Buchta s drobenkou
Potřebné ingredience
3 vejce, 20dkg cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 2dcl oleje, 30dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, Na drobenku 10dkg másla, 10dkg cukr krupice, 15dkg hladké mouky.
Postup přípravy
3 celá vejce ušlehat do pevné pěny s 20dkg cukr moučka+vanilkový, do toho čůrkem zašlehat 2deci oleje...Dále zašlehat 30dkg polohr.mouky s pr. do peciva! Udělat drobenku 10dkg…
Merunkový džem nebo marmeláda
Potřebné ingredience
1kg meruňky - vypeckované, 1 vanilkový cukr, 800dkg cukr krupice, 1 ks želírovací prostředek Želírfix 1:1 nebo jiný druh
Postup přípravy
Vypeckované meruňky dáme do hrnce, přidáme cukr necháme v lednici do druhého dne. Druhý den přidáme želírfix a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme cca 2 minuty, naplníme…
Piškotová roláda
Potřebné ingredience
5 vajec, sůl, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce celozrnné špaldové mouky, 1/4 lžičky PP
Postup přípravy
Z bílků a soli ušleháme sníh. Ještě než je úplně pevný začneme přisypávat cukr a vyšleháme dotuha. Poté postupně zašleháme po jednom žloutky a nakonec přisypeme najednou mouky s…
Halušky se špenátovou omáčkou
Potřebné ingredience
bramborové halušky (strouhané brambory, vejce, sůl, mouka), cca 200-250g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst parmazánu, olej, 1 šlehačka, čerstvý kozí sýr - cca 250g
Postup přípravy
Na oleji orestujeme česnek, přidáme špenát a necháme rychle zavadnout. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a chvilku povaříme, přidáme parmazán a asi polovinu kozího sýru .…
Špagety s dýňovou omáčkou
Potřebné ingredience
100g sušené šunky, 1/2 menší dýně, bazalka, rozmarýn, sůl, chilli vločky, olivový olej, lžíce rajského protlaku, 2 stroužky česneku, cca 100g 12% smetany, 2 malé hrsti parmazánu, 200g vývaru, špagety
Postup přípravy
Sušenou šunku vyskládáme na plech a vypečeme dokřupava (zvolna, na cca 160°C). Na stejný plech poté dáme kousky dýně, olej, sůl, chilli a pečeme doměkka. Cca 10 - 15min.vpřed…
Brokolicové karbanátky
Potřebné ingredience
brokolice (asi z 1 malé), 2 nastrouhané mrkve, sůl, pepř, bylinky, česnek, strouhanka, špaldová celozrnná mouka, 2 vejce, 150-200g strouhané goudy, olej
Postup přípravy
Brokolici uvaříme v páře ne úplně doměkka, poté nasekáme - část nahrubo, část rozmixujeme s vejcem. Ze všech surovin uděláme hmotu, kterou zahustíme dle potřeby, aby šly dělat…
Fermentovaný tvaroh
Potřebné ingredience
250g tučného tvarohu (v alobalu, bez fólie), 5g soli, 50g plnotučného mléka
Postup přípravy
Tvaroh, mléko a sůl smícháme. Zakryjeme a necháme cca 24 hodin při pokojové teplotě, občas promícháme. Poté uložíme do lednice. Chutná jako brynza.
Kandované višně (a jiné ovoce) - hotové za týden
Potřebné ingredience
2,25 kg cukru, 1 litr vody, vypeckované višně
Postup přípravy
Pokud Vám nefungují návody z internetu, zkuste tento starší a osvědčený recept.
Z litru vody a 1 kg cukru připravíme sirup. Do vroucího sirupu vložíme vypeckované ovoce, v…
Zeleninová rýže se šunkou z rýžovaru
Potřebné ingredience
1 hrnek rýže, 1½ hrnku vody, 1 velké masité rajče, ½ - 1 hrnek hrášku, ½ -1 hrnek kukuřice, 1 mrkev, ½ hrnku šunky, 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, černý pepř
Postup přípravy
Inspirace z youtube.
Mrkev a šunku pokrájet na kostičky.
(Rýži namáčím cca 10-12 hodin předem, ale není to nezbytné.)
Na dno hrnce nalít olivový olej a rozetřít…
Jogurtové ¨rohlíky¨ se lněným semínkem z remosky
Potřebné ingredience
* KVÁSEK: ¼ kostky čerstvého droždí (tzn. asi 10 g), 50 g vlažné vody, 1 lžička Sladěnky (nebo cukru, nemáte-li Sladěnku), 1 lžička hladké mouky; * TĚSTO: 450 g hladké mouky, 150 g vody, 30 g másla, 50 g bílého jogurtu, 1 lžíce lněného semínka, 1½ lžičky soli; DÁLE: kousek másla na vymazání remosky, semínka na posypání (len hnědý + zlatý)
Postup přípravy
Množství do velké remosky Grand, průměr mísy 29 cm.
Zadělat kvásek - smíchat vodu + Sladěnku + mouku + droždí a nechat vzejít.
Lněná semínka podrtit v hmoždíři.
K…