Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 487 návštěvníků)

SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP - super pro malé kečupožrouty

0.0
SKVĚLÝ  DOMÁCÍ  KEČUP - super pro malé kečupožrouty

Potřebné ingredience

3kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1a1/2 lžíce nového koření.

Postup přípravy

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1a1/2 hodiny pod pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky, občas promíchneme, aby se odspoda nepřichytl. Ponorným mixérem rozmixujeme, přes měkký cedník propasírujeme. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.

Kečup je naprosto skvělý. Děláme ho každý rok a když předčasně dojde, raději si necháme zajít chuť, než abych koupila tu hroznou umělotinu plnou chemie, kterou výrobci nazývají kečupem.

Moje kečupová příprava... :o)) Kečup vařím venku - jednak odpadá binec v kuchyni, jednak to při vaření není všude doma cítit....

Rajčata a jablka umyjeme a nakrájíme, oloupeme cibuli a česnek a vše dáme do 7L hrnce - velikost hrnce mám odzkoušenou - jedna dávka se sem přesně vejde - samozřejmě ve finále je kečupu asi třetina...

Přidáme ostatní suroviny a dáme vařit na 1,5 hodiny s pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky ( záleží na množství vody v rajčatech - doba varu může být kratší i delší - prostě podle toho, jak chcete mít kečup hustý.... )
Občas je potřeba míchnout pořádně ode dna - když jdou plotýnky naplno, má tendenci se přichytnout....

takhle nějak vypadá kečup po ukončení vaření - před rozmixováním.

Ponorným mixérem rozmixujeme.

.....a pomocí měkkého cedníku a gumové stěrky propasírujeme.

V cedníku by měl zbýt opravdu jen "odpad".

Takhle vypadá kečup po propasírování - jsou to slité 3 várky, proto je toho plný hrnec...

Pomocí trychtýře nalijeme kečup do předem vypečených, ještě horkých sklenic.

Uzavřeme předem vyvařenými víčky a je HOTOVO !!!!! Z jedné dávky je cca 6-7 kečupových lahviček.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

@Pavla 18. 10. 2009, 9:43
Mnohokrát děkuji. Je luxusní. Manžel ho jí k snídani s pečivem jako marmeládu :-D Máme z letní várky rajčat. Dnes mi ale přinesl půl přepravky zelených rajčat. *-) Tak zkusím udělat z nich a přidat čarvenou řepu, jak jsem tu četla (tudledudle) Jsem zvědavá, jestli to bude taky taková dobrota, jako ten první ^o)
monika+tom 4. 10. 2009, 21:34
Dobrý den Lucko, ač nejsem extra velká hospodyňka :-$, musela jsem tuhle dobrotu pro kečupožrouty (kterých mám doma několik) vyzkoušet. Moc jsem si nevěřila, ale povedl se mi báječně, je husťoučkej, výbornej, má krásnou sytou barvu a mám z něj opravdu radost. Zítra jdu do druhé várky, která bude pro děti s polovičkou koření. Ten dnešní je trochu "hot", ale nám dospělákům to tak chutná. Díky moc! TIP PRO OSTATNÍ: Vyplatilo se mi před samotným pasírováním nechat kečup tak deset minut vždycky v cedníku okapat do jiné mísy a zbavila jsem se asi tak celého hrnečku vody, asi i díky tomu mám kečup fakt krásně hustej. Mňam! :-)
Lukrato 5. 10. 2009, 22:55
@monika+tom (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) super nápad ! To mě vůbec nenapadlo a přitom vím, že z toho cedníku fakt vždycky kape oranžová voda.... takže príma rada pro ty, kteří měli kečup řidší....díky Moni !!! (clamp) (clamp) (clamp)
tlipna 1. 10. 2009, 9:26
Luxusní kečupek!!! mnam! (Y)
Petule007 28. 9. 2009, 17:54
Skvělý!!! Akorát, že jsem furt užírala :-D Dala jsem trochu méně octu, když jsem to tu četla, tak jsem se trochu bála, ale výsledek je skvělý, mám ho krásně rudý jako Vy a nemám ho ani trochu řidký (Y) Asi opravdu záleží na rajčatech. Asi ještě udělám jednu várku (tzv. na omáčky), kterou nebudu pasírovat, protože u toho jsem málem vykvetla 8-|
micim 22. 9. 2009, 8:39
Moc díky za tenhle úžasný recept na kečup. Chutná opravdu fantasticky, suroviny jsem pokrájela na malé kousky, jablka nastrouhala a udělala jsem ho v pekárně na program Džem, program jsem projela 2x a nemusela si toho vůbec všimnout, pak jsem přelila do mixéru a pokračovala dle návodu. Takže kdo má pekárnu, nemusí se vůbec bát použít. Dělala jsem to jen z poloviční dávky, aby se mi to vešlo, mám Etu Harmony a zvládla to v pohodě. Ještě jednou moc díky a určitě budu vařit ještě 2 dávky. (Y) Monika
Alena70 13. 9. 2009, 23:06
Tak náš kečup je hodně řídký, ač jsem raději vařila s poklicí hodinu a bez poklice také hodinu.....a ještě jsem dala místo 2 dcl octu jen 0,5 dcl (na 4,5 kg rajčat). Na chuť je dobrý, ale děti ho okomentovaly, že je to dobrá rajská omáčka a ne kečup. Rozodně ho ale zlikvidujem i kdyby jen na tu rajskou. :-)
L.e.n.n.y 22. 9. 2009, 22:51
@Alena70 U nás to dopadlo stejně, řídký, ale dobrý, dnes jsem otevřela dvě skleničky na omáčku. Musí se spotřebovat vždy celá, měla jsem otevřenou v lednici ani ne týden a zkvasila, tak se vyhodila. Naštěstí mám v malých výživových a už vím, že se musí hned dobrat.
PtackovaRenata 9. 9. 2009, 18:23
Taky se přidávám k ostatním - tento recept je naprosto skvělý (Y). Jenom místo v obyč hrnci jsem to všechno povařila hodku v papiňáku a rozmixovala v klasickém mixéru, protože ponorný nemám.
tavablaha 9. 9. 2009, 12:54
(Y) (Y) (Y)právě doděláno. Je naprosto výborný. Moc děkuji za super receptík. (Y) (Y) (Y)
marz 7. 9. 2009, 15:10
právě ho dělám-dělám kečup poprvé,deštěm popraskalo moc rajčat.Jsem zvědavá jaký to bude (F) (F) (F)
Eva147 6. 9. 2009, 14:13
(clamp) (clamp) (clamp) super recept, Honzík mi ho hned ujídal, že nic jiného k obědu nechce. ;-) ;-) ;-) čekám až dozrají rajčátka a pustím se do další várky :-) :-) :-) :-) děkuji za receptík Eva (hello) (hello)
aajasek 28. 8. 2009, 18:48
(Y) (Y) ano ano, naprostá lahoda. Dělala jsem jen z kila rajčátek, tak jsem vše bajoko (dance) vydělila třemi. Taky jsem tam nedala to umělé sladidlo a páivou papriku, ale i tak to nemá chybu a rovněž se připojuji k těm, co už asi kečup z obchodu kupovat nebude (H). děkuji, děkuji děkuji.
JanaHovor 28. 8. 2009, 15:20
8o| proč mi je tak děsně cítít octem a je řídký 8o| tak jdu udělat ještě z pol.dávky bez octa ať to trochu napravím, ale s tou hustotou nevím :-S Už jsem přečetla komentáře, tak budu vařit bez přikrytí
JanaHovor 28. 8. 2009, 20:40
@JanaHovor Tak jsem to nadstavila - a upřímně, ta varianta úplně bez octu mi chutnala více. Jinak je fakt senzační (Y) Díky za receptík (L)
atafle (upraveno) 25. 8. 2009, 12:28
Ahojky, prosim o radu, letos se nam urodilo nejak vic rajcatek, tak bych chtela udelat kecup. Nezkousel jste nekdo varit ho v domaci pekarne??? Kdyz se tam udela marmelada, myslim, ze by to slo, ale nikde na netu jsem ho nenasla. Diky moc papa
Lenpod 16. 8. 2009, 10:44
kečup je vynikající. Syn, který si v kečupech moc vybírá ho baští. mám z toho velkou radost. moc Vám děkuji.
Jitule64 11. 8. 2009, 13:28
Lucinko, tak už se vaří. Nádherně to voní, pak písnu, jak nám chutná. (L)
Jitule64 13. 8. 2009, 21:53
@Jitule64 Luci, tak naprostá bomba! Chuťově opravdu fantastický, jen tu barvičku nemám tak krásně rudou jako ty, ale to na chuti rozhodně neubírá. :-p Děkuju za fakt super recept. (L)
Lukrato 14. 8. 2009, 7:49
@Jitule64 Jituš, tak to jsem moc ráda !!! Co se barvy týká, hodně záleží na druhu rajčat - některá mají vnitřky světlé, některá tmavé.... Jednou jsme taky koupili světlá rajčata, a tak jsem tam lupla ještě 1 červenou řepu - kečup byl nádherně tmavý a na chuti se nic nezměnilo.... :-$ (F) :-$ (F)
Jitule64 14. 8. 2009, 8:19
@Lukrato Jůůůůů, to příště zkusím s tou řepou, díky! (Y) (L)
mi.bi 9. 8. 2009, 22:00
tak dnes jsem dělala.Musím poděkovat je opravdu chutově výborný a snad poprvé mám udělaný hustý kečup....manžel mi ho chodil neustále ujídat-je rozhodnuto bude se dělat druhá várka. (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
veri 9. 8. 2009, 20:28
Takže dnes můj manžel kečup udělal. A výsledek..... (zajic) (zajic) (zajic) (zajic). Nemá opravdu chybu. Je lepší jak originál (Y) (Y) (Y) (Y) Mám napsat jen samé to nejlepší hodnocení. Hned jedna sklenička na dnešní grilovačce "zařvala" (clamp) (clamp) (clamp). Naprosto recept paní Lucky doporučujeme. Děkujeme za vynikající inspiraci (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
Lenpod 29. 7. 2009, 12:44
Kečup ráda zkusím a doufám, že naši mlsouni budou spokojeni. Jen k tuhnutí. Do marmelád e přidává AGAR ze zdravé výživy místo 2:1....Jde o mořskou řasu, která rosolovatí tekutiny, takže by se mohla použít i zde.
vinko 25. 7. 2009, 10:31
Váš kečup je mooooooooooooooc dobrý všem z rodiny moc chutná a už receptík posílám dál svým kamarádkám a rodině (clamp) (Y)
katwind 11. 7. 2009, 20:13
Dobrý den všem, rceptík mě velmi zaujal, hned příští týden vyzkouším, mám tu neupotřebená rajčata... ale prosím vás, nemáte někdo odzkoušený bez cukerinu? Nejde mi o to, že by to bylo cítit, ale cuikerin je zrovna dost odporná chemie a ráda bych s ejí vyhla... děkuju moc! [A]
katwind 19. 7. 2009, 18:23
@katwind Tak hlásím, že kečup nakonec vyroben a je bezvadný ;-) Dělala jsem ho bez sladidla, jen jsem tam dala malinko kyseliny citr. a myslím, že by měl vydržet, cukerin fakt považuju za chemii a to zrovna dost nevhodnou pro děti... Ale i bez sladidla je kečup báječný! Ještě jsem neloupala jablíčka, jen jsem je omyla a pokrájela. Kečup je fakt dobrý, doporučuju všem a asi rovnou dvě dávky, nám asi jedna stačit dlouho nebude :-p

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie