Francouzská kuchyně - Ratatouille
Potřebné ingredience
2 červené papriky, 2 cibule, 2 malé cukety (nebo jedna větší), 1 lilek, 2 rajčata, 1 plechovka loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, pepř, sůl, rozmarýn a tymián (může být i sušený, ale čerstvý je lepší) - zeleninu krájím na hrubší kousky (např. na V kráječi používám planžetu na hranolky). Jedná se o starý francouzský venkovský recept. Jednoduchý, zeleninový, velmi chutný, ne příliš náročný na přípravu. A taktéž platí stará pravda, že co ves, to trochu jiná obměna.
Postup přípravy
Pokrájíme lilek na hrubší kousky, osolíme a necháme tzv. vypotit. Na oleji zpěníme cibuli, když zesklovatí, přidáme papriku, rajské, poté opláchnutý lilek a nakonec nahrubo…
Zapečená cuketa s čtyřmi druhy sýra a rajčátky
Potřebné ingredience
3 mladé cukety 3 rajčata sýry(eidam,niva,cotagge,mozzarella)podle toho co doma najdete:) bazalka,sůl
Postup přípravy
Na plech rozprostřete plátky z cukety(pokud je maldá nemusí se odstranovat pecky)
posypeme solí a bazalkou či oregánem.
Dáme kousek rajčátka
a na rajčátko dáme kousek…
Zapečený patizon se sýrem
Potřebné ingredience
1 ks patizon 1 plechovka zavařených krájených rajčat 1 zelená paprika koření Vitana Steak,chilli a šípek tvrdý sýr
Postup přípravy
Patizon nakrájíme na cca 1,5 cm plátky,vykrojíme stopku a bubáka,oloupeme slupku.
Nejlepší je mladý,při vrypu lehce do zelena,který se nemusí ani loupat,ale je to lepší.
Zapečená brokolice s kari
Potřebné ingredience
čerstvá brokolice, 5 brambor, máslo, mléko, lžíce hl.mouky, 3 vejce, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, lžička kari, plátkový nebo strouhaný sýr
Postup přípravy
Brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě, barmbory také, ale zvlášť. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme hl.mouku a připravíme jíšku. Zalijeme mlékem, osolíme, opepříme a přidáme…
Květákové karbanátky se šunkou a sýrem-MOOOC DEKUJI ID…
Potřebné ingredience
POTŘEBNÉ PŘÍSADY Seznam ingrediencí: # 1 ks menšího květáku # 50 g strouhaného sýra # 50 g šunky # 1 vejce # na obalení strouhanka # dle chuti sůl # dle potřeby olej na smažení
Postup přípravy
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup přípravy:
# Květák uvaříme v osolené vodě, vyndáme, necháme okapat a
# nejlépe vidličkou rozmačkáme. Přidáme nadrobno nastrouhaný sýr, najemno…
Lilek se zeleninou - jako lehká večeře nebo dietní…
Potřebné ingredience
1 lilek, papriky, rajčata, cibule, mozarella, sůl, pepř. Na množství nezáleží - je to na Vás, ale pokud někdo potřebuje poměr, tak například 1 lilek + 2-3 tlustostěnné papriky (na barvě nezáleží), 2-3 rajčata, 1 cibule
Postup přípravy
Zeleninu omyjeme a nakrájíme. Lilek rozpůlím podélně, půlku zase rozpůlím podélně a nakrájím na plátky cca 3 - 5 mm silné, papriky na větší kousky, rajčata na čtvrtky, cibuli na…
Mrkev s hráškem na smetaně
Potřebné ingredience
1 kg mrkve, 2 hrsti mraženého hrášku, 1 smetana, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 2 lžičky škrobu
Postup přípravy
Mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle, poté zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme. Když mrkev trochu změkne, přidáme hrášek. Na konci přilijeme…
Cuketová nádivka z celozrnného pečiva s tofu
Potřebné ingredience
Na menší pekáček: 1 středně velká cuketa, 2 kornspitze (nebo jiné celozrnné pečivo), 1/2 kostky česnekového tofu (lze použít i jiné), 2 vejce, mléko, čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, bazalka,....), polohrubá mouka (dle potřeby) sůl, pepř
Postup přípravy
Pečivo, cuketu a tofu nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Asi ve 1/4 litru mléka rozmícháme 2 žloutky a nalijeme na směs v míse. Přidáme nasekané bylinky, osolíme, opepříme…
Květáková večeře
Potřebné ingredience
Květák,1 cibuli,oliv.olej,3 str.česneku,kečup asi 200 g,zelená petrželka/nemusí být/sýr na strouhání
Postup přípravy
Uvaříme si květák do měkka-scedíme a rozdělíme na růžičky.Na oliv.oleji zesklovatíme cibulku,přidáme utřený česnek a růžičky květáku ,nasek.petrželku - osmahneme.Nakonec…
Pečená petržel a mrkev s kozím sýrem a medem
Potřebné ingredience
petržel, mrkev, 1 lžíce hladké mouky + 1 lžička římského kmínu + sůl + pepř, kozí sýr, med, olej
Postup přípravy
Troubu si předehřejeme na 200°C. Do zapékací misky nalijeme trochu oleje a dáme do trouby rozpálit.
Petržel a mrkev oloupeme, nakrájíme na kousky velikosti palce a asi 5…