Barevná zeleninka s jasmínovou rýží
Potřebné ingredience
cibule, česnek, cuketa, dýně Hokkaido, květák, kurkuma, římský kmín, sůl, pepř, trochu smetany, bílého jogurtu na zjemnění (nemusí být)
Postup přípravy
Na oleji si orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme římský kmín, kurkumu a vše společně krátce orestujeme. Přidáme na plátky nakrájenou cuketu, kostičky dýně a mírně…
Grilované quesadilly s fazolovo-kukuřičnou náplní
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička římského kmínu, 400 g steril. červených fazolí, 1 malá plechovka steril. kukuřice, 2 lžičky koření "Chilli con carne" (Kotányi), sůl ********** MIMO TO: 8 pšeničných tortil, 100 g strouhaného sýra (dle vaší chuti), čerstvý koriandr, asi 3 větší rajčata, zakysaná smetana
Postup přípravy
Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nasekaný česnek. Přidáme římský kmín a opékáme ještě asi 1 min. Vsypeme scezené a propláchnuté fazole, koření "Chilli con…
Lilkové placičky
Potřebné ingredience
1 lilek, olivový olej, římský kmín, čerstvý koriandr, sůl, pepř, strouhaný parmazán, celozrnná hl. mouka nebo dětská krupička na zahuštění
Postup přípravy
Lilek nakrájíme na malé kostičky a na oleji orestujeme do měkka. Vychladlý lilek smícháme v míse s římským kmínem, nasekaným koriandrem, solí, pepřem, strouhaným parmazánem a dle…
Tvarohový koláč plný zeleniny
Potřebné ingredience
KORPUS: 300 g hladké mouky (dala jsem 200 g hl. špaldové a 100 g hl. pšeničné), 150 g studeného másla, 1 lžička soli (nejlépe mořské), 1 vejce, 1 lžíce studené vody ********** TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 1 měkký tvaroh ve vaniččce, 100 g krémového sýra, 80 g žervé, malá hrst lístků bazalky, sůl, pepř ********** ZELENINA: 1 malý lilek, 1 malá cuketa, 2 velká rajčata, 3 ředkvičky, 2 lžíce oliv, rukola
Postup přípravy
Mouku, máslo a sůl dáme do mísy a v robotu zpracujeme na jemnou drobenku. Přidáme vejce a vodu a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 min. do lednice. …
Pečená dýně Hokkaido s cibulí a polentovými tolárky
Potřebné ingredience
dýně Hokkaido, cibule ********** POLENTOVÉ TOLÁRKY: instantní kukuřičná polenta, bylinky (použila jsem rozmarýn), sůl, pepř ********** MIMO TO: olivový olej, sojová omáčka (tamari, shoyu), zakysaná smetana s pestem a čerstvá petrželka na ozdobu
Postup přípravy
Nejprve si připravíme polentu. Do vroucí osolené vody vsypeme tolik polenty až získáme hustší kaši, kterou ochutíme pepřem a rozmarýnem. Připravíme si alobal, na jeho delší stranu…
Kedgeree s tofu
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: 250 g rýže basmati, 3 - 4 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 3 lžíce středně pálivého kari (madras), 2 lžičky bílých hořčičných semínek, 1/2 lžičky kayenského pepře (nebo chilli), 200 g tofu ( nejlepší je uzené nebo marinované), 1 svazek jarných cibulek, sůl, pepř, čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup přípravy
Dáme si vařit rýži obvyklým způsobem. Stejně tak dáme vařit vejce (6-8 min.)
Ve woku si zahřejeme olej a asi 5 min. na něm restujeme jemně nakrájenou cibuli. Vsypeme…
ZDRAVÁ MÍCHANICE - lilek, tofu, pohanka
Potřebné ingredience
Na 2 porce: 200 g pohanky kroupy, 1 kostka tofu (dala jsem zeleninové), asi 1/2 menšího lilku, 1 cibule, 1 paprika, sojová omáčka (Tamari), koření (kari, sušený nebo čerstvý koriandr), sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
Pohanku propereme v horké vodě, necháme okapat a na suché pánvi chvilku opražíme do sucha. Přendáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, osolíme a pod pokličkou na mírném plameni…
Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou
Potřebné ingredience
2 lilky, 6 rajčat, 2 balíčky mozzarelly, 1 ochucená rajčatová omáčka (např. Panzani), lístky čerstvé bazalky, sůl, pepř, strouhaný parmazán
Postup přípravy
Lilek nakrájíme na kolečka, posypeme solí a necháme 30 min. "vypotit". Poté opláchneme vodou, osušíme, lehce z obou stran obalíme v hladké mouce a na oleji osmažíme.…
Robi čína
Potřebné ingredience
300 g Robi nudliček, 100 g syrového bílého zelí ********** MARINÁDA: 1 vejce, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce sojové omáčky (Tamari, Shoyu), 1 lžička kari, 1 lžíce oleje, sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
Nejdříve si promícháním všech surovin připravíme marinádu, do které naložíme Robi nudličky (nejlépe přes noc).
Uleželou směs opékáme ve woku na trošce oleje. Přidáme syrové…
Polentové noky s omáčkou z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
POLENTOVÉ NOKY: 3/4 l vody, sůl, větší špetka majoránky, 200 g instantní polenty ********** OMÁČKA: 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 250 - 300 g hlívy ústřičné, 140 ml bílého vína, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, pažitka (nemusí být)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme polentu. Vroucí vodu osolíme, přisypeme majoránku a odstavíme. Za stálého míchání zašleháváme polentu. Vrátíme zpět na plotýnku a mícháme asi 1 min, dokud…