Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 838 návštěvníků)

Perníčky p. Řezníčkové - hladké, oblé, drží tvar a hned k jídlu

0.0
Perníčky p. Řezníčkové - hladké, oblé, drží tvar a hned k jídlu

Potřebné ingredience

650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g tuku (nejlépe Omega nebo jakýkoli 100% rostlinný tuk), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku ( anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs ), 1 malá lžička jedlé sody, 2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto. Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!! Poleva: 1 bílek, 150 až 200 g moučkového cukru, 1 lžička citrónovéšťávy.

Postup přípravy

Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, med a rozehřátý tuk a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být pevné a pěkně hladké. Vyválíme placku asi 3 mm silnou. Plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min. na plechu s pečícím papírem. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.
Poleva: Cukr v první řadě prosejte několikrát přes jemné sítko. Polevu pak vymíchejte ručně doběla, musí být pěkně hustá. Hustotu vyzkoušíte, když uděláte párátkem tečku na linku a drží -li tvar a neroztéká se, je poleva akorát na zdobení.
Rady: těsto si můžete udělat i např. 14 dní dopředu, jen mu to prospěje.

a poslední kousek letošní

Moje dnešní várka jen z poloviny tohoto receptu a ještě mi je vnouček baští, tak asi nebude co zdobit :-))

Teď dozdobené a budou pro děti na stromeček, snad se mi podaří je uchovat a nesníst :-)))

další várka, ty budou už na stromeček :-)

A chaloupka z tohoto těsta

:-)

v dárkovém balení

Perníkový adventní věnec

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ani 3. 12. 2010, 9:28
Vcera vecer jsem je pekla. Po vytazeni z trouby jsem je mnela odspodu trosku tvrdkave, dala jsem je tedy do sacku. A dnes je dcerka, velka milovnice pernicku uz snida |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Dekuji moc za receptik a preji krasne Vanoce (Y) (kolednici) (andel) (stromecek)
sburicova 3. 12. 2010, 10:38
@ani Alenko, tak dobrou chuť a moc děkuji (F) (F) (F) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (andel) (stromecek)přeji i vám krásné vánoce
Daguš 2. 12. 2010, 20:08
Dobrý večer (F) (F) (F), právě jsem dodělala perníčky podle Vašeho receptu :-) :-). Jsem doslova nadšená (Y) (Y) (Y). Každý rok zkouším jiný recept, protože nikdy mi perníčky nezměkly i přesto, že se v receptech psalo, že budou hned měkké. Už jsem si říkala, že to asi bude mnou *-) *-) *-). No a letos jsem zkusila Váš recept a jsou ihned k jídlu |:o) |:o) |:o). Takže u tohoto receptu zůstanu (clamp) (clamp) (clamp). Strašně moc děkuji za recept. A vy, co váháte, zda tyto perníčky zkusit, jdětě do toho, jsou (zajic) (zajic) (zajic). Dáša (hello) (hello)
sburicova 2. 12. 2010, 22:12
@Daguš Dobrý večer Dášo, moc mě Váš komentář potěšil (F), ono je to těžké, je tady těch receptů hodně a není možnost děvčatům říct, že je to dobrý recept jinak, než když si přečtou takový pěkný a milý komentář a taky to zkusí. Je to recept od letité perníkářky a já sama ho dělám snad 10let a jsem spokojená, tak ani jiné nezkouším. Děkuji a přeji moc krásné vánoce a pohodu (L) (hello) (hello) (hello) (andel) (stromecek) (kolednici)
poooupatko 2. 12. 2010, 18:20
Tak ráno jsem zadělala..večer děti vykrajely..ale stači i jíst..tak budu muset dělat další...jinak děkuji za recept je ůžasnej (F) (F) (F)
sburicova 2. 12. 2010, 22:07
@poooupatko Gábi mám radost, že se poveli a že chutnají, krásné vánoce vám všem (L) (L) (hello) (hello) (hello) (andel) (stromecek)
Niina 2. 12. 2010, 14:53
Těsto zaděláno, možná ho mám kapánek měkčí, než píšete, že bude tužší ,-)tak snad to nebude ničemu vadit, ale je tako hrozně dobré, že bych ho klidně snědla i tak, mňaaaaaaaaaaaaam (Y) (Y) (Y)
sburicova 2. 12. 2010, 16:34
@Niina Luci, to je supr, nevadí, je tak akorát, ztuhne až v lednici a bude to OK (F) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello)
mikuleMai 2. 12. 2010, 14:40
A můžu dát do polevy místo citronu lžičku pomarenče ?? Děkuji Petra
mikuleMai 2. 12. 2010, 14:41
@mikuleMai A jinak perníky máme hotové a fakt super. . Děkuji za receptík :-) (Y) |:o) (F)
sburicova 2. 12. 2010, 16:32
@mikuleMai Péťo, nedávejte tam nic než cukr a bílek, nevadí když tam citron nebude, nic se nestane, ale pomeranč radši ne. A děkuji (F) (L) (L) (L) (hello) (hello)
gabi0201 2. 12. 2010, 12:14
dobry den, mozem sa opytat aky tuk asi by som mala pouzit ci mi neviete poradit niečo podobné čo je aj u nás na slovensku *-).. omegu tu nemáme dakujem vopred za odpovede dufam že niekto uz má takéto skúsenosti
gabi0201 2. 12. 2010, 16:12
@gabi0201 dakujem tak uz viem je to u nás tuk CERA... este sa chcem opytať či sú perníčky po upečení tvrdé alebo sa dajú jest hned dakujem
sburicova 2. 12. 2010, 16:41
@gabi0201 Tak to je fajn, že jste ho našla. Perníčky jsou po upečení malinko tvrdší, ale jen asi 1-2hod., pak na vzduchu v místnosti změknou a můžete baštit, pečte je jen 8-10 minut podle síly placky ze které budete vykrajovat, já dělám tak 3mm odhadem. (L) (hello) (hello) (hello)
sburicova 2. 12. 2010, 12:24
@gabi0201 Gábi, musí to být jakýkoli 100% rostlinný tuk, tak u vás koukněte, nevím jak se jmenuje u vás. (F) (L) (L) (L) (hello) (hello)
Alka J. 2. 12. 2010, 11:30
Dobrý den, mám zaděláno Vaše těsto už čtvrtý den, pořád se k tomu nemůžu dostat. Myslíte, že se dá ještě použít? Díky (L) (L) (L) (L) (L)
sburicova 2. 12. 2010, 12:05
@Alka J. Alenko, klidně ho můžete použít i za několik dní, dřív se totiž těsto na perníčky zadělávalo i pár týdnů dopředu, krásně se provoní a je lepší než čerstvě udělané, takže klidně můžete použít i po pár dnech. Teď jsem dělala z těsta 14 dní starého a jsou supr. (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
HelenK 1. 12. 2010, 19:00
Dobrý den, je ten poměr tuku 50 g správný? Není ho nějak málo ?
sburicova 1. 12. 2010, 22:52
@HelenK Dobrý večer, je to správně, ano 50g Omegy, (L) (hello) (hello) (hello)
Svetla35 1. 12. 2010, 17:50
Dobrý večer (F),děkujeme za receptík :-)dnes se u nás pekli perníčky a jsou (Y) (Y) (Y),zítra se chystáme na chaloupku od VÁS ^o)tak pak se ozveme jak jsme z dcerkou dopadli :-D krásný večer Světla a (X) (X) :-p
sburicova 1. 12. 2010, 22:55
@Svetla35 Dpbrý večer, já děkuju a už se těším na ukázku (F) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello)
ani 1. 12. 2010, 17:08
prosim, ty 4 vajicka prijdou vsechny do testa, ze? *-)
sburicova 1. 12. 2010, 22:53
@ani Ano všechna 4 celá vejce do těsta (L) (hello) (hello) (hello)
hurdovka07 1. 12. 2010, 14:00
Vůbec nejlepší perníky, co jsme kdy upekli - děkujeme za bájo receptík. (Y) (Y) (Y)
sburicova 1. 12. 2010, 22:53
@hurdovka07 Marti, moooc vám děkuji (F) (L) (L) (hello) (hello) (hello)
hurdovka07 2. 12. 2010, 8:41
@sburicova Vůbec není zač! V dobu, když jsem psala tenhle vzkaz, jsem ještě nevěděla, že si na nich v kuchyni pochutnává náš zdatný německý ovčák (byl ale ohleduplný - jeden talíř nám nechal ,-) ), takže dnes zadělávám nanovo, ale s radostí :-) !
sburicova 2. 12. 2010, 10:09
@hurdovka07 Jé Marti, tak to máte stejnýho šikulu, jako my ,-) ,-) ,-), v létě jsem udělala pekáš buchet pro mladý a dala jsem je ven na stůl a než jsem přinesla z domečku kafe, tak je Damián sežral a nechal nám jednu jedinou buchtu ,-) ,-) ,-) :-), jsou to lumpové, tak přeju, ať vám je tentokrát nechá a hezký den (F) (F) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello) (&) (&) (&)
Simonecek 1. 12. 2010, 12:36
Muzu misto kakaaa pouzit granko?? Moc diky za info..Mate pernicky moc krasnouckee..zavidim.. (Y) (Y) (Y)
sburicova 1. 12. 2010, 13:30
@Simonecek Ne, chtělo by to kakao a děkuji (L) (hello) (hello) (hello)
jaxa 1. 12. 2010, 11:30
Holky - jak uchováváte tyto hotové perníčky? :^) Já dělám podle jednoho receptu, ze kterého jsou perníčky taky hned měkké a moc dobré (ale bohužel nikdy je nemám nadýchané :-S ) a ty perníčky musím nechávat odkryté, když jsem je dala do sáčku, tak ztvrdly. Naopak odkryté, neuzavřené vydržely dlouho měkké. *-)
sburicova 1. 12. 2010, 11:57
@jaxa Jani, všechny perníčky se chovají stejně, zabalte je a pak až je dáte na stůl, zase změknou (F) (hello) (hello) (hello) (hello)
jaxa 1. 12. 2010, 15:14
@sburicova No mě už pak právě nezměkly, fááákt, přísahám, velebnosti ,-)
sburicova 2. 12. 2010, 10:11
@jaxa Jani, dejte k nim jedno rozkrojené jablko a zabalte do igelitu, perníčky si s jablkem udrží vlhkost a nechte v chladnu. (L) (hello) (hello) (hello) (hello) (F)
Vaculenka 1. 12. 2010, 9:40
Tak jsem vám přišla ještě jednou poděkovat a http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3292875 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3292878 koukněte jak se nám vedlo :-$ (F) (F)
sburicova 1. 12. 2010, 10:10
@Vaculenka Koukla a máte to moooc krásné, jste šikulkové, krásné vánoce vám všem (L) (hello) (hello) (hello) (andel) (stromecek) (stromecek) (stromecek)
Vaculenka 1. 12. 2010, 12:33
@sburicova (F) Děkuji i Vám krásné Vánoce i celé svátky (kolednici)
Sismi 1. 12. 2010, 8:36
Dobrý den,připravené těsto je třeba uležet nebo lze hned vyválet a vykrajovat? *-) *-)Radka (pernicek)
sburicova 1. 12. 2010, 10:10
@Sismi Radko, lepší nechat přes noc v lednici (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
Sismi 1. 12. 2010, 10:54
@sburicova děkuji... (hello)
miriMW 1. 12. 2010, 6:24
Moooooooooc díky, recept úžasný, perníšky se povedly. Můj měnší syn je miluje a včera pomáhal a baštil je přímo z plechu (jasně že až byly vystydlé ,)) ještě jednou díky. (Y) (Y) (Y)
sburicova 1. 12. 2010, 8:15
@miriMW Supr, to je fajn, že dětem chutnají, díky moc a hezké vánoce (F) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (andel) (stromecek) (stromecek)
Nicol2010 30. 11. 2010, 22:29
Paní Stáňo,právě jsem dodělala perníčky podle vašeho receptu a včera chaloupku a nemůžu nic jen chválit,těsto je krásně nadýchané a vláčné a jsou hned měkké (Y) :-). Přejeme kouzelné Vánoce K+N+J Bräuerovi (hello) (stromecek) (andel)
sburicova 30. 11. 2010, 22:35
@Nicol2010 Katko, to jste mě moc potěšila, vám všem přeji také krásné vánoce a hodně pohody (andel) (andel) (stromecek) (stromecek) (hello) (hello) (hello) (hello)
janinka78 30. 11. 2010, 21:01
Včera jsem pekla s dcerkou perníčky podle vašeho receptu (clamp).Nemají chybu |:o) |:o) |:o),s těstem se pracovalo perfektně a hlavně perníčky (pernicek) jsou měkké,což o jiných receptech vyzkoušených loni tvrdit bohužel nemohu.Takže všem tento receptík doporučuji (Y),já budu péci už jen tyto perníčky.Krsáné svátky (banky).Jana.
sburicova 30. 11. 2010, 21:39
@janinka78 Jani moc děkuju, potěšila jste mě, Leni dole psala, že je má tvrdé, tak nevím, já je mám pořád měkké a Vy taky píšete, no nevím kde je chyba. Vám taky krásné svátky a hodně pohody (F) (L) (L) (hello) (hello) (andel) (andel) (andel) (stromecek) (stromecek) (stromecek)
adulka06 30. 11. 2010, 17:47
|:o) |:o) |:o) |:o)TAK MÁM UPEČENO (radost),PERNÍČKY JSOU ÚŽASNÉ,JINÉ DĚLAT NEBUDU,S TĚSTEM SE PRACUJE JEDNA BÁSEŇ (Y) (Y) (Y) (Y)MOC DĚKUJI ZA RECEPT A PŘEJI KRÁSNÉ VÁNOCE (banky) (andel) (stromecek) (darecek) (pernicek) (jezisek) (kolednici)
sburicova 30. 11. 2010, 20:23
@adulka06 Děkuji moc mě to potěšilo, krásné vánoce a hodně zdraví (L) (hello) (hello) (stromecek) (stromecek) (stromecek) (stromecek) (andel) (andel) (andel) (andel)
tinka17 30. 11. 2010, 17:18
Dobrý večer, tak letos jsem už vyzkoušela tři těsta na perníčky a nic moc. Perníčky praskaly :-@. Tak jsem vyzkoušela vaše. Jedním slovem úžasné (Y) (L) (L) (Y). Už nebudu dělat jiné a že už peču perníčky nějaký ten rok, ale vaše těsto je opravdu bezkonkurenční (clamp). Krásně perníčky naskočí, jsou hladké a krásně se s těstem pracuje super |:o). Moc děkuji a přeji krásný advent (kolednici) (banky)
sburicova 30. 11. 2010, 20:25
@tinka17 Petro, já vám děkuji za milý komentář a pochvalu a přeji krásné vánoce (L) (L) (hello) (hello) (stromecek) (stromecek) (stromecek) (andel)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie