Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 656 návštěvníků)

Pravý hospodský hovězí guláš

5.0
Pravý hospodský hovězí guláš

Potřebné ingredience

750 g hovězí maso - kližka nebo přední (nebo líčka - ty ale nejde moc sehnat) * 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu) * sádlo nebo olej * rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu) * mletá sladká paprika 2 lžíce * majoránka 3 lžíce * hladká mouka 2 lžíce * brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění * 2-3 stroužky česneku * sůl

Postup přípravy

cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť.
Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, a přidáme 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Chvilku ještě osmahneme a trochu podlijeme vodou.
Maso nakrájené na větší kousky (cca 3x3x3 cm) nasypeme do základu aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky. a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
Dusíme, dokud maso není skoro měkké, cca hodinu.
Průběžně přiléváme dle potřeby horkou vodu (nikoli bujón ani vývar), dochucujeme majoránkou. Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, po hodině dušení nastrouháme najemno bramboru a dáme do guláše, vaříme
ještě půl hodiny. brambora se rozvaří a zahustí ho. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu. Řekla bych, že s tím chlebem je to ještě lepší:-)
Na konci vaření přidáme dle chuti 2 prolisované stroužky česneku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
V komentářích jeden konzument píše, že půl hodiny před koncem přidá na jemno nakrájenou zelenou tenkostěnnou papriku (slovenská, bílá) - zkoušela jsem, a je to také dobré, jen jsem jí dala asi moc, doporučuju max. půlku. Zkoušela dát papriku rozkrojenou na půlky jen vyvařit a potom jsem ji vyhodila:-)
a ještě tip od paní z komentářů - přidat 6 kuliček nového koření, prý je to dobré na lepší trávení.

Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, posypané nakrájenou cibulí.

recept vyšel v mladé frontě. Je naprosto úžasný, chuťově silný, žádná omáčka s trochou masa. Přidávám originál popis z novin.

origoš recept z Mladé Fronty

osmažená cibulka

základ s rajským protlakem

a takovou barvu má hotový guláš zahuštěný chlebem - dnes jsem musela dusit dvě hodiny, mamča koupila nějaké tvrdé maso:-) v případě opravdu velké nouze (a tvrdého masa) je možné po dvou hodinách dušení guláš dodělat v tlakáči. rozhodně ale nedávat hned od začátku, má pak úplně jinou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Makelka 7. 3. 2009, 12:11
Právě jsem ho dovařila (Y) je vynikající (H) (H) (H) (H) guláš mi nikdy moc nešel, ale tenhle je číslo 1 (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) určitě už z mého jídelníčku nevypadne (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Amaalka 4. 3. 2009, 14:15
(F)
Unka7 12. 1. 2009, 12:14
Dobrý den, jsem začínající kuchařka a guláš mi do teď nešel, takže bych Vám moc chtěla poděkovat, protože jsem konečně od svých hladových strávníků byla pochválena. Je moc výbornej, ještě jednou díky. (Y) Veronika
marfanov 20. 1. 2009, 18:49
@Unka7 Super :-) tak to má být (Y) (Y) (clamp) (clamp)
kohutka28 4. 1. 2009, 20:57
(Y) Děkuji za skvělý recept. Dělala jsem jako víkendový oběd a opravdu měl veliký úspěch jak u dětí tak manžela (clamp) (clamp) (hello). Přeji (novy rok)
Klaris 7. 12. 2008, 15:55
Dnes jsem dělala (pl) a manžel chválil a chválil, prej umím konečně i výbornej guláš ;-) (Y), děkuji za recept (hello) (hello) (hello)
Ocicko 18. 11. 2008, 11:37
(Y) (Y) diky za takovou dobrotu (Y) (Y)
muchlanek 31. 10. 2008, 10:40
(Y) můj první guláš, fantastický (clamp)
BobinaZ 10. 9. 2008, 19:47
(Y) děkuji za recept (jidlo) dělala jsem v papiňáku a mooooc chutnal (zajic)
mimik 4. 9. 2008, 22:56
Markétko, recept vypadá super . Určitě vyzkouším. Myslíte, že to můžu udělat v papiňáku???
marfanov 20. 1. 2009, 18:48
@mimik pozdě,ale přece :-) já myslím, že v papiňáku by to nebylo ono.. celý vtip spočívá v tom pomalém vaření...ale zkusit to určitě můžete :-)))
JKpipule 15. 8. 2008, 17:22
Tak dnes jsem vařila Váš guláš a měl veliký úspěch i u (X) (Z), manžel si ho také moc pochvaloval, děkuji za receptík. Jana (L) (L)
bezmimi 4. 8. 2008, 19:51
moooc dobry!!!!! (Y) (Y) (jidlo) (jidlo)
teoder36 30. 7. 2008, 11:53
(Y) (Y) (Y)Výbornýýý (clamp) (clamp) (clamp),jen jsem tam nedával ten rajský protlak ,ale přidal pálivou papriku ,k tomu knedlík a chlazené (B) (B)
MacP 25. 7. 2008, 14:54
KONEČNĚ - A DÍKY DÍKY :-) Konečně někde popřel ten vžitý nesmysl - kolik masa = tolik cibule - takové to hospodské tlachání, většinou to říkají lidé, kteří to v životě nezkusili. Já v mládí ano (1kg masa+1 kg cibule) a jíst se to nedé .-)))Jinak recept výborný, vpodstatě ten samý používám.. Jen občas přidám tak v půlce vaření hodně najemno nakrájenou papriku(ne kapii).
mami 5. 3. 2009, 10:15
@MacP pokud je stejný poměr cibule a masa, tak ten guláš je sladký, cibule se má dávat míň, a díky tomuto receptu aspoň vím kolik :-)
marfanov 25. 7. 2008, 20:57
@MacP díky, to já ne, to v mladé frontě :-) aspoň už vím proč všechny pokusy předtím, než jsem vyzkoušela poprvé tento recept, byly jakési divné..
arabelka 14. 5. 2008, 20:05
právě jsem ho dovařila podle vás. Má být na zítřejší oběd, ALE MY SI HO S DCEROU DALY UŽ TEĎ NA VEČEŘI.jE VÝBORNÝ, DOPORUČUJU. (clamp) (Y) ;-) ;-)
arabelka 14. 5. 2008, 11:41
jé, tak jsem ani nevěděla, že dělám hospodský guláš. Mám ten sám recept a je (Y). Jen nedávám rajský protlak- tak aspoň vím, co bude zítra na oběd. (L)
marfanov 28. 1. 2009, 11:17
@arabelka já jsem ho pojmenovala "hospodský", protože přesně takovou chuť tam vždycky má a já jsem jí dosud nemohla docílit, až s tímto receptem :-) :-)
Jikyn 14. 5. 2008, 10:36
Markét gulášek se povedl a je (Y) (Y) (Y) děkuji za receptík (L) (L) (L)
Vlasta V. 22. 4. 2008, 17:09
Už se to vaří ^o) ^o) ^o),voní to skvěle (Y) (Y) (Y) (Y)
Lenkule 15. 4. 2008, 9:32
Dobrý den Markétko (hello), tak tenhle gulášek opravdu nemá chybu (Y) (Y) (Y), takhle dobrý jsme ještě nejedli a mám pocit, že se dělal snad sám :-). Doteď jsem vždycky "lepila" víc receptů dohromady a teď mám jeden NEJLEPŠÍ (L). Děkujeme !!!!!! (F) (F) (F)
radkin 31. 3. 2008, 15:24
Milá Markéto, tak jsem vařila pro rodinu guláš podle Vašeho receptu a byla jsem pochválena! Byl velmi dobrý! Brzy zase uvaříme! Díky. Radka
eva.pohanková 7. 3. 2008, 11:24
dobrý den Markéto, tak jsem dělala tento výborný guláš (radost),byl skvělý (clamp).Jako přílohu jsem udělala vídeňský přílohový knedlík.Prostě paráda |:o) děkuji za recept, který mám uložený mezi oblíbenými (L) děkuji Eva (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie