Fazolková omáčka
Potřebné ingredience
Suroviny: l sklenice sterilovaných fazolek, 250 ml smetany, 50 g másla, 50 g mouky, vývar, sůl, ocet
Postup přípravy
Postup:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, rozředíme ji vývarem a nálevem z fazolek, osolíme a necháme provařit. Přidáme smetanu, vložíme fazolky, případně dochutíme…
Koprová omáčka raz dva
Potřebné ingredience
500ml.mléka,250ml.sladké smetany,40g.hl.mouky,5 lžic kopru,sůl
Postup přípravy
Do mléka dáme 2 lžíce kopru,osolíme a necháme vařit,mouku rozmícháme ve smetaně a vlijeme do vařícího mléka,do omáčky přidáme zbytek kopru dle chuti každého a ještě prohřejeme.
Rychlá koprová omáčka - bez masa
Potřebné ingredience
asi 1 litr mléka 1 sklenka sterilovaného kopru (vodu slévám) sůl podle chuti kousek Hery (asi 1/3 z kostky) - nebo máslo hladká mouka dle potřeby (já vařím v mlékovaru s píšťalkou,aby se nepálila)
Postup přípravy
Rozpustím heru , nasypu hladkou mouku dle porřeby tak, aby jíška byla hustá. Poté přidávám po troškách mléko, za stálého míchání,aby se neudělali žmolky. Povařím, ochutím solí a…
Rajská omáčka z rajčat
Potřebné ingredience
Cca 5 rajčat, 1 cibule, kořenová zelenina (ideální je mražená směs pod svíčkovou), 0,5 l vody, bobkový list, cukr, skořice, sůl, máslo a hladká mouka na jíšku
Postup přípravy
Zesklovatíme cibuli a přidáme trochu kořenové zeleniny. Promícháme a osmahneme. Přidáme vodu a uvedeme k varu. Vložíme nakrájená rajčata a bobkový list. Vaříme 20 minut. Vyjmeme…
Svíčková omáčka
Potřebné ingredience
500g masa dle chuti, špek, 2 mrkve, 1 petržel, 1 malý celer, 1 cibule, citron, vývar, hořčice, cukr, smetana, olej, bobkový list, 3 nové koření, hřebíček, sůl
Postup přípravy
Nejprve si na oleji orestujeme zeleninu, kterou zasypeme hrstkou cukru, jakmile začne hnědnout. Mícháme do zkaramelizování a přendáme do zapékací mísy. Potom si orestujeme na…
Tatarská omáčka
Potřebné ingredience
2 majonézy (používám Brněnku), kousek cibule, trošku hořčice (plnotučná), cukr moučka, kyselina citronová, okurek
Postup přípravy
Do majonézy najemno nastrouhám kousek cibule, malý okurek, přidám trošku hořčice, kytelky a dosladím cukrem. Vše dělám tak nějak od oka, takže vy podle chuti. Je to rychlovka a je…
Svíčková na smetaně
Potřebné ingredience
Suroviny maso na svíčkovou (cca 1 kg) 1 menší celer 2 mrkve 4 petržele 5 kuliček jalovce 5 kuliček nového koření 15 kuliček černého pepře 3 bobkové listy lžíce tymiánu 0,5 dl octa sůl olej 250 ml smetany hladká mouka
Postup přípravy
Nahrubo nastrouháme zeleninu. Poté zalijeme všechno koření asi 1,5 litrem vařící vody, do které přidáme ocet a lžičku solu. Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme trochu oleje a na něm…
Houbová - rychlovka
Potřebné ingredience
sušené houby, cibulku, trochu tuku, kmín, pepř, sůl, masox, mouku na zahuštění
Postup přípravy
Nakrájíme jednu větší cibulku na drobno - hodíme do kastrolu na trochu oleje a osmahneme dozalotova. (houby buď namočíme nebo můžeme rovnou dát do vody suché) . Cibulku zalijeme…
Naše svíčková z domácíma knedlíkam z DP
Potřebné ingredience
ja delam kdyz neni hovezi z veproveho masa.Pripravime si kus masa,korenovou zeleninu(celer,petrzel,mrkev-muze byt i mrazena zelenina).cibule,nove koreni,bobkovej list,sul,citronova stava,spek,1smetana a hladka mouka na zahusteni-ja davam malo kdy podle toho zda to mam moc ridke.
Postup přípravy
Kdyz chceme nakladat ocistime maso prospekujeme spekem,nakrajime korenovou zeleninu,cibule ja to vse davam do pixly pridam koreni jeste pridam prevarenou vodu a kapku oleje a…