Jednoduchá polévka z kyselého zelí
Potřebné ingredience
BIO Rýžové chlebíčky s amarantemrn400 g kyselého zelírn1 litr zeleninového vývarurn4 menší bramboryrn1 lžíce vepřového sádlarn2 lžíce hnědé pohankyrn1 středně velká cibulern2 stroužky česnekurn1 lžička mleté papriky maďarského typurnSůl, mletý pepř dle potřebyrnLístky čerstvé majoránky na ozdobu
Postup přípravy
Hnědou pohanku uvaříme v zeleninovém vývaru. Brambory vaříme samostatně ve slupce, oloupeme, rozkrájíme na poloviny a opečeme na sádle dohněda. Po jejich vyjmutí na stejném sádle…
Brokolicovo-bramborový krém s opečeným kuřecím masem
Potřebné ingredience
Olej, cibule, brokolice, brambory, sůl, pepř, zeleninový vývar, libeček, petrželka, smetana na vaření, kuřecí prsní řízek, grilovací koření, světlá jíška Knorr (nedělá hrudky)
Postup přípravy
Na troše oleje osmažit dozlatova na drobno nakrájenou cibuli, na to na kousky nakrájenou brokolici a dost brambor, aby byla hustá, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a opepříme…
HOUBOVÁ - rychlá
Potřebné ingredience
3 hrsti (300gr) na plátky nakrájených,omytých,očištěných hub,2 lžíce sádla,1 velká cibule,lžička kmínu,lžička soli,3 lžíce hladké mouky,1 litr vody,1 smetana (250 ml) 30%,lžička polévkového koření-nemusí být.
Postup přípravy
Na sádle orestujeme cibuli,přidáme kmín a houby.Dusíme 5 minut zaprášíme hladkou moukou,orestujeme.Zalejeme vodou,osolíme.Vaříme 10 minut,můžeme přidat lžičku polévkového koření…
Domácí masox
Potřebné ingredience
Celer,petržel,mrkev,pórek,cibule - dohromady 1kg, 1 brambor, hrst čerstvých bylinek - majoránka, libeček, pezrželka, smil, nať z celeru. 200 g hovězího masa. 5 lžic olivového oleje, 150 g soli.
Postup přípravy
Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm na kostičky pokrájené maso. Přidáme na drobno pokrájenou zeleninu, bylinky a orestujeme. Přidáme sůl a dusíme asi 1,5 hodiny. Poté…
Hokkaido polévka s kari
Potřebné ingredience
Hokkaido dýně, kari, olivový olej, mléko/smetana, sůl, pepř, vývar/voda
Postup přípravy
Od někoho dostaneme Hokkaido dýni :), dobře omyjeme, zbavíme vnitřních semínek a nakrájíme i se slupkou na malé kostičky. V hrnci zahřejeme olivový olej, orestujeme kostičky dýně,…
HRÁŠKOVÝ KRÉM SE SMETANOU A KRUTONY
Potřebné ingredience
450 g mraženého hrášku 1 zeleninový bujón (nebo sůl a pepř) voda (nebo vývar) 1 velká cibule olej 1 smetana ke šlehání nebo na vaření rohlík na krutony máslo
Postup přípravy
1. Začneme tím, že si na oleji opečeme cibulku. Až bude hezky dozlatova, vysypeme k ní hrášek a podlijeme vodou, či vývarem. (Pokud podlíváte holou vodou, přidejte ještě kostku…
Polévka z cukety
Potřebné ingredience
Olej,cibule, slanina, cuketa, sůl, majoránka, česnek.
Postup přípravy
Na troše oleje opečeme cibuli, dáme na kousky trošku slaniny, po chvilce dáme oloupanou a na kostky nakrájenou cuketu. Zalijeme vodu, osolíme a vaříme do změknutí. Potom…
vyborna letni zelnacka
Potřebné ingredience
hlavkove zeli,rajsky protlak,cibule,cul,cukr,ocet,vyvar s masa
Postup přípravy
Udelame si vyvar s masa,ja pouzila veprove zebirka,pak pridame uvarene a ochucene hlavkove zeli(jako na prilohu),nechame povarit ,pridame rajsky protlak,sul,pepr a mirne zahustime…
Žampionový krém
Potřebné ingredience
300 g čerstvých žampionů, 150 g cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 masox, 1 smetana na vaření, sůl, pepř, bobkový list, kopr, petrželka
Postup přípravy
Nakrájenou cibuli orestovat na másle, přidáme 1/2 očištěných a na plátky nakrájených žampionů, zesklovatíme je na cibulce, přidáme hladkou mouku, kterou osmahneme a zalijeme…
Bílá zelňačka
Potřebné ingredience
1 sklenici sterilovaného zelí sladkokyselého-velkou sklenici, 4 brambory nakrájené na malé kostičky ,1 cibule ,2 lžíce másla , 2 lžíce hladké mouky ,2 litry zeleninového vývaru ,sůl ,2 bobkové listy ,asi 7 kuliček celého pepře a 7 kuliček nového koření ,1 kelímek šlehačky
Postup přípravy
V hrnci necháme zesklovatět na másle na drobno nakrájenou cibuli,zaprášíme moukou a zalijeme zeleninovým vývarem,přidáme zelí i s nálevem.Přidáme koření( dávám do sítka,abych ho…