Tvarožníkový nákyp
Potřebné ingredience
Korpus: 15g hladké mouky, 35g špaldové celozrnné mouky, 25h másla, 1 žloutek, asi malé lžíce vody. Náplň: 85g měkkého másla, 75g cukru, vanilka, 2 vejce, citrónová šťáva a kůra, 500g tvarohu (minimálně jedna vanička), 50g krupičky, 2 lžíce škrobu, ovoce
Postup přípravy
Vypracujeme těsto na korpus a dáme vychladit. Poté vyválíme nebo namačkáme do formy a upečeme na 200°C 10 min., necháme vychladnout. Na náplň vyšleháme máslo s cukrem, přidáme…
Medové linecké
Potřebné ingredience
100g medu, 200g másla, 300g špaldové celozrnné mouky
Postup přípravy
Z ingrediencí vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odležet. Vyválíme plát, vykrájíme, upečeme, slepujeme marmeládou.
Quinoa placičky
Potřebné ingredience
Větší miska uvařené quinoi (cca 3 velké hrsti), 2 vejce, 2 hrsti posekané rukoly, sušený česnek, sůl, hrst parmazánu, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžíce tamari nebo shoyu, pepř, strouhanka
Postup přípravy
Vše smícháme dohromady, nakonec přidáváme strouhanku, aby vznikla hmota konzistencí podobná karbanátkům. Tvoříme placičky (pomocí vykrajovátka) e pečeme ve vyhřáté troubě na 180 -…
Kváskový mazanec od Maškrtnice
Potřebné ingredience
200g pšeničného kvasu, 100g cukru, 310g hladké mouky, citrónová kůra, 1 vejce, 1 žloutek, 90g másla, 3g soli, rozinky v rumu, 70g mléka s vodou. Popřípadě mouka na oživení kvasu
Postup přípravy
Středa 6:30 hod. rozkvas: 20g žitného kvasu + 40g vody + 40g pšeničné hladké mouky, nechat přikryté v teple 4 - 6 hodin.
Středa 12:00 hod. druhý rozkvas: 30g kvasu z…
Zmrzlina stracciatella
Potřebné ingredience
150g cukru, 5g škrobu, 570g plnotučného mléka, 1 šlehačka, sůl, 80g čokolády, olivový olej, kakaové máslo
Postup přípravy
Ve 380g mléka rozmícháme škrob a cukr, směs zahřejeme k bodu varu za častého míchání, od bodu varu vaříme 1 minutu. Poté přes cedník přelijeme do mísy, hned přidáme zbytek mléka,…
Panenka na jablkách
Potřebné ingredience
1 vepřová panenka, 2 jablka, olivový olej, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, bílý vinný ocet, javorový sirup, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, škrob
Postup přípravy
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Na troše oleje maso orestujeme, vyjmeme a zakryjeme alobalem. Do pánve dáme klínky oloupaných jablek, chvíli…
Trhanec
Potřebné ingredience
150g plnotučného mléka, 3 vejce, 90 g hladké mouky, sůl, 3 - 4 lžíce másla, 2 - 3 lžíce cukru, hrst rozinek v rumu
Postup přípravy
Mléko prošleháme se žloutky, přidáme mouku, sůl a promícháme metlou. Necháme asi 20 min. odpočinout. Poté přidáme sníh vyšlehaný se lžící cukru. V pánvi nebo hrnci o průměru asi…
Hovězí v kedlubnách
Potřebné ingredience
500 g hovězího masa (nakrájeného na kostky), 1 cibule (nakrájená na drobno a orestovaná, nebo sušená), 2 kedlubny (pokrájené na plátky), drcený kmín, černý pepř, sůl, kousek másla na vymazání hrnce, 100 ml vody na podlití, něco na zahuštění (hraška, škrob, jíška...)
Postup přípravy
Připravit suroviny:
- maso pokrájet na kostky
-cibuli pokrájet na kostičky a orestovat (nebo použít sušenou)
- kedlubny pokrájet na plátky
Hrnec vymazat máslem a…
PIZZA od Laury
Potřebné ingredience
těsto: 1kg hladká mouka 3 větší špetky soli 625 vlažný vody 30g medu (popřípadně cukru) 1 kostka droždí sugo: 1 konzerva krájenejch rajčat 3 stroužky česneku lžička bazalkového pesta 1. smícháš a rozmixuješ
Postup přípravy
PIZZA od Laury
těsto:
1kg hladká mouka
3 větší špetky soli
625 vlažný vody
30g medu (popřípadně cukru)
1 kostka droždí
1. smícháš mouku se solí
2.…
Fougasse
Potřebné ingredience
Preferment: 150g vody, 150g hladké mouky, 1 g droždí. Těsto: 170g vody, 25g oleje, cukr, 2 lžičky soli, 150g pšeničné chlebové mouky, 150g hladké mouky, 50g žitné mouky, 8g droždí
Postup přípravy
Preferment připravíme 10-12 hodin předem. Poté ze všech ingrediencí vypracujeme kynuté těsto. Necháme kynout asi hodinu. Opatrně vyklopíme na pomoučený vál, zlehka roztáhneme na…