Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Buchta s drobenkou

Buchta s drobenkou

Potřebné ingredience

3 vejce, 20dkg cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 2dcl oleje, 30dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, Na drobenku 10dkg másla, 10dkg cukr krupice, 15dkg hladké mouky.

Postup přípravy

3 celá vejce ušlehat do pevné pěny s 20dkg cukr moučka+vanilkový, do toho čůrkem zašlehat 2deci oleje...Dále zašlehat 30dkg polohr.mouky s pr. do peciva! Udělat drobenku 10dkg…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Merunkový džem nebo marmeláda

Merunkový džem nebo marmeláda

Potřebné ingredience

1kg meruňky - vypeckované, 1 vanilkový cukr, 800dkg cukr krupice, 1 ks želírovací prostředek Želírfix 1:1 nebo jiný druh

Postup přípravy

Vypeckované meruňky dáme do hrnce, přidáme cukr necháme v lednici do druhého dne. Druhý den přidáme želírfix a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme cca 2 minuty, naplníme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Piškotová roláda

Piškotová roláda

Potřebné ingredience

5 vajec, sůl, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce celozrnné špaldové mouky, 1/4 lžičky PP

Postup přípravy

Z bílků a soli ušleháme sníh. Ještě než je úplně pevný začneme přisypávat cukr a vyšleháme dotuha. Poté postupně zašleháme po jednom žloutky a nakonec přisypeme najednou mouky s…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Halušky se špenátovou omáčkou

Halušky se špenátovou omáčkou

Potřebné ingredience

bramborové halušky (strouhané brambory, vejce, sůl, mouka), cca 200-250g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst parmazánu, olej, 1 šlehačka, čerstvý kozí sýr - cca 250g

Postup přípravy

Na oleji orestujeme česnek, přidáme špenát a necháme rychle zavadnout. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a chvilku povaříme, přidáme parmazán a asi polovinu kozího sýru .…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Špagety s dýňovou omáčkou

Špagety s dýňovou omáčkou

Potřebné ingredience

100g sušené šunky, 1/2 menší dýně, bazalka, rozmarýn, sůl, chilli vločky, olivový olej, lžíce rajského protlaku, 2 stroužky česneku, cca 100g 12% smetany, 2 malé hrsti parmazánu, 200g vývaru, špagety

Postup přípravy

Sušenou šunku vyskládáme na plech a vypečeme dokřupava (zvolna, na cca 160°C). Na stejný plech poté dáme kousky dýně, olej, sůl, chilli a pečeme doměkka. Cca 10 - 15min.vpřed…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Brokolicové karbanátky

Brokolicové karbanátky

Potřebné ingredience

brokolice (asi z 1 malé), 2 nastrouhané mrkve, sůl, pepř, bylinky, česnek, strouhanka, špaldová celozrnná mouka, 2 vejce, 150-200g strouhané goudy, olej

Postup přípravy

Brokolici uvaříme v páře ne úplně doměkka, poté nasekáme - část nahrubo, část rozmixujeme s vejcem. Ze všech surovin uděláme hmotu, kterou zahustíme dle potřeby, aby šly dělat…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Fermentovaný tvaroh

Fermentovaný tvaroh

Potřebné ingredience

250g tučného tvarohu (v alobalu, bez fólie), 5g soli, 50g plnotučného mléka

Postup přípravy

Tvaroh, mléko a sůl smícháme. Zakryjeme a necháme cca 24 hodin při pokojové teplotě, občas promícháme. Poté uložíme do lednice. Chutná jako brynza.

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Kandované višně (a jiné ovoce) - hotové za týden

Kandované višně (a jiné ovoce) - hotové za týden

Potřebné ingredience

2,25 kg cukru, 1 litr vody, vypeckované višně

Postup přípravy

Pokud Vám nefungují návody z internetu, zkuste tento starší a osvědčený recept.

Z litru vody a 1 kg cukru připravíme sirup. Do vroucího sirupu vložíme vypeckované ovoce, v…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Zeleninová rýže se šunkou z rýžovaru

Zeleninová rýže se šunkou z rýžovaru

Potřebné ingredience

1 hrnek rýže, 1½ hrnku vody, 1 velké masité rajče, ½ - 1 hrnek hrášku, ½ -1 hrnek kukuřice, 1 mrkev, ½ hrnku šunky, 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, černý pepř

Postup přípravy

Inspirace z youtube.

Mrkev a šunku pokrájet na kostičky.
(Rýži namáčím cca 10-12 hodin předem, ale není to nezbytné.)

Na dno hrnce nalít olivový olej a rozetřít…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Jogurtové ¨rohlíky¨ se lněným semínkem z remosky

Jogurtové ¨rohlíky¨ se lněným semínkem z remosky

Potřebné ingredience

* KVÁSEK: ¼ kostky čerstvého droždí (tzn. asi 10 g), 50 g vlažné vody, 1 lžička Sladěnky (nebo cukru, nemáte-li Sladěnku), 1 lžička hladké mouky; * TĚSTO: 450 g hladké mouky, 150 g vody, 30 g másla, 50 g bílého jogurtu, 1 lžíce lněného semínka, 1½ lžičky soli; DÁLE: kousek másla na vymazání remosky, semínka na posypání (len hnědý + zlatý)

Postup přípravy

Množství do velké remosky Grand, průměr mísy 29 cm.

Zadělat kvásek - smíchat vodu + Sladěnku + mouku + droždí a nechat vzejít.
Lněná semínka podrtit v hmoždíři.

K…

Zobrazit více...

Kategorie