Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Jahodová a pomerančová šarlota

0.0
Jahodová a pomerančová šarlota

Potřebné ingredience

175 ml pomerančového džusu, 2 lžíce práškové želatiny (bezbarvé) ***** 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 350 ml mléka, 4 žloutky ***** 250 g mražených jahod, cukru krupice na posypání jahod (asi 2 lžíce), 4 lžíce jahodového džemu, 4 lžíce pomerančového likéru (lze nahradit rumem), 25 g škrobové moučky (Gustin) ***** 200 g cukrářských piškotů, 450 ml smetany na šlehání (dala jsem jen 1 šlehačku - 250 ml), moučkový cukr dle chuti

Postup přípravy

Džus nalejeme do kastrůlku a poprášíme želatinou, necháme 5 min. stát. Na středně silném ohni za častého míchání zahřejeme, do úplného rozpuštění.

V míse rozšleháme žloutky, mléko a kondenzované mléko, až se vše dobře promísí. Tuto směs zašleháme do džusu se želatinou. Na mírném ohni za stálého míchání zahřejeme, až směs zhoustne a potahuje vařečku (asi 15 min. - POZOR! nesmí se vařit, jinak se utvoří hrudky!!)

Krém přelijeme do mísy a uložíme na 1 1/2 hod. do lednice (občas ji promícháme, aby se neutvořily žmolky).

Mezitím jahody posypeme cukrem a necháme rozmrazit. V mixéru rozmixujeme jahody i se šťávou a džemem dohladka. Směs přelijeme do kastrůlku, přilijeme likér (rum), škrobovou moučku rozmíchanou asi ve 4 lžicích vody. Na středním ohni za stálého míchání zahříváme, až se směs začne vařit a houstnout, poté odstavíme.

Rozevíratelnou dortovou formu vyložíme po obvodu cukrářskými piškoty (lépe to jde, když si jednu stranu piškotu seřízneme - piškůtky pak stojí sami). Na dno můžete použít klasické kulaté piškoty. Piškoty na dně potřeme 1/3 teplé jahodové směsi (zbytek necháme vychladnout).

350 ml smetany ušleháme na pevnou šlehačku a zlehka ji vmícháme do pomerančového krému, který se nám mezitím v ledničce vychladil.

Polovinu pomerančového krému naneseme na piškoty potřené jahodovou směsí. Na to přijde 2/3 jahodové směsi a na to druhá polovina pomeranč. krému. Zbývající jahodovou směs rozložíme lžící na krém a pomocí špachtle vytvoříme mramorovaný vzhled. Hotovou šarlotu dáme do lednice ztuhnout.

***** Opět jsem si receptík trochu poupravila, protože nemám ráda, když je dort samý krém!! Jednotlivé vrstvy jsem proto proložila piškůtky a měkkým ovocem a bylo to, troufám si říct, lepší jak originál! Doporučuji těm, co také nemají rády moc toho krému pohromadě.

Nakonec můžete po obvodu ozdobit šlehačkou a na to posadit jahůdky (doporučuji ušlehanou šlehačku, já jsem použila ve spreji a jaksi se mi to rozteklo - ale snědlo se to i tak :-) No a aby toho nebylo málo, vršky piškotů jsem polila čokoládou, která vytvořila pěkný "stěkající vzhled".

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kalimera 7. 9. 2008, 20:32
Nádhera (Y)
alfleila 8. 9. 2008, 21:57
@kalimera Děkuji! ;-)
alfleila 8. 6. 2008, 17:01
Táák už tu máte slíbený postup na výrobu šarloty. Doufám, že vás neodradí zdlouhavý postup a povede se vám to hnedka napoprvé!! (Y)
Kocinka 7. 6. 2008, 18:00
hmmmto bude dobrotka. (clamp)
PetulaCZ 7. 6. 2008, 14:29
Fakt úžasnej (clamp) (clamp) (clamp)...recept by mě velmi potěšil :-).
Init 7. 6. 2008, 11:06
Ten vypadá k sežrání, honem sem s receptem, prosím ^o) |:o)
MAMEMIMOMU 7. 6. 2008, 10:19
Ten vypadá zajímavě a moc krásně (Y) (Y) (Y). Jak se dělá? (F)
Bára D. 7. 6. 2008, 7:11
Tak to bych snědla hned, a taky je moc krásně udělaný (Y) (Y) (Y) (F)
janina74 7. 6. 2008, 2:43
(zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
jitkaad 6. 6. 2008, 22:47
Tak honem receptík, tohle je přímo k sež ání,mlask,mlask,mlask (zajic)
zdenka131 6. 6. 2008, 22:37
Prosím o recept. Ďakujem (Y)
zdenula12 6. 6. 2008, 22:11
Jo, jo hned bych se zakousla (zajic)
onasi 6. 6. 2008, 22:07
mmmm, nádhera!!! (clamp) (clamp) (clamp)
KÁJA 77 6. 6. 2008, 22:04
jéjej :-o :-o, to vypadá moc jedle (zajic) (zajic) (zajic) a ty piškotky se stékající čokoládou - bože, já bych se cpala ;-) ;-) - bude prosím receptík *-) Fakt to vypadá a asi chutná moc dobře (clamp) (clamp) |:o) |:o) (flower)
alfleila 6. 6. 2008, 22:19
@KÁJA 77 Opravdu to jedlé je, to mi věřte! (zajic). Receptík sem dodám, jestli o něho stojíte. Ale předem upozorňuji, že není můj, ale podle Marry Berry.
onasi 7. 6. 2008, 23:09
@alfleila Marry Berry berem, prostě ho tu už chcéééééém!!! 8o| 8o| 8o| ;-) (L)
zuzaa 6. 6. 2008, 22:37
@alfleila Ivi, nám je jedno, podle koho je ;-) šupněte ho sem, vypadá to ukrutně jedle!! (Y) (Y) (Y)
Lupitka 6. 6. 2008, 22:01
Vypadá mňamózně (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie