Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Fakt povedený mazanec :-)

0.0
Fakt povedený mazanec :-)

Potřebné ingredience

3/4 kg mouky - napůl hladká a polohrubá, 20 dkg cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 dcl mléka, 3 celá vejce, 42 g (1 kostka) droždí, 1 lžička soli, 15 dkg rozpuštěného másla nebo Hery, citronová kůra, rozinky, rum na namočení rozinek, mandle.

Postup přípravy

Inspirovala jsem se receptem paní Ivety ID 94094 (takže podrobný postup u ní) a ten jsem naroubovala na recept na mamčinu vánočku, protože jsem neměla sádlo a 1 kg mouky se mi zdálo moc a tak různě :-). Mouky jsem dala 40 dkg hladké, 35 dkg polohrubé a při hňácání těstíčka jsem dosypávala už jen polohrubou - podle potřeby.
Jinak postup klasický - z poloviny mléka, trochy cukru a droždí jsem si udělala kvásek - po vzejití smíchat s ostatními přísadami - těsto jsem hňácala důkladně - i tatínka jsem zapojila, když už jsem nemohla :-) takže tak minimálně 1/2 hoďky, až se těsto přestane lepit na stěny mísy.... a kynul tak 2 hoďky. Po vykynutí těsta jsem zapracovala rozinky i s rumem a nasekané mandle - trochu jsem si nechala na posypání. Vytvarovaný bochánek na plechu kynul ještě hodinu, ale asi by mu stačilo i míň - jen jsem na něj dřív nemohla. Potřela jsem rozšlehaným vejcem, posypala nasekanými mandlemi a pekla v horkovzdušné troubě na 160 stupňů asi hodinu. Byl fakt super - nejlepší, co jsem kdy dělala - dokonce chválil i dědeček a brácha a to je co říct :-) Tak si ho zkrátka nechci nechat pro sebe :-)

Letos jsem dala od oka půlku kostky másla (takže cca 12 dkg a 50 ml oleje a byl snad ještě lepší :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Dandulee 5. 4. 2015, 14:41
Tak jsem si letos Evi vybrala ten váš receptík a jsem mooc spokojená.Úplně se rozplývá na jazyku.Všem doporučuji vyzkoušet (Y) |:o) (clamp)
amza 24. 4. 2011, 12:54
Evo (F) (F),tak i já jsem vyzkoušela a je to mňamka (jidlo),opravdu moc dobrý mazanec,já děkuji za recept (L) (L),jiný už dělat nebudu (Y) (Y)Katka
Sebesta 25. 4. 2011, 19:59
@amza Jééé, Katko, tak to mě moc těší. (F) (F) (F) Děkuju Vám moc za tak fajn zprávu (L) Hned mám lepší náladu ,-) Mějte se krásně (flower) (hello)
majdulka 11. 4. 2011, 16:24
V sobotu jsem pekla tento mazanec a byl moc dobrý chuťově a i pěkný na oko :-),jen se zaprášilo a že to byl obřík! (Y) (clamp)
Sebesta 18. 4. 2011, 21:29
@majdulka No to mám velkou radost.... (F) A omlouvám se, že odpovídám až teď, nějak jsem si Vašeho komentáře nevšimla :-) Moc mě to potěšilo, že vám chutnal. Taky se do nich za chvíli dám - já radši dělám z tohoto množství dva menší :-$ Mějte se krásně a ať se povede i na svátky (L)
Ilonáček 14. 4. 2009, 10:40
(clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie