Špaldovo - kváskový chlieb so záparou
![Špaldovo - kváskový chlieb so záparou](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/161011/10/j162113.jpg)
Potřebné ingredience
ROZKVAS - 30 g kvások ražný, 150 g voda, 150 g múka špaldová celozrnná, ZÁPARA - 50 g múky špaldovej celozrnnej, 250 g vody, semená ľanové, sezamové, tekvicové, slnečnicové - spolu 150 g, ĎALEJ NA CESTO - 300 g múky špaldovej chlebovej, 70 g vody, 2 - 2,5 KL soli
Postup přípravy
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204660.jpg)
Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním uvedených surovín, najlepšie večer, ja ho dávam do chladničky, v pohode vykysne, kým prídem z práce. Alebo ho zarobím ráno a nechám na linke pracovať.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204661.jpg)
Zápara - semienok má byť celkovo 150 g, zmiešame ich spolu s múkou, zalejeme vriacou vodou, premiešame, zakryjeme a necháme vychladnúť.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204662.jpg)
V miske si zmiešame rozkvas + záparu + múku + soľ + vodu. Ak je cesto veľmi husté, opatrne pridajte ešte vodu podľa potreby.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204663.jpg)
Dáme na pomúčenú linku, pomocou stierky na cesto nahrnieme múku a
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204664.jpg)
urobíme placku, ruky si priebežne múčime.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204665.jpg)
Placku zložíme ako obálku
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204666.jpg)
a vytvarujemer bochník, opakujeme ešte 4x.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204667.jpg)
Nakoniec vytvoríme valec, ktorý dáme do pomúčenej ošatky. Na pomúčenie sa mi osvedčila ryžová múka.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204668.jpg)
Schováme do mikroténovej tašky, dáme do chladničky a spomenieme si naň až na druhý deň.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204669.jpg)
Vykysnutý bochník.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204670.jpg)
Vykysnuté cesto vyberieme z chladničky asi hodinu pred pečením, do rúry si dáme do stredu plytký plech a naspodok plech hlboký, do ktorého pôjde voda.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204671.jpg)
Rúru rozpálime na 250 °C vrch-spodok, na plytký plech dáme papier na pečenie, naň chlebík z ošatky a do spodného plechu nalejeme hrnček vody. Po 10-tich minútach teplotu znížime na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Pečieme ešte 20 minút.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204672.jpg)
Potom chlebík dáme na rošt vychladnúť a keď nie je taký horúci, zabalíme do utierky.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/161011/10/k204673.jpg)
Najťažšia vec na tom je, počkať, kým úplne vychladne. Po upečení vážil 1055 g.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090911/11/b240673-1252660177.jpg)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/161122/20/b523148-1479844216.jpg)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090911/11/b240673-1252660177.jpg)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/161122/20/b523148-1479844216.jpg)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)