Polévka z červené čočky
Potřebné ingredience
cibule, červená čočka, mrkev, pár brambor, kostka zeleninového bujonu nebo polévkové koření (Solčanka apod.), smetana, pepř, sůl, olej
Postup přípravy
Cibuli nasekáme na drobno a zpěníme na oleji.
Přidáme obranou a propláchnutou čočku, lhece osmahneme, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme.
Dolejme potřebné množství…
Boršč
Potřebné ingredience
60 dkg hovězího nebo vepřového masa, 60 dkg hlávkového zelí, 1 sklenice červené řepy, 1 malý rajský protlak, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, 2 l vody, 1 velká cibule, 20 kořenové zeleniny
Postup přípravy
Maso na cibuli osmažíme. Pak přidáme ostatní přísady a vše vaříme do měka. Zavaříme máslovou jíškou a při podávání na talíř přidáme také smetanu.
Sýrová polévka s drobením z masa
Potřebné ingredience
2 cibule
2porky
2ploleje
250gmíchaného mletého masa
1,7l vývaru
2konzervy žampionů nakrájených na plátky
200mltaveného sýra
2pl hluboce zmrazených bylinek
Postup přípravy
1,Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.Pak důkladně omyjeme porky,očistíme je a nakrájíme na tenká kolečka.V hrci se širokým dnem rozehřejeme olej.Jakmile je olej horký, nasypeme…
Tukožroutská polévka
Potřebné ingredience
PŘED VYLEPŠENÍM:
1 malá hlávka zelí,
5 cibulí,
4 rajčata,
2 velké papriky,
zeleninový bujón,
pepř,
sůl,
4 litry vody,
celerová (zdroj celerové natě z receptu: Krabí salát z celerové remulády) nebo petrželová nať.
MOJE VYLEPŠENÍ:
odebrala jsem 1 litr vody,
kus sádla na opečení cibulky,
masox,
provensálské bylinky (mohou být i italské, hlavně aby tam byla saturejka a tymián),
1 lžíce vinného octa bílého nebo i vína, toho může být víc,
na 1 porci krajíc chleba,
mozzarella (né ve vodě).
Postup přípravy
Všechny ingredience před vylepšením nakrájíme na velké kusy nahážeme do hrnce, opepříme, osolíme a zalijeme 4 litry vody se zeleninovým bujónem. Až je vše měkké přidáme celerovou…
Kyselica
Potřebné ingredience
4 brambory, 1 sáček kyselého zelí, 2 klobásy, 33% smetana, 3 bobkové listy, 10 celých pepřů, 10 nových koření, sůl, mletý pepř, kmín
Postup přípravy
Ve větším hrnci uděláme zásmažku, přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory a dolijeme studenou vodou asi do poloviny hrnce, trochu usolíme, přidáme truchu kmínu a vaříme…
Fazolová polévka-mléčná
Potřebné ingredience
150g namočených fazolí,3/4 zakysané smetany,sůl,kopr,1/2l vody,bobkový list,1 lžíce hldké mouky,1 cibule.
Postup přípravy
Fazole uvaříme do měkka s bobkovým listem.Měkké zalijeme smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme.Okořeníme a nakonec přidáme kopr a osmaženou cibulkou.
Česnečka
Potřebné ingredience
4 velké brambory,sůl, česnek,podravku,petržel,100g kabanosu,pepř,2 vejce,
Postup přípravy
Do vařící vody dáme vařit pokrájené brambory na kostky.Česnek utřeme se solí,kabanos porájíme na kolečka.Když jsou brambory měkké, vložíme uzeninu a necháme prohřát.Nakonec…
Hankovská polévka
Potřebné ingredience
Mražená nebo čerstvá zelenina, hladká mouka, máslo, jedno vejce, sůl a podravka.
Postup přípravy
Mrkev, petržel, celer, květák, jedna bramora, brokolici a dva stroužky česneku očistím a v přiměřeném množství nakrájím a dám vařit do osolené vody jako normální zeleninovou…
Rychlá polévka - když vaříme květák :-))
Potřebné ingredience
máslo
dětská krupička
mrkev
květák
vývar z květáku
vajíčko
brambory
kmín, sůl, solčanka, petrželka
Postup přípravy
Na másle orestujeme krupičku, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev. Zalijeme vývarem z květáku a dáme pár růžiček květáku.
Přidáme kmín, sůl, solčanku. Brambory na kostičky.…
POHANKOVÁ POLÉVKA - výborná, rychlá, nenáročná
Potřebné ingredience
pohanka, hrubá krupice, máslo, zelenina (dle chuti) , vegeta (nejlépe dětská) , sůl
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme pohanku a krupici (cca na půl), orestujeme, přidáme zeleninu, promícháme a zalejeme vodou. Vaříme až je zelenina měkká. Osolíme a ochutíme…