Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 507 návštěvníků)

Skořicový kringel, pletenec či chcete-li trdelník:-)

5.0
Skořicový kringel, pletenec či chcete-li trdelník:-)

Potřebné ingredience

400 gramů polohrubé mouky, 2 žloutky, 100 gramů másla do těsta + dalších cca 50 gramů na náplň a pomazání po upečení, 60 gramů cukru moučka + cukr krupice do náplně, 1 kostička kvasnic, 2 dcl mléka, skořice a špetka soli

Postup přípravy

Postup přípravy najdete u jednotlivých fotografií.

Kvasnice rozmícháme s trochou cukru (rozpustí se). Přidáme trochu vlažného mléka a polohrubé mouky. Přes misku přehodíme utěrku a necháme 10 minut vykynout.

Žloutky s cukrem rozmícháme, přidáme zbytek surovin a vykynutý kvásek.

Těsto propracujeme a mícháme tak dlouho, než se přestane lepit.

Chvilku to potrvá, ale nakonec bude těsto opravdu krásně hladké a přestane se k okrajům mísy lepit.

Do hrnce si připravíme asi 50 gramů másla, 4-5 lžic krupicového cukru a 3 lžičky skořice a necháme máslo rozpustit.

Vykynuté těsto si vyválíme na co nejtenčí placku, kterou potřeme asi dvěmi třetinami připravené směsi z másla, cukru a skořice.

Zarolujeme jako závin...

A ostrým nožem (nejlépe si mi krájelo vroubkovaným nožem na pečivo) prořízneme od vrchu až na konec.

Nahoře zůstává spojeno, dole je proříznuto až ke konci.

Začneme překládat jednu stranu přes druhou, až vytvoříme takový motanec:-) Nakonec spojíme do kruhu a necháme na plechu asi hodinu vykynout.

Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut - do zezlátnutí.
Po upečení můžeme jen pocukrovat nebo potřít zbytkem směsi, kterou jsme si nechali z plnění.
Kromě skořice jsme zkoušeli plnit nutelou či do skořice přidat ještě rozinky....prostě přidat, co má každý rád:-)

Nikdy u nás nevydrží do rána:-)

A ještě ukázka plněného čokoládou...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 16. 1. 2013, 13:58
(hello) (hello) (hello)
šubka 16. 1. 2013, 13:24
Utčitě brzy vyzkouším ,-) (Y)
Katynka* 15. 1. 2013, 20:18
(clamp) (clamp) (clamp)
kvítečko 11. 12. 2012, 22:01
vyzkouším (Y) |:o)
Mareš 10. 12. 2012, 20:27
Včera vyzkoušeno a dnes už není, výborný děkuji za inspiraci (Y) (hello) (hello)
Lenka 11. 12. 2012, 14:07
@Mareš Jani, to jsem moc ráda :-) Koukám, že je to všude stejné :-)
Petra Veverkova 10. 11. 2012, 9:21
Prosím, a s tou čokoládou děláte jak? děkuji
Lenka 22. 11. 2012, 22:27
@Petra Veverkova Peti, posypu buď strouhanou čokoládou nebo potřu Nutelou :-)
veuda1 5. 11. 2012, 22:47
(Y) výborný, děkuji...půlka je v čudu a nebudu to svádět na dceru,že (zajic)
kebulka 3. 11. 2012, 22:13
tak hotovo,upečeno,povedl se krásný věnec ,ani jsem nestihla vyfotit,půlku mě už nenažranci snědli ,-) Dala jsem i jablka a bomba,moooc dobré a vůbec to není suché (Y) . před upečením potřeno herou-celé dělané z hery-máslo došlo ,-).Ale ta chuť je dokonalá a během pečení jsem potřela 3x sladkou vodou a ještě horké jsem posypala na vrch celé skořicovým cukrem (L) (L) (L) |:o) |:o) |:o)
pitipa 3. 11. 2012, 17:05
Výtečné, děti milují trdelník z pouti a toto se tomu podobá |:o) |:o) |:o). Místo skořice jsem použila kokos (jidlo). (Y) (Y) (clamp)
Ophelia 26. 10. 2012, 13:17
Jelikož milujeme trdelníky se skořicí, tak jsem musela také vyzkoušet, první neúspěch, kdy se buchta "zdrcla" mě neodradil. Nenechala jsem ji ttiž hodinu před pečením vykynout - chyba! Včera druhý pokus. Chuťově vynikající!!! Vzhledově strašná :-(. Ale budu pokračovat dál a třeba se dopracuju k takovému výsledku jako vy. V troubě byla buchta nádherně naskočená, pak jsem ji asi pět minut před vyjmutím z trouby potřela směsí a znovu dala do trouby aby cukr nahoře zkaramelizoval. Buchta spadla a vypadala jako rozšlápnutý kravinec :-). (S prominutím :-) ). Ale budu pokračovat dál, je totiž vynikající!! Nejvíc nám chutná právě ta skořice. Máte nějaký fígl na pletení a na to aby věnec udržel trochu tvar? Jinak ÚŽASNÝ RECEPT! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
apasionata 30. 1. 2013, 12:41
@Ophelia tento kringel už peču dlouho a znám ho odjinud. aby se mi těsto s máslem*nerozjíždělo*tak máslo nerozpouštím v kastrůlku s cukrem a skořicí ale nechám máslo hoooodně povolit a vidličkou ho spolu s cukrem a skořicí pěkně rozetřu jako pastu.tou pak namažu těsto a krásně se s tím potom pracuje.a když je kringel hotový tak teprve tu zbylou část lehce rozpustím aby se dala natřít na těsto.potřu těsto a rovnou peču.nepotírám už během pečení-snad vám to nějak pomůže :-$ :-)
Lenka 29. 10. 2012, 13:12
@Ophelia Iren, jak radí Eva, zkuste v kulaté formě. Ale čím více "utahuji" copánky, tím pevnější ten věnec pak je. A nezoufejte, taky ho nemám dokonalý, ale častým pečením se k tomu snad dopracuju :-D Děkuji za komentář a krásný podzimně-zimní čas (snehulak) Lenka
cozumel 28. 10. 2012, 16:32
@Ophelia Zkuste péct v kulaté formě a pokusit se roztáhnout ho do krajů - tak si udrží krásně svůj kulatý tvar (Y)
Ophelia 31. 10. 2012, 11:37
@cozumel (Y) Děkuji za radu, také už mě napadlo, že bych ho mohla zkusit upéct v kulaté dortové formě. :-$. A až ho budu péct příště, zkusím ke skořici přidat i mandle. (Y) Irena
jonca 24. 10. 2012, 19:17
(L)Prostě mi to také nedalo a vyzkoušela jsem, ale s tím,že jsem použila domácí pekárnu, a nechala těsto jenom míchat a pak dala péci.Do náplně jsem použila rozinky. (pl) (pl).. (hello) (hello) (hello)Děkuji za receptík..
Franzovka 22. 10. 2012, 21:14
Chutí mi těsto trochu připomínalo vánočku, ale v kombinaci se skořicí a cukrem opravdu LAHODA. Manžel řekl, že je to nejlepší moučník, který jsem kdy pekla (- a to peču každý týden! :-))
Lenka 24. 10. 2012, 22:36
@Franzovka Tak tomu říkám poklona :-D Díky (F)
janulka007 22. 10. 2012, 18:16
Díky za úžasnej recept, skvěle popsáno, povedl se na jedničku. |:o) |:o) |:o) Jen má jednu chybu, pekla jsem ho v poledne a už není ,-)
inaina 16. 10. 2012, 20:07
Leni (Y) (Y)už jsem pekla 3,ale nemám vychytané to motání (6) :-@jinak (Y) (Y) (F) (F) (C) ^o) ^o)
veronininka 14. 10. 2012, 14:31
Tak jsem se naprdla a ten slavný kringel konečně taky zkusila.... Dala jsem teda hladkou mouku a vnitřek naplnila strouhanými jablíčky se skořicí a je luxusní |:o) |:o) Už budu dělat i štrůdli jedině z tohoto těsta (Y) (Y) Příště zkusím i jen se skořicí, protože teď už si to dovedu představit .-)
Lenka 15. 10. 2012, 8:38
@veronininka ,-)To jsem moc ráda, že chutnal ,-)
markýza andělů 13. 10. 2012, 17:12
kringel skvělý,,už ho peču podruhé,.,,,a plním ořechovou náplní z Labety,,,je to dokonaléééé...na ráno zbyl jen kousíček... :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Ayo 22. 2. 2013, 9:27
@markýza andělů Jdu dnes na to, tak držte palce,pak napíši.....
Alča P.(pejsek) 13. 10. 2012, 8:08
Výborné (Y) (Y) (Y) moc se povedla už je skoro snědená (smich) (smich)
lonik 12. 10. 2012, 11:24
(Y) (Y) (Y)
cdka 10. 10. 2012, 11:03
(Y)výborná buchta! během jednoho dne celá zmizela ,-) (clamp)
ALAL 9. 10. 2012, 8:25
taky jsem se do toho pustila , je opravdu skvělý (Y) (C)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie