třikrát kynout - a to do dvojnásobného objemu. tak ještě fotečku. (Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 19. 1. 2008, 17:12
@Uursik Zkusím to trojí kynutí i u koláčů. Sice je mám pokaždé nadýchané, ale na druhý den jsou jako guma, tak uvidím. A fotečku chlebíka pošlu, až budu zase dělat :-$
Uursik 19. 1. 2008, 22:10
@ ;-) ;-) ;-) no kdybych vám tu dala recept na jedny žemle, tak to byste opravdu žasla, začalo se večer a upeklo se až druhý den večer. ale těsto bylo nádherné nadýchané, pokaždé muselo kynout tři hodiny, ale výsledek byl naprosto úžasný. ale jaké by byly další den nevím, protože jsme je prostě snědli. ;-) ;-) ;-)
luky. 19. 1. 2008, 9:19
Milá Jituško (hello) tak hned včera ráno jsem si udělala kvásek,s tím,že chlebík upeču hned dnes ráno :-)Ale nevydržela jsem a zadělala na chleba už večer (smich)Musím říct,že těsto je jedna báseň a to trojí kynutí a propracování dělá své (clamp)Takový krásný bublinky,co se dělaly (smich) Chlebík po upečení vypadal moc hezky a snad Vás neurazím,když napíšu,že vypadal jak z obchůdku :-)Manžel neodolala a hned večer zakrojil a jen si pomlaskával (dance) a řekl mi,že takovej chleba chce mít denně ńa talíři *-) (smich)Takže mám co dělat :-D Jen se chci zeptat,nevíte čím by to bylo,kůrka chleba byla taková tvrdší,do rána změkla,ale není taková měkkoučká jak z krámu *-)myslíte,že jsem chlebík přepekla,nebo bych ho měla po vytažení ještě něčím potřít?ale to asi ne,že?No,ale jinak Jituško moc děkuju za receptík,je to vážně nejlepší receptík na chlebík,který jsem kdy měla (clamp) (Y) Mějte se hezky (F)
Uursik 19. 1. 2008, 16:55
@luky. (Y) (Y) (Y) tak to jsem ráda, opravdu. S tou kůrkou nevím, někdo to ještě po vytažení potře vodou, někdo snad i sádlem, ale myslílm si osobně, že je to tím, že ve velkých pekárnách v peci je asi vyšší teplota než v těch našich troubách. to by asi vysvětlil spíš pekař z pekáren. super super super (Y)
Zrušený účet 18. 1. 2008, 11:59
Jituš, vyzkouším podle vás. Vy s pečením chleba máte asi zkušenosti, že? Mě zatím nevyšel ani jednou. Mám doma žitný kvásek, tak ho využiju. Budu holt muset zkoušet pořád dokola a snad se jednou povede. Takovým stylem jsem se naučila i péct koláče, buchty a i vařit, takže to chce asi trpělivost ;-)
Uursik 18. 1. 2008, 12:49
@ nevím, jestli máte ten žitný kvásek z DM - sušený, ten já přidávám jen někdy do chleba. kvůli takové té chuti a vůni - asi dvě lžíce. Žitný kvásek z mouky a vody jsem zkoušela několikrát, a povedl se asi až po páté, a to jsem sama koukala. Udělám takové řidší těstíčko, druhý den zase přidám trošku mouky a vody, zase zamíchám, a nechám tak dva dny a pak zase. Jak mi to v tom kbelíčku od jogurtu vyběhne až nahoru, tak ho pak použiju. Ale teď právě používám tento způsob - že odeberu mouku a vodu z uvedeného množství - vždy večer si to nachystám, přidám půl lžičky droždí, zamíchám, aby bylo takové těstíčko. a druhý den až přijdu z práce tak se pustím do chleba. Chce to cvik, protože každá mouka saje jinak vodu. Já už teď vdycky píchám prstem do těsta, jestli se mi líbí ta jeho tvárnost nebo ne. :-$
Hanka V. 18. 1. 2008, 7:41
No ty jsi úúúúúúúúúžasná (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie