Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 487 návštěvníků)

SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP - super pro malé kečupožrouty

0.0
SKVĚLÝ  DOMÁCÍ  KEČUP - super pro malé kečupožrouty

Potřebné ingredience

3kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1a1/2 lžíce nového koření.

Postup přípravy

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1a1/2 hodiny pod pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky, občas promíchneme, aby se odspoda nepřichytl. Ponorným mixérem rozmixujeme, přes měkký cedník propasírujeme. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.

Kečup je naprosto skvělý. Děláme ho každý rok a když předčasně dojde, raději si necháme zajít chuť, než abych koupila tu hroznou umělotinu plnou chemie, kterou výrobci nazývají kečupem.

Moje kečupová příprava... :o)) Kečup vařím venku - jednak odpadá binec v kuchyni, jednak to při vaření není všude doma cítit....

Rajčata a jablka umyjeme a nakrájíme, oloupeme cibuli a česnek a vše dáme do 7L hrnce - velikost hrnce mám odzkoušenou - jedna dávka se sem přesně vejde - samozřejmě ve finále je kečupu asi třetina...

Přidáme ostatní suroviny a dáme vařit na 1,5 hodiny s pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky ( záleží na množství vody v rajčatech - doba varu může být kratší i delší - prostě podle toho, jak chcete mít kečup hustý.... )
Občas je potřeba míchnout pořádně ode dna - když jdou plotýnky naplno, má tendenci se přichytnout....

takhle nějak vypadá kečup po ukončení vaření - před rozmixováním.

Ponorným mixérem rozmixujeme.

.....a pomocí měkkého cedníku a gumové stěrky propasírujeme.

V cedníku by měl zbýt opravdu jen "odpad".

Takhle vypadá kečup po propasírování - jsou to slité 3 várky, proto je toho plný hrnec...

Pomocí trychtýře nalijeme kečup do předem vypečených, ještě horkých sklenic.

Uzavřeme předem vyvařenými víčky a je HOTOVO !!!!! Z jedné dávky je cca 6-7 kečupových lahviček.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jad 15. 8. 2007, 20:09
Už jsem ho taky 2x dělala a mám ho řidší. :^) Ničemu to nevadí, ale kdyby byl hustší , bylo by to lepší. Nemáte někdo tip, jak toho docílit? Díky |:o) |:o)
Lukrato 16. 8. 2007, 19:17
@jad Jani, jen o něco déle vařit bez pokličky, aby se odpařila voda...... :-$
jad 16. 8. 2007, 20:37
@Lukrato díky (L) (L)
avynka 15. 8. 2007, 20:06
Já dělala kečup již podruhé a jakmile budu mít zase nějaká rajčata, ještě další várku udělám. Je fakt vynikající !!! Do svého fotoalba jsem přidala další fotku s úspěchem odzkoušeného receptu zde z MMB: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=551831 (F) (clamp) (Y)
Lukrato 22. 8. 2007, 16:25
@avynka Ivi, čím to je, že kečup vypadá stejně, jako ten náš ??? ;-) ;-) ;-) ;-)
avynka 22. 8. 2007, 22:40
@Lukrato Luci, tak pak je to známka toho, že jsem četla váš recept dobře, nic do něj nezapomněla přidat a mám ho snad stejně dobrý jako je ten váš :-P ;-) (Y) :-). (F) (F) ;-) ;-)
amam33 10. 8. 2007, 10:25
Tak jsem taky vyzkoušela a je mooooc dobrý....taky se chystám na další várku,páč ta jedna bude za chvíli pryč :-P |:o) |:o) |:o)
Lukrato 17. 8. 2007, 13:22
@amam33 To si pište !!! My děláme tak na pětkrát a na jaře už většinou není !!! ;-) ;-) ;-) :-@ (6)
jad 9. 8. 2007, 20:59
Je úúúúžasný |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Zítra jdu dělat druhou várku a určitě budu jěště pokračovat (Y) (Y) (Y) Bude mizet velmi rychle :-) :-) :-) :-)
Lukrato 15. 8. 2007, 19:11
@jad .....stejně jako u nás ;-) (F) (L) :-$
Janetina 8. 8. 2007, 14:02
Dobrý den Lucko, tak jsem se také dala do vaření vašeho kečupu...je naprosto vynikající, úžasně kořenění, opravdu super...chutná celé naší rodince... (Y) jen tomu nejmenšímu jsem udělala ještě jednu várku bez koření a taky vypadá nadšeně :-) :-) už se těšim, až z budou levnější rajčátka, to pak budu vařit jako divá (Y) (Y) moc vám děkuji za bezva recept!!! Jana a klucí |:o) |:o)
Lukrato 10. 8. 2007, 19:30
@Janetina Jste šikulka, letos budu dělat jednu várku taky méně kořeněnou, pro našeho prcka..... [A]
haryna 7. 8. 2007, 22:08
Prosím, na kolik a jak dlouho je mám nechat "vypéct"?Díky,Alena
sulipupi 8. 8. 2007, 20:31
@haryna Nevím, jestli je to tak správně, jak jsem to dělala já, rozpálila jsem troubu na 250 C, a dala tam ty sklenice asi na 10 min. Ale jestli je to tak správně, to opravdu nevím.
Lukrato 8. 8. 2007, 20:36
@sulipupi Ono je to celkem fuk, sklenice prostě musejí jakoby "přejít varem" ;-) ;-) ;-), ale výhoda je v tom, že se nemusí nechat schnout a kečup se lije do horkých sklenic. Já mám troubu tak na 100-120°C a vypékám tak 15-20 minut.....
sulipupi 7. 8. 2007, 21:50
Kečup je naprosto úžasný, moc dobý. Taky mě prdla jedna sklenice +o(. Je se chci zeptat, kečup po uvaření a propasírování má být tekutý nebo hustý. Já jej měla tak hustý, že jsem jej musela do těch skleniček dávat po lžících. Trychtýř nepřipadal v úvahu. Díky Lenka
Lukrato 8. 8. 2007, 20:23
@sulipupi Leni, záleží na tom, jak dlouho jste vařila bez pokličky - právě to je důležité pro hustotu kečupu - odpařuje se voda..... Já to dodržuju přesně a je akorát, taky mi to nejde vyloženě "lít", musím s trychtýřem hrkat. Moje tchýně nedodržuje přesně půl hodinu a na můj vkus je kečup moc řídký..... Určitě by ale šlo, pokud byste ho příště měla zase moc hustý, přidat trošku vody a znovu povařit..... :-$ :-$ :-$ Papapa, Lucka.
avynka 7. 8. 2007, 1:35
V neděli jsem dělala kečup podle vašeho receptu. Musím říct, že je naprosto skvělý, chuťově vyvážený, prostě SUPER !!! (Y) (Y) (Y) Před několika lety dělala domácí kečup moje tchýně, ale vy máte ten podíl koření prostě vychytaný (clamp), ten její kečup byl kořeněný až moc. Děti samozřejmě už ochutnaly a malou skleničku snědly jen tak ;-). OPRAVDU MOC A MOC CHVÁLÍM A URČITĚ JEŠTĚ DALŠÍ VÁRKU PŘIDĚLÁM, PROTOŽE PROSTĚ NEMÁ CHYBU !!! (clamp) (clamp) (clamp) (F) Jediný, co mě mrzelo, bylo, že mi jedna sklenice při nalévání praskla a kečup vytekl :-| - taková škoda :-@ :-P. Z dávky 3 kg rajčat bylo 8 skleniček kečupu (i s tou prasklou). ;-)
Lukrato 8. 8. 2007, 20:15
@avynka Jéééé, Ivi, tak to mě strašně moc těší, že Vám kečup tolik chutná !!!! My ho taky milujeme a hodně ho používám i na vaření - fazole viz mé recepty, špagety, čína, .... Je opravdu senzační. A může se třebas jen ohřát jako rychlorajda.... ;-) ;-) ;-) Tak mě teda sklenice nikdy neprdla, tak nevím.....ale škoda to je, to je fakt.... ;-) Mějte se !!!! :-$ (L) (F)
janeeh 6. 8. 2007, 16:07
Chystám se vyzkoušet recept. Jenom jeden dotaz: to nové koření je mleté? Díky za odpověď. Jana
Lukrato 6. 8. 2007, 20:03
@janeeh Jani, nové koření dávám celé - při rozmixování tam dost zůstane a ty větší nerozmixované kousky zůstanou v cedníku při pasírování..... (F) (F) (F) Pak dejte vědět, jak Vám kečup chutná..... My už zas asi tři měsíce nemáme ani skleničku, tak už se těšíme, že zas budeme dělat...... ;-) ;-)
Lukrato 4. 8. 2007, 18:11
...
Zrušený účet 2. 8. 2007, 20:03
Dobrý den, chystám se kučup určitě vyzkoušet, ale také by mě zajímalo, kolik asi lahví si mám připravit? A ještě bych se zeptala - není kečup trochu pálivý? Chci jej udělat pro sotva tříleté dítě, tak jestli nemám toho pálivého trošku ubrat *-) Díky (F)
Lukrato 4. 8. 2007, 18:13
@ Zuzanko, z jedné várky je tak 6-7 kečupových sklenic. Kečup pálivý není, pokud chceme pálivý kečup, dáme více chilli a přidáme feferonky.... (F)
sulipupi 1. 8. 2007, 11:49
Dobrý den, chci se zeptat, kolik sklenic je z této jedné dávky? Díky
Lukrato 4. 8. 2007, 18:12
@sulipupi Dobrý den, byli jsme na dovolené, tak píšu až teď - záleží na tom, jestli budete plnit klasické kečupové lahve, nebo např. skleničky od přesnídávek.... Já mám kečupové sklenice a z jedné dávky je tak 6-7 lahviček kečupu. Pěkný den, Lucka.
RomcaSM 23. 7. 2007, 15:19
Dobrý den, chci se zepteat: sterilovat se už nemusí? a pokud bych nechtěla dávat umělé sladidlo, tak asi přidat víc cukru? *-) Recept vypadá moc dobře, náš malej má kečup moc rád a já z těch kupovaných taky nemám nejlepší pocit.
Lukrato 23. 7. 2007, 16:47
@RomcaSM Dobrý den, sterilovat se už nemusí a vydrží i několik let - u nás ale ne, většinou už v dubnu nemáme a to děláme postupně z 12-15 kg rajčat :-D ;-) :-D. Musí být ale vypečené lahve a ještě horké je plnit. S tím umělým sladidlem nevím, takhle je to psáno v receptu, který používáme už mnoho let - někde jsem se dozvěděla, že se umělé sladidlo dává jako konzervant, aby se zavařované potraviny nezkazily ( to platí i u okurek - a opravdu, jednou jsem do okurek nedala sladidlo, ale více cukru a přes polovinu jsem jich vyházela - zkazily se.... ) Tak uvidíte - já umělé sladidlo normálně nesnáším, mám nějakou klapku v krku na potraviny, které ho obsahují, ale v tom kečupu to není vůbec poznat..... Papa. :-$
Meryem 20. 7. 2007, 11:10
Dobry den,mam taky hloupy dotaz ;-) temi vypecenymi lahvemi myslite vyvarene sklenice? *-) ^o) diky (Y) :-)
Lukrato 21. 7. 2007, 13:48
@Meryem Ahoj Péťo, sklenice můžete i vyvařit. Já je naskládám na plech a nechám je chvíli "vypéct" - účel to splní stejně, ale nemusím je nechat osychat.... :-$
Kacur 20. 7. 2007, 9:02
Dobrý den, mám asi hloupý dotaz ;-) kde seženu "cukerín" a co to vlastně je? Myslí se tím sacharin??? (asi ne, že?) Děkuji (L)
Sabatt 21. 7. 2007, 14:27
@Kacur .
Petulka78 20. 7. 2007, 9:08
@Kacur Ano je to umělé sladido. Petra
Kacur 20. 7. 2007, 9:33
@Petulka78 Petro, díky za vysvětlení :-) Sice peču, vařím ostošest, ale toto mi nějak uniklo ;-) ;-) ;-)
Lukrato 22. 7. 2007, 17:47
@Kacur Maminky tu už odpověděly, je to tak, cukerín je umělé sladidlo. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie