Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2275 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VELIKONOČNÍ PLETENEC (nebo mazanec, vánočka) nejen v domácí pekárně!

5.0
NEJÚŽASNĚJŠÍ VELIKONOČNÍ PLETENEC (nebo mazanec, vánočka) nejen v domácí pekárně!

Potřebné ingredience

580-600 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto řídké), 120 g cukru, 1 cukr vanilkový 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky) nebo sáček instantního, 2 vejce + 1 na potření, 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra

Postup přípravy

Těsto zaděláme klasickým způsobem, nebo máme-li domácí pekárnu, dáváme postupně ingredience takto. (postup při ručním zadělávání najdete u mě v receptech na vánočku!)

1/4 l mléka, 2 vejce, 120g Hery (změklé, nebo polorozpuštěné), lžička citrónového aroma, nebo citrónová kůra, troška rumu z namočených rozinek, 580g hladké mouky, do jednoho rohu 120g cukru a 1 vanilkový, na protější stranu lžičku soli a doprostřed droždí (dávám stejně, jako při zadělávání klasickým způsobem), špetka muškátového květu a můžeme nastavit program TĚSTO - já mám Moulinex XXL - takže program č. 13 (1hod 25 minut). Rozinky nezapomeneme vložit těstě před koncem hnětení pekárny, tato zhněte 25 minut a pak hodinu kyne, takže stačí až bude na pekárně čas 1:03.

Po vykynutí rozdělíme těsto na větší a menší část a z každé uděláme 3 dílky. Kdo umí plést ze 4, může si z větší části uplést 4copánek, ale jelikož ne každý je mistrem, stačí i 3copánek. Spodní silný 3copánek smotáme na plech dokola a na něj položíme menší 3copánek. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Necháme ještě chvíli nakynout.


ROZPIS NA MALÝ PLETENEC - VHODNÉ TŘEBA JEN PRO DVA

375g hladké mouky, 75g cukru, citr. kůra, nebo půl lžičky citrónového aroma Dr.Oetker, 125 ml mléka, 20g droždí, 1 vejce, 75 Hery, rozinky namočené v rumu, lžička soli a špetka muškátového květu

Pečeme ve vyhřáte troubě, já v mé na 160°C asi 3/4 hod, ale řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou!

Dá se upéct i jako klasický mazanec, ale takhle mi to přijde daleko hezčí a rozdhodně to zvládne každá z Vás! Je to jako plést copánek z vlasů - 3 pramínky jsou hračka!

Pletenec při pečení hodně nabyde, takže ho máte plný plech a je ho opravdu dost!! Ale i tak se po něm rychle zapráší, uvidíte;-)
Určitě budete doma za hvězdu, tak ať se dílo daří!

nakynuté těsto v pekárně

připravíme si větší a menší část těsta a uděláme z každé 3 kousky

hotový první základový věneček - z té větší části

upleteme druhý copánek z menší části

a na něj položíme druhý copánek - z menší části těsta

hotový, potřený vajíčkem a posypaný mandlemi

a honem pro kafíčko, můžeme začít ochutnávat!!

PLETENEC 2007 - ještě jsem našla fotku z loňska Ten letošní se mi nešel moc nafotit, proto tam není celý, ale už nakrojený.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

janulka45 20. 3. 2008, 8:45
Dobrý den,Váš recept mě moc zaujal a budu ho dělat zítra,jen se moc bojím,jestli se mi věnec povede...Vy ho máte úžasný..já jsem to ještě nikdy nedělala....pak napíši,jak jsem dopadla..zatím děkuji za inspiraci.. (F)
MachyA 20. 3. 2008, 11:20
@janulka45 Jani dobrý den, nebojte, opravdu na tom nic není! Jen dejte pozor, ať ten dole je o trochu větší, aby ten menší lépe unesl. Až budete mít na plechu ten spodní věneček, středem mu vtlačte trošku důlek a do toho jakoby vsaďte ten horní! Případně napíchejte špejle, jako když se jistí vánočka. A aby zůstala uprostřed díra, udělejte ho ji takovou, aby za syrova byla co největší a při pečení až naběhne, zůstane uprostřed aspoň malý otvor. Držím palce! (Y) To by bylo, aby se nepoved! A ikdyby nebyl favorit krásy, doženete si body chutí, uvidíte! (*) (*) (*) Alena (flower) (hello) (flower)
busybee 18. 3. 2008, 21:35
Alenko, máte pravdu, byla jsem za tu největší hvězdu, mňam, (Y) (Y) (Y) Naprosto vynikající. (L) (L) (L)
MachyA 19. 3. 2008, 8:04
@busybee Tak super Ivo!! (*) (*) (*) Mám fakt radost, když pročítám tyhle super ohlasy. Když je s čím se podělit, podělím se ráda a u tohoto receptu to obzvlášť platí! (Y) Krásné velikonoce! Alena (hello) (flower) (hello)
Kabtova 18. 3. 2008, 12:52
Aleno, musim vam vyseknout pochvalu! Dnes jsem delala prvne vas pletenec a je naprosto bozsky! Testo vlacne, nadychane...proste super. Jen se mi nejak nevyvedlo pleteni , respektive skladani copu na sebe. Ten vrchni se mi jaksi zbortil, ale chuti to vubec neubira!!
MachyA 18. 3. 2008, 17:19
@Kabtova Katko moc díky za slova chvály (L) těší mě moc, že jste spokojená, to těsto si sama nemohu vynachválit a neznám nikoho, komu by nechutnalo ;-) Že se nevyvedlo pletení, vůbec nevadí, hlavně, že výsledný efekt - tedy chuť je vpořádku! (Y) Nechte si chutnat a krásné velikonoce! Alena (hello) (flower) (hello)
sqwer 18. 3. 2008, 13:12
@Kabtova já ho taky pekla prvně pomohla jsem si šesti párátky a vydržel :-$
sqwer 18. 3. 2008, 11:18
zrovna to mám v troubě hezky to voní a kupodivu i vypadá jse fakt zvedavá, trošičku mi po obvodě prasknul ale snad už nebude praskat dál dost se na to těším vánočku od babičky miluju tak uvidíme jestli už si jí budu umět upct příště sama
sqwer 18. 3. 2008, 11:43
@sqwer tak jsem to zrovna vytáhla z trouby, fakt prima, měla jsem strach že bude nízký neják málo mi nakynul, zdálo se, ale nakonec paráda (Y) je vysoký a moc dobrý nevydržela jsem a kousíček ještě teplý nakrojila. Na velikonoce bude ;)
MachyA 18. 3. 2008, 17:17
@sqwer (Y) Jani díky za info Vašeho pečení - jsem ráda, že to dobře dopadlo a že Vám chutná! (L) Mě už se taky stalo, že málo nakynul, ale v troubě to pak všechno pěkně dohnal ;-) Tak si nechte chutnat, pokud ještě něco zbylo (H) Alena (hello) (flower) (hello)
sqwer 18. 3. 2008, 18:49
@MachyA zrovna tu u televize dlabeme a má uspěch prostě fajn recept a pekárna opět nezklamala
Bona1 (upraveno) 18. 3. 2008, 7:37
(Y) (Y) Alenko musím se přidat k pochvalným komentářům Váš receptík je opravdu skvělý hlavně v peču téměř každý den vyzkoušela jsem spoustu kynutých těst, ale toto u mě vyhrálo na celé čáře. Skvěle se s ním pracuje a výtvor je poživatelný i další den. Náhodou kousíček zbyl Z těsta je i skvělá vánočka :-) :-). Můj první pletenec cice dopadl sice jako pletený mazanec ( neodhadla jsem středovou díru a ta se mi spekla), ale na skvělé chuti to samozřejmě nemá vliv. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=906682 přeji hoooodně kladných ohlasů. Eva
MachyA 18. 3. 2008, 9:35
@Bona1 Evi super, mám fakt radost a těší mě, že Vám chutnalo! (L) Těsto je to fakt super, dělám z něho všechno, koláče s ovocem a drobenkou, buchty, malé koláčky tvarohem, mákem, povidly, loupáčky, vánočku - tu tam mám v receptech taky! Ten pletenec máte krásnej, sice bez díry, ale hlavně, že dobře chutná, stejně až se rozkrájí, je to jedno! +o( Chce to udělat dlouhej copánek a stočit tak, aby díra zůstala už za syrova co největší, protože opravdu dost nabyde. Jednodušší je to z té menší dávky, tam je vždy i hezčí, ale zase je ho míň a to už u nás doma nestačí ;-) ;-) Mějte se krásně a pěkný velikonoce! Alena (hello) (flower) (hello)
andy44 17. 3. 2008, 18:20
Alenko taky jsme zkusili tu Vaší dobrotu,super,nemá chybu,moc děkujeme za recept,Andy. (Y) (Y) (hello)
MachyA 17. 3. 2008, 18:40
@andy44 Andy mám radost z každého pozitivního ohlasu a těší mě, že i Vám chutnalo! (L) Moc díky a mějte se krásně, pěkné velikonoce! (flower) (hello) (flower) Alena
mohos 16. 3. 2008, 18:32
Alenko, tak jsem dnes odpoledne ručně těsto zadělala (kvásek mi tedy nevzešel, ale nakonec to vůbec nevadilo) ... se synem upletla a upekla a po 40 minutách .... takováhle nádhera http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=903012 a před cca hodinou už jsem okoštovala k večeři a je (Y) (Y) (Y)! Už máme necelou třetinu (dala jsem s sebou tchánovi, dala jsem sousedům, a povečeřeli jsme), ale klidně zase upeču :-) ;-)! Díky za super recept!
MachyA 16. 3. 2008, 18:36
@mohos Mončo máte ho nádhernej!! (Y) Jste šikulka, s takovým pomocníkem to musí jít samo!! Vyřiďte pochvalu (Z) Kdo umí plést ze 4 pramenů, ať mrkne k Vám do alba na super fotky jak vznikal (Y) Mějte se a krásný velikonoce! (flower) Alena
AliceM 16. 3. 2008, 17:09
Milá Ali, tak jsem dnes ten váš zázrak upekla (Y) (Y) (Y). Je to ten nejúžasnější recept, jaký jsem kdy měla |:o) |:o), už peču jen tohle vaše těsto, mám recept přepsaný,aby se mně náhodou neztratil ;-) ;-) ;-). Moc díky a dole přikládám důkaz (L) (L) (L) (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=902865 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=902863 Alice
MachyA 16. 3. 2008, 17:54
@AliceM Ali supééér (Y) Díky za fotky, opravdu se Vám povedl krásnej! Nedávala jste doprostřed nějaký hrneček, aby Vám tam ten střed zůstal - že ho máte tak pravidelný *-) Je mi ctí, že je u Vás těsto takovým favoritem - to je jako u nás! ;-) Dneska jsem pekla z menší dávky, vzala ho na kurz aranžování, co jsme dneska měli a nemám ho ani vyfocený, zrovna se mi tak povedl. Taky všem moc chutnal (C) A nezbyl jediný kousek! (H) Mějte se budete-li ho dělat ještě na velikonoce, ať se taky tak vydaří! (flower) (hello) (flower) Alena
AliceM 16. 3. 2008, 18:36
@MachyA Alenko, měla jsem tam zapékací mističku na mufiny (tedy dvě na sobě pomazané olejem) - měla jsem strach, že se těsto při pečení spojí a nebude tam otvor :-$. Na Velikonoce jej budu dělat 100% (radost) !!!!!!!! Vy chodíte na kurzy aranžování? To je super, však je to poznat na vašich truhlíčkách (Y) (Y) (Y). Máte je skvělé ! Ještě jednou moc díky za recept, však k vám zase určitě nakouknu. Alice (L) (C)
MachyA 16. 3. 2008, 17:48
@AliceM a
mumoš 15. 3. 2008, 22:13
Děkuji za supééééééér recept.Váš pletenec jsem pekla už podruhé je úžasný a ta vůně!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Všem moooooooc chutná.Přeji Vám krásné Velikonoce a ještě jednou díky.Marcela (clamp) (clamp) (clamp) (hello)
MachyA 16. 3. 2008, 13:00
@mumoš Díky, jsem ráda, že se u Vás receptík takhle zabydlel! (Y) Všem strávníkům dobrou chuť (C) a krásné velikonoce!! Mějte se! (flower) (hello) (flower) Alena
skrdlina 15. 3. 2008, 19:49
(child1) (child1) (child1) (Y) (Y) (Y), dnes jsem upekla, je strááááááááááááááááááášlivě dobrý, už je tam jen kousek k snídani ;-) ;-) ;-), krásně mi těsto nakynulo, a ta vůně při pečení :-) :-) :-) :-) :-) :-). Přeji krásné Velikonoce a děkuji za skvělý receptík |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp), Blanka (D) (D) (D) (D)
MachyA 16. 3. 2008, 12:59
@skrdlina Blani děkuji, jsem ráda, že jste si pochutnali! (Y) Já ho pekla zrovna dneska, jen z té menší dávky, už se na něj taky těším (C) Taková velikonoční generálka a za týden už pojedem i s beránkem naostro ;-) Krásné velikonoce! Alena
bububububu 15. 3. 2008, 19:19
|:o) |:o) |:o) Povedl, povedl, povedl (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) Heč, koukněte a pekla jsem ho v pekárně a fakt se povedl, tak kdo nebude chtít plíst a nechat to sakum prásk na pekárně, tak v pohodě (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=900801 (L) (L) (L)
MachyA 16. 3. 2008, 12:58
@bububububu Jani super! Jako průkopnice máte 1* (Y) (Y) (Y) Moc díky za příspěvek, ostatním určitě bude k užitku! Mějte se! (flower) Alena
hadovka 15. 3. 2008, 14:48
Dobrý den Aleno, tak jsem si říkala zkusit ano či ne (H) (H)tak tedy vykynuto :-pupečeno ^o)a přestože je ještě vlažný nakrojen a ochutnán ;-) ;-)vynikající jen jsem neodhadla na sebe ty věnce ale mě to neva a dětem je to jedno :-D :-Da je super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)až přijede manžel za 14dní musím ho udělat :-) :-)tak přeji krásný víkend a díky za receptík do sbírky |:o) |:o) |:o) (F) (F) (F)Gabina :-$
mimik 14. 3. 2008, 21:22
Milá Alenko, včera jsem pekla Váš pletenec a opět výborný Tu skvělou chuť znám od vánoc, protože jsem vaší vánočku pekla již 5x. Půlku pletence jsem včera dala kamarádce, ta dala ochutnat své mamince. A maminka ( mimochodem vyhlášená cukrářka, pekařka)prohlásila, že je naprosto dokonalý a že jsem opravdu šikula.Takže jsem díky Vám za hvězdu. Moc děkuji za super recept a už se těším, až na velikonoce zase upeču. A kamarádka ho chce také , ale tentokrát prý celý :. (Y) (Y) (F) (F) (L) (L)
MachyA 14. 3. 2008, 21:38
@mimik ;-) Moc děkuji, taková slova chvály se tááák krásně poslouchají! (L) Musím vyřídit i babičce, ta už je teď vzhledem k věku nedělá, ale bude mít radost, jak se její recept šíří světem. Když jsem jí líčila, jaký terno tu udělala vánočka, že mi píšou maminky z USA, Německa, Slovenska, vůbec to nemohla pochopit, jak je to možný, jak se to v tom internetu dělá! :-$ :-$ :-$ Bude nadšená. A Vám opravdu děkuji, pochvala od cukrářky, to je čest. Jó, to býval můj sen na základce, jít na cukrářku, jenže jsem se dobře učila a naši mě hnali na školu ;-) Ať se velikonoční pečení podaří a pletencům zdar!! (flower) (hello) (flower) Alena
vicinka 14. 3. 2008, 21:09
Dělala jsem dneska tu menší variantu v domácí pekárně ve velké formé. I to malé množství nádherně vykynulo skoro do 3/4 mísy. Pletenec vypadá úžasně, chodíme kolem něj jak mlsní supi a čekáme, kdy vychladne. Na Velikonoce určitě udělám ten větší, tento u nás moc dlouho nevydrží. :-) Díky za super recept (Y) Šárka
MachyA 14. 3. 2008, 21:35
@vicinka Šárko já ten menší rozpis mívala, když jsme byli ještě s manžou sami, teď už nám ta malá dávka taky nestačí a ta větší je skoro akorát, pomalu už bych mohla zadělávat ještě větší! ;-) Jó, 3 chlapi v chalupě - to je znát, jednou budu zadělávat v neckách a vařit v kotli :-D Věřím, že si moc pochutnáte a jestli ho nesníte hned večer, tak si nechte chutnat u snídaně! (Y) Ať se ten velikonoční vydaří!! (*) Mějte se! (flower) (hello) (flower)
bububububu 14. 3. 2008, 20:07
:^) můžu to nechat upéct v pekárně, aby z toho byla cihlička? *-) *-) *-) *-)
MachyA 14. 3. 2008, 21:33
@bububububu Jani dobrý večer, přiznám se, to jsem nezkoušela, takže nemohu posloužit, je to na Vás, zda to jako první vyzkoušíte, zatím se tu tím nikdo nechlubil! :^) Teoreticky by to neměl být problém, jsou tu i recepty na mazance pečené v pekárně, takže pokud vyzkoušíte a povede se, budu ráda, když nám sem napíšete, určitě by to pomohlo nejedné z nás! (L) Ať se vydaří a hlavně ať Vám chutná! Mějte se, Alena (flower) (hello) (flower)
bububububu 15. 3. 2008, 11:48
@MachyA :-o :-o já mám být pokusný králík? (smich) (smich) (smich) Tak jo, už je to v pekárně a kyne, tak pak písnu, jak se dílo zdařilo :^) (L)
tygrova 13. 3. 2008, 12:21
Ájo, právě jsem upekla bochánky.......škoda,že sem nejdou přiložit fotky (P),protože se mě nikdy nic tak pěkného a výborného nepovedlo.Asi si sousedi myslí,že máme velikonoce už teď,ale určitě závidí :-p (6).Protože se po celém domě line taková vůně,že to musí cítit i s rýmou. :-)Takže recept mohu jen doporučit je úúúúžasný (clamp) (Y) (Y).Ilona (X)
MachyA 13. 3. 2008, 13:26
@tygrova Ilonko to jsem ráda, že i u Vás se receptík osvědčil a vyřiďte sousedovi, že o moc přišel! ;-) Nechte si chutnat a ať se Vám příště podaří, chce to jen cvik a trénink, jako všechno! (flower) (hello) (flower) Alena
janba 13. 3. 2008, 12:16
Tak jsem dneska vyzkoušela Váš pletenc a je (Y) (Y). Přesně tenhle pekla babička a já pořád nemohla najít to správné těsto. A tohle je ono. Dělala jsem těsto v DP. Jen co jsem ochutnala samotné těsto tak jsem věděla že je toono. Moc.moc Vám děkuji. (clamp) (clamp) (Y) (flower)
MachyA 13. 3. 2008, 13:24
@janba NO SUPER!! To mám velkou radost - tento recept je taky mojí babičky, ony věděly, co je dobré a recepty po nich, to je svátost!! (Y) Udělala jste mi radost, jsem moc ráda, že jste tak spokojená! (L) A velký dík patří i domácím pekárnám, které nám aspoň ušetří práci se zaděláváním ;-) Dobrou chuť! (C) Alena (flower) (hello) (flower)
kanula 12. 3. 2008, 19:37
Dobry vecer Alenko (F),tak jsem dneska pletenec dle vaseho receptiku upekla a muzu rict parada (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)opravdu vyborny..zbyl uz jen kousek,hend se po nem zaprasilo (Y) (Y) (Y) A na Velikonoce jej opet upece,je opravdu vynikajici (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)Dekuji za skvely receptik (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
MachyA 12. 3. 2008, 19:52
@kanula Jani děkuji!! (L) (L) (L) (L) Jsem ráda, že se Vám povedl a že Vám chutnal, ten velikonoční ať je zrovna takový! Krásné jaro a velikonoční svátky!! (flower) (hello) (flower) Alena
KÁJA 77 12. 3. 2008, 17:19
Dobrý den Alenko, tak pletenec už jsem vyzkoušela, zhodnotily jsme společně můj obřímí pleteňák ;-) ;-) a dneska jsem z vašeho těsta tvořila koláčky a opět musím jen a jen chválit (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o), s ničím nebyl problém, krása nesmírná a hned si jdu výsledek mého snažení hodit do rodinných, takže opět díííííky moc za skvělý receptík (L) (L) (L)
MachyA 12. 3. 2008, 19:51
@KÁJA 77 Kláro moc díky, mám radost, že se u Vás receptím takhle zabydlel a že Vám těsto chutná! Hned bych si kousek dala, už se na ten náš velikonoční taky těším! (C) Mějte se a díky, Alena
janulka45 12. 3. 2008, 15:09
Dobrý den..Váš recept vypadá úžasně o víkendu určitě vyzkouším...děkuji za recept...pěkný den .. (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie