(recept
si oblíbilo 1211 návštěvníků)
Korpus, který mě nikdy nezklamal dle Lenky alias "legr"
Potřebné ingredience
Suroviny: * 150g hladké mouky * 150g polohrubé mouky * 200g cukru krupice či krystal* 5 vajec * 1/2 skleničky (cca 1dcl) vody * 1/2 skleničky oleje * 1 prášek do pečiva * 1 vanilk. cukr
Postup přípravy
Postup na korpus:
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.
Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)
Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!
Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.
Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.
Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)
Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!
Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.
Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.
Tady Vám přidávám fotku nejnovějšího korpusu...zkusila jsem dle tohoto receptu i mramorovaný...jde to dobře!
Po rozkrojení...výška korpusu nezklamala, byla 7cm jako obvykle. ,-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Sirksa
(upraveno)
4. 10. 2010, 11:48
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat napočet surovin, když mám formu o průměru 26, jsem úplný začátečník, děkuji Mirka
jeremy
(upraveno)
4. 10. 2010, 13:26
@Sirksa
Mirko, já jsem ještě nedělala jiný průměr formy, ale udělala bych těsto ze 7 vajec, takže tzn. pokud mi ještě aspoň trochu jde matematika Dala bych tento počet surovin: 210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry. A teď požádám o laskavost já Vás! Až to vyzkoušíte na svou formu o průměru 26cm podle mých výpočtů, dejte, prosím, vědět, jak se podařilo! Napíšu to potom přímo nahoru k receptu, aby to věděli 100% i ostatní. Moc děkuji. Jarmila. Hodně zdaru. P.S. je to přepočítáno na korpus o průměru 26cm a výšce 7cm.
Sirksa
(upraveno)
7. 10. 2010, 19:31
@jeremy
Dnes upečen korpus podle vašeho výpočtu, je super, trošku přesahoval formu, už je odříznuto a odřezek promazán marmeládou - mňam, zítra se bude zdobit. Moc dkujeme - budeme péct vždy podle vás
jeremy
(upraveno)
24. 10. 2010, 14:03
@Sirksa
Mirko, mohu se ještě zeptat, jak vysoký jste korpus tedy asi měla? Právě jsem se totiž chystala přepočítat na rozspis surovin na 6 vajec, ale...Ať počítám, jak počítám, vychází mi rozpis surovin na formu 26cm průměr a 7cm výšku ze 7 vajec,...atd. viz. rozpis výše v diskuzi...na průměr formy 24cm a 7cm výšku by bylo jen 6 vajec...tak nevím...nemáte třeba nižší formu? Místo výšky 7cm pouze 6cm? To by potom bylo na těch 6 vajíček...to jediné mně napadá...Díky za info, Jája.
Michaela19
(upraveno)
2. 10. 2010, 15:36
Super už máme upečíno a je opravdu výborný . Díky za typ Michaela, NElinka a Nikolka
jeremy
(upraveno)
2. 10. 2010, 16:31
@Michaela19
mám velkou radost, že jste spokojená, díky za zprávu!
gregoria2
(upraveno)
1. 10. 2010, 19:06
Jsem z tohoto korpusu maximálně spokojená... úžasný... není suchý, prostě moc nám chutnal Díky za receptík Petra a Davča
jeremy
(upraveno)
1. 10. 2010, 21:00
@gregoria2
Péťo, jsem ráda, že jsem Vám trošku pomohla tím, že jsem receptík zveřejnila a ještě radši jsem, že jste s ním byli spokojeni stejně jako já. Přeji Vám krásný víkend, Jarmila.
Markousekkk
(upraveno)
1. 10. 2010, 16:34
dávám k oblíbeným a vyzkouším.Díky.Markéta
jeremy
(upraveno)
1. 10. 2010, 20:59
@Markousekkk
Zkuste, uvidíte, že budete spokojená. Je snadný, rychlý a dobrý!
rtik
(upraveno)
27. 9. 2010, 13:49
Tak já právě pátrám po nějakém super kurpusu na dortík a našla jsem Váš.Takže ve čtvrtek vyzkouším
jeremy
(upraveno)
27. 9. 2010, 16:08
@rtik
zkuste a dejte vědět, jak jste byla spokojená
bbettka
(upraveno)
21. 9. 2010, 11:38
Také moc děkuji za recept, korpus je vážně výborný. Jen se zeptátm, jak asi dlouho se peče na těch 180 v dortové formě? Já ho tam měla hodinu a stejně prostředek byl syrový , pak jsem dělala na plech a to bylo OK. Já dorty peču dvakrát do roka, tak se ptám, jak tele...
jeremy
(upraveno)
21. 9. 2010, 12:12
@bbettka
Tak to Vám takhle nepovím, protože každá trouba je jiná...my máme elektrickou a starší, takže i já peču korpusy hodinu a déle...a pokud byl prostředek syrový, to vidíte, že se jakoby "hýbe", že ještě "pracuje", tak ho snižte na nižší teplotu, aby se nespálil vršek a dopekl se prostředek a spodek. Anebo jej můžete přikrýt alobalem nahoře a nechat ještě dojít...je to o zkoušení a praxi...jak říkám, peču také zhruba hodinku, ale je-li trouba novější, určitě stačí 40 min. - ostatně třeba Vám sem napíšou své poznatky i jiné pekařinky, jak dlouho jej pečou oni. Já se držím toho, že minimálně půl hodiny neotvírám troubu, a pak jen nakouknu, když vidím, že prostředek se ještě "hýbe" jak jsem psala výše, tak do něj ani špejli nezapíchnu, aby zbytečně neklesnul...po nějaké době se znovu podívám a buď jej ještě nechám být anebo vyzkouším už špejlí, pokud se na špejli těsto nelepí, máme upečeno. Hodně štěstí. J.
bbettka
(upraveno)
22. 9. 2010, 10:29
@jeremy
Moc děkuji za radu, příště už to snad dopeču. Měla jsem strach, abych ho nepřipekla, mívala jsem vždy míň těsta do formy, tak to bylo rychleji a u tohoto jsem se pak už bála... S alobalem dobrá rada, určitě vyzkouším! Ještě jednou díky moc!!!!
bbettka
(upraveno)
27. 9. 2010, 19:34
@bbettka
Už se povedlo!!!! O víkendu jsem dělala. Vážně moc dobrý korpus. A suroviny na něj jsou vždy doma. Nevěděla jsem co rychle upéct, tak byl zase dort. Díky za rady!
jeremy
(upraveno)
27. 9. 2010, 20:31
@bbettka
Jsem strašně ráda, že se Vám daří...já dnes zase zkusila semifreda, tak uvidíme zítra, jak to dopadlo dobrou noc.
Renosek
(upraveno)
20. 9. 2010, 21:40
o víkendu jsem ho dělala synovi ke 4. narozeninám a je fakt dobrý děkuji za tip . Ještě jsem dělala marcipánové figurky dle inspirace z MMB a úspěch byl jedničkový díky díky
jeremy
(upraveno)
20. 9. 2010, 23:59
@Renosek
To jsem moc ráda, a kdepak je foto? Už se na něj těším... A jinak vše nejlepší, hlavně zdravíčko nejen synovi, ale celé rodince přeji.
Elvela
(upraveno)
15. 9. 2010, 8:23
tak jsem teda vyzkoušela a fakt BEZVA
jeremy
(upraveno)
15. 9. 2010, 8:48
@Elvela
Jsem ráda, že jste spokojená! Jen mně mrzí, že nejsem přímou autorkou receptu...tolik spokojených pekařinek Přeji Vám krásné dny bez nemocí
ZabkaZacka
(upraveno)
15. 9. 2010, 7:43
taky děkuju, už mám uloženo... jen ho vyzkoušet...
Alca1980
(upraveno)
14. 9. 2010, 15:42
Tak jsem o víkendu pekla jako divá, 5 korpusů podle tohoto receptu a musím jen chválit. 4 kousky mramor a jeden světlý. Když jsem dělala mramor podle Dáši, tak mi častokrát spadnul, musela jsem ho péct až skoro do spálení a pak to okrajovat.
jeremy
(upraveno)
15. 9. 2010, 7:34
@Alca1980
Tak to jsem moc ráda, Alenko, že Vám recept vyhovuje stejně jako mně. S tím mramorovaným korpusem je vážně někdy potíž...vždy, když mi nejvíc na tom záleží, tak se nepodaří
žabada
(upraveno)
11. 9. 2010, 22:19
tak to musím uložit děkuji
jeremy
(upraveno)
11. 9. 2010, 22:48
@žabada
Ulož, Zdeni, ulož...i když já tento receptík mám u sebe v povídání u "srdce jen tak ke kafi" už dlouho, ale nějak to tam zaniklo, a jelikož se mi párkrát stalo, že mně maminky žádali o radu ohledně dortů a korpusů, tak jsem jej "vypíchla" a vidím, že jsem dobře udělala.
plotna
(upraveno)
11. 9. 2010, 21:10
Díky.Bude se hodit.
jeremy
(upraveno)
11. 9. 2010, 22:50
@plotna
To jsem ráda, Jani! Já jsem byla také ráda, když jsem tento receptík objevila a vyzkoušela, tak snad i Vám bude chutnat a podaří se. Hodně zdaru přeji.
darinka30
(upraveno)
11. 9. 2010, 15:43
super
jeremy
(upraveno)
11. 9. 2010, 18:56
@darinka30
Děkuju, Darinko!
Elvela
(upraveno)
11. 9. 2010, 8:36
mám podobný receptík,ale jen z polohrubé mouky.....určitě vyzkouším i tento
jeremy
(upraveno)
11. 9. 2010, 12:00
@Elvela
Budu ráda, pokud Vám bude chutnat stejně jako mně!
trala
(upraveno)
11. 9. 2010, 7:32
jeremy
(upraveno)
11. 9. 2010, 12:00
@trala