Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Polévky

Přidat recept
POLÉVKY
Poctivá cibulačka - cibulová polévka

Poctivá cibulačka - cibulová polévka

Potřebné ingredience

500g žluté cibule, 3 lžíce másla (ne olej ani margarín), 1 bobkový list, špetka tymiánu, 10 kuliček černého pepře, půl lžíce bílého vinného octa, 1dl suchého bílého vína , 1l slepičího nebo hovězího vývaru, sůl, bageta, eidam 45% (gouda, ementál)

Postup přípravy

Na rozpuštěném másle restujeme cca 1 hodinu oloupanou a na větší kousky nakrájenou cibuli - zkaramelizujeme ji - pozor, nesmí se připálit. Vyplatí se této polévce obětovat čas. …

Zobrazit více...
POLÉVKY
Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

Potřebné ingredience

4 mrkve 4 střední brambory máslo zeleninový bujón 1l vody polévkové koření

Postup přípravy

Připravíme si větší hrnec a rozehřejeme v něm máslo. Poté přidáme nastrouhané větší mrkve a chvíli restujeme. Asi tak 10 minut na mírném ohni.

Pak mrkev zalijeme horkou…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Potřebné ingredience

asi 3 nožičky párků, 1 lžíce másla, 1 lžíce sádla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 lžíce papriky, pepř, sůl, 1 brambora, hrsta petrželky, 1 bujón, 100 - 150ml mléka, 1 stroužek česneku

Postup přípravy

Z másla, sádla a mouky uděláme jíšku, zalijeme ji studenou vodou, přidáme papriku, pepř, bujón, česnek, bramboru na malé kousy a necháme provařit. Asi po 10 min. přidáme párek…

Zobrazit více...
POLÉVKY
ZELNAČKA +++

ZELNAČKA +++

Potřebné ingredience

250 g kysaného zelí ,sůl,kmin,trochu sušených hub,místo sušených jsem dala mražené houby, hladká mouka,1 menši cibule,1 klobása,sladká paprika,olej,trochu smetany, kousek masoxu,2 menší brambory.

Postup přípravy

Kyselé zelí pokrájíme,zalijeme vodou přidáme houby,brambory sůl,kmín,kousek masoxu a vaříme.Osmažim nadrobno nakrájenou cibuli,opeču oloupanou a nakrájenou na kostičky klobásu…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka z dýně Hokkaido

Polévka z dýně Hokkaido

Potřebné ingredience

700g - 1kg dýně Hokkaido, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 600ml-700ml zeleninového vývaru, 3-4 lžíce sojové omáčky (Tamari, Shoyu), asi 3 cm čerstvého zázvoru, kousek čerstvé červené chilli papričky

Postup přípravy

V hrnci rozehřejeme olej a necháme zeskovatět nasekanou cibuli, přidáme na kostky pokrájenou dýni (i se slupkou), jemně strouhaný zázvor, jemně nasekanou chilli papričku a vše asi…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Dýňová polévka

Dýňová polévka

Potřebné ingredience

1 kg dýně, 1 litr vývaru (kuřecí bujon, nebo zeleninový bujon), 1 velká cibule (nebo dvě menší), kmín, pepř, Harmonie chuti (nebo podravka), petržel (nebo libeček), zakysaná smetana, olej, máslo

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme na malé kostičky, osmahneme na másle a troše oleje dozlatova s trochou kmínu. Poté přidáme na kostičky nakrájenou dýni, nalijeme vývar a vaříme dýni doměkka. Pak…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Netradiční kroupová polévka s uzeným masem

Netradiční kroupová polévka s uzeným masem

Potřebné ingredience

Uzené maso(kosti, koleno atd) na vaření, 2 hrsti ječných krupek, 2 brambory, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1/4 bulvy celeru, kousek kapusty (když máte) nebo zelené fazolky , řapíkatý celer- není nutno, 1 menší cibule, 3-4 stroužky česneku, 10 kuliček celého pepře, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, sušená saturejka, majoránka, sušený zázvor, cerstvá bylinka - petrželka, pažitka, nať jarní cibulky, libeček atd, jedno zralé rajče (dodá polévce jemně nakyslou chuť).

Postup přípravy

Uzené dáme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu, vaříme do měkka (já používám pro urychlení papiňák). Mezi tím si uvaříme v jiném hrnci krupky, oloupeme a nakrájíme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Krémová (cuketová, brokolicová, zeleninová či žampionová) polévka

Krémová (cuketová, brokolicová, zeleninová či…

Potřebné ingredience

1 ks cibule, 1 stroužek česneku, 1 čajová lžička oleje, 1 čajová lžička másla, 500 g cukety (nebo jiné ingredience), 2 kostky zeleninového nebo hovězího vývaru, 25 g hladké mouky, 1 čajová lžička soli, méně než ¼ čajové lžičky pepře (čím míň, tím líp), 2 špetky muškátového oříšku nastrouhaného (lze vynechat), 500 g vody, 100 g smetany

Postup přípravy

Cibuli a česnek rozmixujeme s olejem a dáme do hrnce, přidáme máslo, cca 3 minutky dusíme, přidáme umixovanou cuketu (nebo jinou ingredienci). Přidáme vodu, vývar, mouku, sůl a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zeleninová polévka s dýní Hokkaido

Zeleninová polévka s dýní Hokkaido

Potřebné ingredience

mrkev, celer, petržel, dýně, máslo, sůl, dětská krupička

Postup přípravy

Zeleninu vč. dýně očistíme, nastrouháme nahrubo, orestujeme na másle, zalijeme vodou nebo zel. vývarem a vaříme do změknutí. Nakonec zahustíme dětskou krupičkou a dochutíme. Lze…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Pikatní fazolový kotlík

Pikatní fazolový kotlík

Potřebné ingredience

300 g bilých fazolí ( v konzervě) 300 g červených fazolí ( v konzervě) 1 cibule 2 stroužky česneku 4 lžíce oleje 4 lžíce rajčatového protlaku 800 ml masového vývaru 300 g brambor 80 g slaniny 1 lžička másla 1 lžíce kysané smetany sůl,pepř , Tabasco

Postup přípravy

fazole necháme okapat v sítu.Oloupeme cibuli a česnek,posekámea opečeme v horkém oleji,vmícháme protlak a společně zahřejeme.Přidáme fazolezředíme vývarem a vaříme 10 minut…

Zobrazit více...

Kategorie