Zeleninová polévka - smetanová na kyselo - výýýýborná!…
Potřebné ingredience
Voda, mrkev, cibule, pórek, brambory, fazolové lusky, 1/2 kostky bio hověžího bujónu Alnatura, sůl, smetana ke šlehání 30%, něco na zahuštění, vejce, ocet.
Postup přípravy
Veškerou zeleninu si nakrájím na požadovanou velikost a dám vařit do vody. Zhruba za 10 minut přidám sůl a 1/2 kostky bujónu. Ve chvíli, kdy je zelenina uvařená, zaleju smetanou,…
Pravá jihočeská kulajda
Potřebné ingredience
hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky) 6 větších brambor špetka kmínu nové koření černý pepř (po třech kuličkách) 2 bobkové listy hrnek smetany (hustá kysaná je do kulajdy jako dělaná) hladké mouky na 2 lžíce 1 až 2 lžíce octa 4 čerstvá vejce sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, nebo dáme sušené, které předem namočíme ve vodě. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v…
Pažitkový šnečci
Potřebné ingredience
3 žloutky,250ml.mléka,70/80 g hl.mouky,sůl,pokrájená pažitka
Postup přípravy
Do mléka zamýcháme mouku,osolíme přidáme žloutky a nakonec pažitku.Chvilku necháme stát.Poté na oleji usmažíme dvě silnější omelety,které za tepla stočíme,po vychlazení krájíme na…
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
asi 10 listů kapusty, 2 - 3 brambory, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 3 žampiony, sůl, pepř, 1 - 1,5 l vývaru (nebo voda + zeleninový bio bujón), sušený česnek, petrželka
Postup přípravy
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem, přidáme kousky brambor a kapusty, osolíme, opepříme, přidáme česnek a necháme vařit asi 30min. Asi v polovině vaření…
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
1 brokolice, 2 - 3 brambory, sůl, pepř, 3 lžíce lučiny, 1 zeleninový bio bujón
Postup přípravy
Brokolici nakrájíme na kousky, košťál oloupeme a také nakrájíme. Do osolené vody s bujonem dáme vařit nejdřív kousky košťálu, po částečném změknutí přidáme růžičky brokolice a…
Muškátová dýně - krémová polévka
Potřebné ingredience
1 Muškátová dýně, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 -2 cm čerstvého zázvoru, máslo (Hera), slepičí bujón, ½ kelímku 12% smetany
Postup přípravy
Polévku je možné uvařit z jakéhokoliv druhu dýně, ale za mě je Muškátová dýně ta nej... - nádherná barva, vůně i chuť.
Dýni oloupat, vydlabat a pokrájet na kostičky.
Kedlubnová polévka s bramborem
Potřebné ingredience
2-3 kedlubny,,2-3 brambory,krupice,sůl,pepř,muškát,vývar/voda,mletý kmín,menší cibule,olej/máslo,2 str.česneku,libeček,sekaná petrželová nať
Bramboračka
Potřebné ingredience
Máslo, cibule, petržel, celer, mrkev, brambory, houby, sůl, drcený kmín, pepř, majoránka, česnek.
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibuli do zlatova ( tak 3 cibule ). \r\nNa cibulku dáme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer, petržel.
Necháme orestovat (vůbec se nebojte, když se dole zelenina…
domácí nudle do polévky
Potřebné ingredience
já dělám z 20 dkg PH mouky a 2 vajec,záleží,jak je velké vejce,takže někdy můžeme přidat kapku vody,nebo stačí jen namočit ruce
Postup přípravy
na vál si dáme mouku a do ní rozklepneme dvě vejce celá,rukama tak dlouho propracováváme,až vznikne kompaktní těsto-trochu to trvá,ale stoj íto zato,musí se hodně mačkat,pokud…
Francouzská cibulačka-poezie pro chuťové buňky
Potřebné ingredience
Na polévku: 400 g cibule 150 g másla 250 ml bílého vína 750 ml silného masového vývaru tymián sůl a pepř Na tousty: plátky toustového chleba 200 g čedaru 2 lžíce nasekané petrželky lžíce olivového oleje Uvedené množství je na 4 porce, kdo chce polévky více, tak zdvojnásobit ingredience.
Postup přípravy
Jedla jsem už hodně cibulaček , ale tato je bezkonkurenční. Vyvážené chuťe, je to prostě poezie pro chuťové buňky.
Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. V…