Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 487 návštěvníků)

SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP - super pro malé kečupožrouty

0.0
SKVĚLÝ  DOMÁCÍ  KEČUP - super pro malé kečupožrouty

Potřebné ingredience

3kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1a1/2 lžíce nového koření.

Postup přípravy

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1a1/2 hodiny pod pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky, občas promíchneme, aby se odspoda nepřichytl. Ponorným mixérem rozmixujeme, přes měkký cedník propasírujeme. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.

Kečup je naprosto skvělý. Děláme ho každý rok a když předčasně dojde, raději si necháme zajít chuť, než abych koupila tu hroznou umělotinu plnou chemie, kterou výrobci nazývají kečupem.

Moje kečupová příprava... :o)) Kečup vařím venku - jednak odpadá binec v kuchyni, jednak to při vaření není všude doma cítit....

Rajčata a jablka umyjeme a nakrájíme, oloupeme cibuli a česnek a vše dáme do 7L hrnce - velikost hrnce mám odzkoušenou - jedna dávka se sem přesně vejde - samozřejmě ve finále je kečupu asi třetina...

Přidáme ostatní suroviny a dáme vařit na 1,5 hodiny s pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky ( záleží na množství vody v rajčatech - doba varu může být kratší i delší - prostě podle toho, jak chcete mít kečup hustý.... )
Občas je potřeba míchnout pořádně ode dna - když jdou plotýnky naplno, má tendenci se přichytnout....

takhle nějak vypadá kečup po ukončení vaření - před rozmixováním.

Ponorným mixérem rozmixujeme.

.....a pomocí měkkého cedníku a gumové stěrky propasírujeme.

V cedníku by měl zbýt opravdu jen "odpad".

Takhle vypadá kečup po propasírování - jsou to slité 3 várky, proto je toho plný hrnec...

Pomocí trychtýře nalijeme kečup do předem vypečených, ještě horkých sklenic.

Uzavřeme předem vyvařenými víčky a je HOTOVO !!!!! Z jedné dávky je cca 6-7 kečupových lahviček.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jitinka 18. 9. 2008, 11:53
Milá Luci, tak jsem neodolala a také zkusila váš kečup. Je suprový, chodím ho do lednice ujídat po lžičkách, když mám na něco chuť. Doporučuji všem!!! (jidlo) (jidlo) (jidlo) (Y) (Y) (Y)
Holy50 15. 9. 2008, 19:51
Milá Lucie :-) děkuji ja super repcetík, kečup už je ve skleničkách (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
825706 12. 9. 2008, 12:23
Ahojky, tak jsme včera do 23:30 dělali kečůpek. Vloni jsem ho vařila sama na zkoušku, jenže mi toliko nezhoustl, tak jsem ho používala jako protlak na rajskou omajdu. Letos jsem o něm řekla sousedce a protože ho chtěla zkusit, tak jsme vařili spolu cca před měsícem z dvojité dávky. Ač vaříme podle návodu a třeba i déle, tak není tak hustý jako kupovaný, ale to nám vůbec nevadí. Je prostě NEJlepší a my ho používáme jako "skleničky rychlé záchrany", když je nějaké ježdění či návštěva a nestihneme stát celé dopoledne u plotny. To je pak z takového dobrounkého protláčku omajda nato šup. A proč to píšu? To proto, že jsem včerejší večer trávila u sousedky a kečup jsme vařili z 15ti kilo rajčat. Rodina si klepala na hlavu neb z ostatními přísadami jsme to mohli vařit pomalu v zabíjačkovém kotli, ale nám to bylo jedno. Děkujeme za receptík. (L)
jíta406 7. 9. 2008, 13:49
Krásnou neděly Lucko :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$,tak jsem dneska dělala druhou várku a všeho koření jsem dala půl,a pálivou papriku vůbec,ještě jsem dala o dvě jablíčka víc a musím říct že kečup je taky moc dobrý,i mě chutná víc než ten první kořeněný :-$ten bude tatkovo,jinak máte velkou pochvalu jak od naší rodinky (Y) (Y) (Y) (Y)tak i od všech našich známých a babiček,všichni co ochutnaly tak řekly že lepší domácí kečup nejedly (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)určitě budu letos ještě dělat a samozřejmě i další roky ;-) :-)MOC DĚKUJI ZA SUPER RECEPT (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
Alena70 2. 9. 2008, 22:53
Luci, proč se k tomu cukru dává ještě umělé sladidlo? Má to nějaký důvod? Ještě jsem nedělala, ale po těch komentářích asi vyzkouším, u nás děti kečup milují. Tu pálivou papriku bych možná ubrala, ale to se dá rozhodnout a dochutit při vaření. Mějte se krásně (F)
Lukrato 3. 9. 2008, 7:59
@Alena70 Alenko, umělé sladidlo má funkci konzervantu, jen s cukrem by to mohlo začít pracovat - v kečupu to není vůbec cítit, tak se toho nemusíte bát...Já mám jazyk pořádně chlupatý a umělé sladidlo přímo nesnáším, ale v okurkách ani v kečupu ho prostě necítím..... (F)
jíta406 2. 9. 2008, 21:58
Dobrý večer Lucinko :-$ :-$právě jsem dodělala Váš kečup (Y) (Y)je dobrý,ale přeci se mi zdá na malou(2,5 roku)moc kořeněný,zkoušela jste někdy ubrat koření?chtěla bych vyzkoušet a mám strach abych ho nezkazila :-$A ještě jeden dotaz,vařila jsem fakt dlouho,pak ještě znovu po přepasírování a podle vaší fotky já ho mám moc řídký :-(nemáte na to nějaký fígl? *-)Jinak opravdu chutově skvělý (Y) (Y) (Y) (Y) (hello)
Lukrato 3. 9. 2008, 7:57
@jíta406 Jitu, klidně můžete pro mrňousky koření ubrat, pálivé koření klidně vynechte úplně... K té řídkosti - asi máte příliš vodnatá rajčata, nezbývá, než stáhnout plotýnky, aby se nepřichytl a vařit bez pokličky, dokud nezhoustne...ještě byste mohla zkusit dát trošku Solamylu rozpuštěného ve vodě - to je bramborový škrob, tak by to nemělo nic udělat, ale nezkoušela jsem to, takže nevím, aby se to pak třeba nezkazilo, i když, nemělo by.....Pa, Lucka. (F)
jíta406 7. 9. 2008, 13:50
@Lukrato DĚKUJI ZA RADY :-$ :-$ :-$ :-$ (F) (F) (F) (F) (hello)
bubetka2 24. 9. 2008, 21:17
@jíta406 zdravím, jestli mohu poradit, tak na zhoustnutí bych nic nedávala navíc, vařila jsem tak o hodinu dýl bez pokličky, míchala a měla i na větší oheň, rychleji se odpařil. No a u druhé dávky jsem při pasírování dávala do cedníku po 2 naběračkách a nechala "okapat" do misky, nejdříve totiž odteče samovolně voda, než začnete pasírovat. Šťávu jsem taky uzavřela a nechala na podlití masa, nebo dalšího zpracování. Jinak tu ostřejší chuť (i když mě se zdají kupované otřejší, silnější) ztáhnete, když dáte méně soli. Ještě před mixováním jsem vybrala koření (po kuličkách nebo v gáze), zbylou drť po pasírování používám jako základ na topinky, přidám k tomu ještě cukinu a je to moc dobré. Snad vám mé typy něco pomůžou :-), šárka
Reni222 31. 8. 2008, 14:44
Luci (L) (L) (L) (L) tak právě jsem dodělala 3 várku Vašeho kečupu |:o) |:o) je ´to mňamkaa (zajic) (zajic) (zajic) všem komu dám ochutnat chtějí recept.... :-$ :-$ takže ho ráda předávám dál (kytara) protože fakt nemá chybu (clamp) (clamp) (clamp) díky moc Renata
sarah.05 29. 8. 2008, 11:44
Luci dodělala jsem Váš kečup a je famozní,opravdu výborný (clamp) (clamp).Kečup z obchodu nemá tady s tímto nic společného.Zítra dělám další várku ;-).Manžel si ho taky moc chváli.Už nikdy nebudeme kečup kupovat (Y).Pěkný den a s pozdravem Šárka (flower) (hello)
Lukrato 29. 8. 2008, 14:08
@sarah.05 Ahoj Šári, jsem moc ráda, že Vám kečup chutná...já už jsem dnes taky volala našemu panu Zelináři a objednala jsem si 12kg kečupových rajčat za velmi výhodnou cenu ;-) (smich) , takže budu taky kečupovat... Rajčat máme na zahradě sice dost, ale všechno stíháme ssssežrat, tak to už pár let děláme takto a kečupu máme dost.... (hello) (hello)
lemulka 29. 8. 2008, 17:53
@Lukrato Ahoj Lucko, díky moc za radu e-mailem - před chvílí jsem kečup dovařila a naplnila do skleniček (Y). Jelikož ale nemám doma na šroubovací víčka - neschovávám je, tak jsem je dala do "normálních" třetinkových - mám 8 skleniček. A protože jsem doma "zaboha" nemohla najít kari koření, dala jsem chilli8o.Je sice trochu pikantnější, ale mám větší děti, těm to nevadí. Kečup je opravdu chutově výborný, až dozrají další rajčátka, udělám určitě další várky :-$ Lemulka
sarah.05 29. 8. 2008, 16:03
@Lukrato Ahoj Luci,ten kečup je tak úžasný,se už se mi na plotně vaří druhá várka ;-).Jsem zvědavá,jak dlouho nám vydrží ;-) ;-).Ale koupím si taky tak ještě pár kilo rajčatek at máme do zásoby (Y) Tak se měj (hello) (hello) (hello)
kathab 26. 8. 2008, 20:10
Luci já vás nenááááááááááááááááááááááááávidííím 8o| 8o| 8o|ten KEČUP JE MANA NEBESKÁ nejraději bychom ho jedli samotný....a mám o zábavu do budoucna postaráno...Manža nevydržel už když byl teprve nemixovaný a pořát lovil lžící v kastrolu.....a obvolává známé že kdo neví co s rajčaty tak prý k nám ^o) ^o) ^o) ^o)...Jenom se zeptám, sterilizujete ho?? A pokud ne jak dlouho a kde ho skladujete???Jinak prostě vše (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) a je krásně hustý jako kaše....jablka jsem dala klaické letňáky-papíráky a prostě nemám slov
Lukrato 27. 8. 2008, 8:05
@kathab :-D :-D :-D (tudledudle) (tudledudle) |:o) Jsem ráda, že Vám chutná ! Kečup už sterilovat nemusíte, ale plňte ho ještě teplý do horkých sklenic.....Vydrží několik let, u nás už ale na jaře není ani sklínka.... Tak papa. (F)
Zrušený účet 26. 8. 2008, 20:18
@kathab Katko, u nás naprosto to samé +o( Já uvařila kečup s tím, že by měl ve špajzu v pohodě vydržet i přes zimu, protože ho mám kvantum a ono houby. Rodina mi do špajzu chodí denně na exkurzi a bez problémů milý kečup sní jen tak. Je fakt výborný a musím říct, že když jsem jej poprvé ochutnala, tak mě napadla jediná věta: "ty kupované jsou proti tomuhle hotová sr...a" ;-)
kathab 27. 8. 2008, 9:53
@ Naprostá pravda...co na to říct jsem "blbá" ;-) ;-) ;-) ;-)udělala jem to jen z 1,5 kg(víc nebylo ), byly z toho 4 přesnídávkové sklínky, které jsem akčně zavařila a teď koukám jednu už mi asi pře noc myši ve špajzce načaly :-D :-D :-D :-D..Poučení pro příště no :-p :-p :-p...Počítám že do pondělí bude vyblízáno a já budu kuchtit zase.......a pěkně ve velkém ...prostě druhá OTMA :-( :-( :-( :-(
Lukrato 27. 8. 2008, 8:11
@ :-D |:o) (tudledudle) ^o) Tak to máte, Heli, úplnou pravdu..... (L)
Trinity76 24. 8. 2008, 14:57
Lucinko, dávám 1 (child1) (child1) (child1). Já teda nejsem moc kečupová, ale rodinka kečup miluje. Udělala jsem (nedůvěřivě) poloviční dávku (pro dospěláky jsem do poloviny z ní rozvařila feferonku a namlela chilli) a nemělo to chybu, je to opravdu VÝBORNÉ!!!! Moc děkuji za tip (L) (L) (L) (L)
borufkajana 23. 8. 2008, 10:24
Právě dovářím třetí várku 8-|.Je prostě super ,jinak bych nevěděla co s těma rajčatama udělat.Tak já jdu teda plnit ..... :-) :- (Y) :-) (Y)
Bylinka1 22. 8. 2008, 20:47
Tak jsem dělala-ze dvou kileček :-$,chuťově dobrý (Y) a jinak moc řídký a to jsem ho bez pokličky vařila ještě hoďku a pak jsem ho povařovala ještě i přepasírovaný *-).Tak nevím,kde udělali soudruzi chybu... :'(
137 15. 8. 2008, 16:40
Na recept už mám vše nachystáno, jen nevím jestli do sklenic lít vychladlý kečup nebo ještě horký *-).
cigi1 15. 8. 2008, 14:19
Dobrý den Lucko, moooc děkuju za recept na kečup, právě jsem ho dodělala a je VYNIKAJÍCÍ (Y) (Y) (Y). Mějte se hezky. monika
moha 12. 8. 2008, 18:50
Dnes jsem strávila celé odpoledne u plotny,protože jsem chtěla vyzkoušet váš recept na kečup (F)a nezůstalo u jedné dávky :-),protože dcera,když ho ochutnala ještě teplý (Y) (Y) (Y)už loudila další |:o) |:o) |:o) |:o) |:o).Je opravdu výborný a letos tak zpracujem celou úrodu rajčat. (clamp) (clamp) (clamp).Děkujeme za recept (child1) (child1) (child1).Monika a její mlsná rodinka. (F)
alwe 12. 8. 2008, 12:02
(hello) Dobrý den Lucko! Tak jsem včera celé odpoledne (radost) strávila vařením kečupu podle vás. Je opravdu vynikající (Y) (Y) (Y) Manžel musel samozřejmě hned vyzkoušet (jidlo) a snědl téměř skoro celou skleničku ještě horkého kečupu a vyloženě si pomlaskával ;-) ;-) ;-) Díky moc za recept (clamp) (clamp) (clamp) Mějte se krásně (F) Alena (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
Zrušený účet 11. 8. 2008, 19:31
Lucko, vypadá to bezvadně, my jsme doma všichni kečupožrouti a musím říct, že ty kupované kečupy nejsou kdovíco. Už mockrát jsem v obchodě koupila kečup, který nám vůbec nechutnal, byl poněkud kyselejší a chuť po rajčatech nikde... :-( Vyzkouším a udělám určitě z velké dávky (L)
Pekyska 11. 8. 2008, 17:16
Lucko, už se těším až recept vyzkouším. Chci se ale zeptat, jestli je nutné tam dávat to umělé sladidlo?
Lukrato 11. 8. 2008, 18:59
@Pekyska Káťo, umělé sladidlo slouží i jako konzervant, takže bych ho raději nevynechávala.....Já osobně ho nesnáším, limonády s ním nepozřu...ale v kečupu není vůbec cítit.....fakt :-$ (L) (L) (L)
Auča 11. 8. 2008, 16:07
(radost) (radost) (radost) Nemůžu se dočkat zítra na nákup, doteďka jsem čekala, než uzrají rajčata, cukerín jsem koupila už když jsem tenhle recepis objevila ;-) ;-) ;-) ;-) (asi tak někdy v březnu) a jdu na to!!! Moc se těším, jak si budeme pomlaskávat (H)
Lukrato 11. 8. 2008, 19:01
@Auča :-D :-D :-D :-D :-D tak super...troufám si tvrdit, že neprohloupíte..... :-$ :-$ (L)
Auča 14. 8. 2008, 11:59
@Lukrato Tak máme hotovo, ^o), jen dám příšté méně octa, na nás je dost kyselý ;-) možná jsem něco udělala, blbě, koukám, samé skvělé komentáře, takže to asi bude tím... :-$ Ale jinak se super, jiný dělat už nebudu (L) (L) (L) (L) (L)
Mončjatko 10. 8. 2008, 11:08
Lucko, vyzkoušela jsem a je výborný. Nedívím se, že už ho děláte pomale z pěti dávek :-D. Ještě tady mám asi dvacet kilo rajčat, takže budu pokračovat ;-) :-) (Y).
Lukrato 10. 8. 2008, 20:39
@Mončjatko :-D :-D :-D ;-) ;-) ;-) Tak si to užijte....ale vyplatí se to.... Stačí pak jen ohřát a je z toho rychlorajda..... přidávám ho do číny, do mexických fazolí....prostě u nás fakt jede..... :-$ ;-) ;-) ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie