(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Jahodová a pomerančová šarlota
Potřebné ingredience
175 ml pomerančového džusu, 2 lžíce práškové želatiny (bezbarvé) ***** 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 350 ml mléka, 4 žloutky ***** 250 g mražených jahod, cukru krupice na posypání jahod (asi 2 lžíce), 4 lžíce jahodového džemu, 4 lžíce pomerančového likéru (lze nahradit rumem), 25 g škrobové moučky (Gustin) ***** 200 g cukrářských piškotů, 450 ml smetany na šlehání (dala jsem jen 1 šlehačku - 250 ml), moučkový cukr dle chuti
Postup přípravy
Džus nalejeme do kastrůlku a poprášíme želatinou, necháme 5 min. stát. Na středně silném ohni za častého míchání zahřejeme, do úplného rozpuštění.
V míse rozšleháme žloutky, mléko a kondenzované mléko, až se vše dobře promísí. Tuto směs zašleháme do džusu se želatinou. Na mírném ohni za stálého míchání zahřejeme, až směs zhoustne a potahuje vařečku (asi 15 min. - POZOR! nesmí se vařit, jinak se utvoří hrudky!!)
Krém přelijeme do mísy a uložíme na 1 1/2 hod. do lednice (občas ji promícháme, aby se neutvořily žmolky).
Mezitím jahody posypeme cukrem a necháme rozmrazit. V mixéru rozmixujeme jahody i se šťávou a džemem dohladka. Směs přelijeme do kastrůlku, přilijeme likér (rum), škrobovou moučku rozmíchanou asi ve 4 lžicích vody. Na středním ohni za stálého míchání zahříváme, až se směs začne vařit a houstnout, poté odstavíme.
Rozevíratelnou dortovou formu vyložíme po obvodu cukrářskými piškoty (lépe to jde, když si jednu stranu piškotu seřízneme - piškůtky pak stojí sami). Na dno můžete použít klasické kulaté piškoty. Piškoty na dně potřeme 1/3 teplé jahodové směsi (zbytek necháme vychladnout).
350 ml smetany ušleháme na pevnou šlehačku a zlehka ji vmícháme do pomerančového krému, který se nám mezitím v ledničce vychladil.
Polovinu pomerančového krému naneseme na piškoty potřené jahodovou směsí. Na to přijde 2/3 jahodové směsi a na to druhá polovina pomeranč. krému. Zbývající jahodovou směs rozložíme lžící na krém a pomocí špachtle vytvoříme mramorovaný vzhled. Hotovou šarlotu dáme do lednice ztuhnout.
***** Opět jsem si receptík trochu poupravila, protože nemám ráda, když je dort samý krém!! Jednotlivé vrstvy jsem proto proložila piškůtky a měkkým ovocem a bylo to, troufám si říct, lepší jak originál! Doporučuji těm, co také nemají rády moc toho krému pohromadě.
Nakonec můžete po obvodu ozdobit šlehačkou a na to posadit jahůdky (doporučuji ušlehanou šlehačku, já jsem použila ve spreji a jaksi se mi to rozteklo - ale snědlo se to i tak :-) No a aby toho nebylo málo, vršky piškotů jsem polila čokoládou, která vytvořila pěkný "stěkající vzhled".
V míse rozšleháme žloutky, mléko a kondenzované mléko, až se vše dobře promísí. Tuto směs zašleháme do džusu se želatinou. Na mírném ohni za stálého míchání zahřejeme, až směs zhoustne a potahuje vařečku (asi 15 min. - POZOR! nesmí se vařit, jinak se utvoří hrudky!!)
Krém přelijeme do mísy a uložíme na 1 1/2 hod. do lednice (občas ji promícháme, aby se neutvořily žmolky).
Mezitím jahody posypeme cukrem a necháme rozmrazit. V mixéru rozmixujeme jahody i se šťávou a džemem dohladka. Směs přelijeme do kastrůlku, přilijeme likér (rum), škrobovou moučku rozmíchanou asi ve 4 lžicích vody. Na středním ohni za stálého míchání zahříváme, až se směs začne vařit a houstnout, poté odstavíme.
Rozevíratelnou dortovou formu vyložíme po obvodu cukrářskými piškoty (lépe to jde, když si jednu stranu piškotu seřízneme - piškůtky pak stojí sami). Na dno můžete použít klasické kulaté piškoty. Piškoty na dně potřeme 1/3 teplé jahodové směsi (zbytek necháme vychladnout).
350 ml smetany ušleháme na pevnou šlehačku a zlehka ji vmícháme do pomerančového krému, který se nám mezitím v ledničce vychladil.
Polovinu pomerančového krému naneseme na piškoty potřené jahodovou směsí. Na to přijde 2/3 jahodové směsi a na to druhá polovina pomeranč. krému. Zbývající jahodovou směs rozložíme lžící na krém a pomocí špachtle vytvoříme mramorovaný vzhled. Hotovou šarlotu dáme do lednice ztuhnout.
***** Opět jsem si receptík trochu poupravila, protože nemám ráda, když je dort samý krém!! Jednotlivé vrstvy jsem proto proložila piškůtky a měkkým ovocem a bylo to, troufám si říct, lepší jak originál! Doporučuji těm, co také nemají rády moc toho krému pohromadě.
Nakonec můžete po obvodu ozdobit šlehačkou a na to posadit jahůdky (doporučuji ušlehanou šlehačku, já jsem použila ve spreji a jaksi se mi to rozteklo - ale snědlo se to i tak :-) No a aby toho nebylo málo, vršky piškotů jsem polila čokoládou, která vytvořila pěkný "stěkající vzhled".
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kalimera
(upraveno)
7. 9. 2008, 20:32
Nádhera
alfleila
(upraveno)
8. 9. 2008, 21:57
@kalimera
Děkuji!
alfleila
(upraveno)
8. 6. 2008, 17:01
Táák už tu máte slíbený postup na výrobu šarloty. Doufám, že vás neodradí zdlouhavý postup a povede se vám to hnedka napoprvé!!
Kocinka
(upraveno)
7. 6. 2008, 18:00
hmmmto bude dobrotka.
PetulaCZ
(upraveno)
7. 6. 2008, 14:29
Fakt úžasnej ...recept by mě velmi potěšil .
Init
(upraveno)
7. 6. 2008, 11:06
Ten vypadá k sežrání, honem sem s receptem, prosím
MAMEMIMOMU
(upraveno)
7. 6. 2008, 10:19
Ten vypadá zajímavě a moc krásně . Jak se dělá?
Bára D.
(upraveno)
7. 6. 2008, 7:11
Tak to bych snědla hned, a taky je moc krásně udělaný
janina74
(upraveno)
7. 6. 2008, 2:43
jitkaad
(upraveno)
6. 6. 2008, 22:47
Tak honem receptík, tohle je přímo k sež ání,mlask,mlask,mlask
zdenka131
(upraveno)
6. 6. 2008, 22:37
Prosím o recept. Ďakujem
zdenula12
(upraveno)
6. 6. 2008, 22:11
Jo, jo hned bych se zakousla
onasi
(upraveno)
6. 6. 2008, 22:07
mmmm, nádhera!!!
KÁJA 77
(upraveno)
6. 6. 2008, 22:04
jéjej , to vypadá moc jedle a ty piškotky se stékající čokoládou - bože, já bych se cpala - bude prosím receptík Fakt to vypadá a asi chutná moc dobře
alfleila
(upraveno)
6. 6. 2008, 22:19
@KÁJA 77
Opravdu to jedlé je, to mi věřte! . Receptík sem dodám, jestli o něho stojíte. Ale předem upozorňuji, že není můj, ale podle Marry Berry.
onasi
(upraveno)
7. 6. 2008, 23:09
@alfleila
Marry Berry berem, prostě ho tu už chcéééééém!!!
zuzaa
(upraveno)
6. 6. 2008, 22:37
@alfleila
Ivi, nám je jedno, podle koho je šupněte ho sem, vypadá to ukrutně jedle!!
Lupitka
(upraveno)
6. 6. 2008, 22:01
Vypadá mňamózně