Zobrazit přihlášovací formulář

Velikonoční perníčky

0.0
Velikonoční perníčky

Potřebné ingredience

1kg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 10dkg másla, 20dkg medu (tekutého), 4 vejce, 1a půl až 2 lžičky jedlé sody, 1apůl až 2 lžičky perníkového koření, 1 až dvě lžíce kakaa (není nutné, ale já dávám, aby byly perníčky tmavší a více vynikla poleva)

Postup přípravy

Všechny přísady smícháme a uděláme těsto. Pořádně prohněteme. Je dosti tuhé, ale to je normální. Je možné zadělat v domácí pekárně - ulehčí to práci :-)
Těsto dáme do mikrotenového sáčku a uležet do lednice. Stačí 2 hodiny, já ale dávám přes noc - jeden den si udělám těsto a druhý den dělám perníčky.
Těsto pak vyválíme a vykrajujeme tvary. Peču na pečícím papíru, na cca 160 - 170°C, cca 10 - 15minut (záleží ale na tloušťce a velikosti perníčků! - menší tvary jsou hotové rychleji). Zpočátku neotvírat troubu, aby hezky naběhly! Lepší sledovat přes sklo.
Po upečení IHNED potřít rozšlehaným celým vejcem - jsou pak krásně lesklé a lépe drží poleva.
Pak perníčky nechám tak den odpočinout a pak zdobím.
Poleva na zdobení - do hrnku dát 1 bílek, trošku citronové šťávy (nemusí být) a pak postupně přidáváme prosátý moučkový cukr, až je poleva dostatečně hustá. Když kápnete vidličkou úzký proužek polevy na talířek, musí po několika minutách dobře zasychat, nesmí se rozpíjet. Pokud je řídká, přidáme ještě cukr, pokud jsme to moc zahustili, přidáme trochu citronové šťávy.
Polevu si dávám do obyčejného mikrotenového sáčku, u kterého malými nůžkami ustřihnu růžek.
POznámka: Těsta (a tímpádem perníčků) je z této dávky opravdu dostatek, takže stačí dělat třeba z poloviční dávky. Já ale perníčky rozdávám jako prezenty rodině i přátelům, tak jich dělám hodně :-)

1

2

3

4

5

6

7

8

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

KatkaH. 7. 4. 2009, 22:13
Radko, nádherné perníčky (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp).
Vítek2005 7. 4. 2009, 10:09
(clamp) (clamp) (clamp) moc krásné perníčky (F) (hello)
escapee 6. 4. 2009, 20:21
No tak to je nádhera (Y) (Y) Radko čím zdobíte, máte speciální zdobičku nebo normální mikrotenový pytlík? Fakt super (clamp) (velikonoce)
Lucy06 7. 4. 2009, 21:15
@escapee Dodala jsem recept a postup na zdobení :-) Díky za pochvalu :-)
Hnědovláska 6. 4. 2009, 19:56
Wau :-o Máte to krásné (Y) škoda jíst :-# Hezké Velikonoce (velikonoce16) (velikonoce20)
Lucy06 6. 4. 2009, 20:18
@Hnědovláska Děkuji (L) Více než polovinu už jsem rozdala rodině a známým, zbytek tu mám v košíčku. Ale jelikož už krásně změkly tak je ujídáme. (X) mi na ně chodí pořád a i já občas nějaký sezobnu :-) Tak snad aspon pár vydrží do Velikonoc. Vám i všem ostatním také přeji krásné velikonoce. (velikonoce8) Recept dodám jen co mi ho sousedka vrátí (chtěla si také upéct a tak jsem jí ho půjčila ) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie