Zobrazit přihlášovací formulář
RYBY A DARY MOŘE
Pečená treska s bílou omáčkou

Pečená treska s bílou omáčkou

Potřebné ingredience

300-400g tresky (filé), olej na pečení, 1/4 l mléka, 1 lžíce krájené míchané zeleniny (čerstvé kořeninové nebo mražené), 20g másla, 25g mouky, 100g čerstvých žampiónů, 1 lžíce kyselé smetany, mletý býlí pepř, muškátový oříšek, případně strouhaný sýr, žloutek.

Postup přípravy

Pečená treska s bílou omáčkou

Tresku (slabé plátky) osolíme a na tuku pečeme po obou stranách do zlatova. Zároveň si připravíme světlou máslovou jíšku. V mléce povaříme 1…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Nudle zapékané se smetanou

Nudle zapékané se smetanou

Potřebné ingredience

500g polohrubé mouky, 5 vajec, 1/2 lžičky oleje, 50g másla, 4 žloutky, 4 bílky, 2 dl sladké smetany, 80g moučkového cukru, strouhanou kůru z poloviny citrónu, tuk a mouku do zapékací mísy.

Postup přípravy

Nudle zapékané se smetanou

Máslo utřeme se žloutky, přidáme smetanu, moučkový cukr a citrónovou kůru. Vmícháme uvařené scezené nudle, předem připravené z mouky, vajec a…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Jablkové knedlíky s mandlemi

Jablkové knedlíky s mandlemi

Potřebné ingredience

Na těsto: 500g jablek, 50g strouhaných mandlí, lžíce citrónové strouhané kůry, 2 žloutky, 1 vejce, 100g cukru, sůl, 50g másla, 250g hrubé mouky, 2 lžíce strouhanku. Na dokončení: 1 sklenice strouhanky (asi 3 dl), cukr pískový (2 lžíce) a práškový, jablečnou šťávu, zavařeninu, citrónovou šťávu.

Postup přípravy

Jablkové knedlíky s mandlemi

Nejprve uděláme těsto. Do mísy dáme cukr, 2 žloutky přidáme jedno celé vejce, máslo a špetku soli. Trochu promícháme (základní kašička),…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Těstoviny se špenátem

Těstoviny se špenátem

Potřebné ingredience

Pro 4 osoby - 350g vařených těstovin, 1 zmrazený špenát, 400g mletého vepřového masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 0,5 dl mléka, olej, 50g eidamu, sůl, pepř.
Omáčka: tuk, 20g hladké mouky, 3 dl mléka, 1 dl vývaru z masoxu, 100g eidamu, pepř, muškátový květ.

Postup přípravy

Těstoviny se špenátem

Špenát rozmrazíme a ohřejeme obvyklým způsobem na polovině zpěněné cibule. Přidáme prolisovaný česnek se solí. Na druhé polovině najemno nakrájené a…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Taštičky s mákem nebo tvarohem

Taštičky s mákem nebo tvarohem

Potřebné ingredience

250g polohrubé mouky, 1 dl mléka, sůl.
Maková nádivka: mák, mléko, moučkový cukr, citrónová kůra, skořice.
Tvarohová nádivka: 500g tvarohu, 2 vajíčka, 2 nastrouhané mandle, citrónová kůra, 3 lžíce cukru, 1 sáček vanilkového cukru, sníh z 1-2 bílků.

Postup přípravy

Taštičky s mákem nebo tvarohem

Mouku zaděláme vařícím osoleným mlékem na tužší těsto, dobře propracujeme a necháme pod teplým kastrůlkem půl hodiny odpočinout. Polovinu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Řezy paní Helenky

Řezy paní Helenky

Potřebné ingredience

6 vajec, 15 dkg cukru, 6 vrchovatých lžic strouhanky, 20 dkg ořechů, 1 plechovka sladkého SALKA v plechovce, 1 máslo, oplatky (třeba kulaté lázeňské), 1/3 prášku do pečiva, čokoládová poleva

Postup přípravy

1) dát si na 30 minut vařit SALKO do tlakového hrnce (nebo na 2,5 hodiny do normálního hrnce) - po "uvaření" nechat vychladnout
2) na dno plechu (na pečící papír) vystlat…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Žmoulenkový koláč s ovocem a tvarohem

Žmoulenkový koláč s ovocem a tvarohem

Potřebné ingredience

500g poloh. mouky, 200g tuku, 200g moučkového cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Náplň: 2 tvarohy, 1 vejce, 150g cukru, vanilkový cukr

Postup přípravy

Vejce, vanilkový cukr, tuk, mouku a prášek zpracujeme do těsta žmoulenky. 2/ 3 žmoulenky dáme na vysypaný plech. Poté potřeme tvarohovou náplní, poklademe ovocem (např. jahody,…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zapečený celer s tofu a zeleninou - rychlé a výborné

Zapečený celer s tofu a zeleninou - rychlé a výborné

Potřebné ingredience

celer, zelenina dle chuti (brokolice,květák) či mražená směs, vejce, sýr tofu (třeba kořeněný nebo bylinkový), lžička oleje, pórek, sůl a pepř, sýr na strouhání

Postup přípravy

Celer po očištění nakrájíme na kostičky, které osmahneme dozlatova na pánvi tak, aby okraje zhnědly, můžeme ke konci přidat kolečka pórku. Do zapékací mísy vložíme předem uvařenou…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
PROPADLÁ BUCHTA

PROPADLÁ BUCHTA

Potřebné ingredience

2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 1 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vlažné vody, citr. kůra ( nastrouhat najemno).
TVAROHOVÁ NÁPLŇ- 2 tvarohy, cukr moučka- dle chuti, 1 vejce, pudink ( vanilkový nebo banánový)

Postup přípravy

Vejce ušleháme spolu s cukrem, olejem, kakaem a vlažnou vodou. Přidáme mouku, citr. kůru a nakonec prášek do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Náplň si…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Med z květů černého bezu-NA KAŠEL,NACHLAZENÍ od p.Yvonny K.

Med z květů černého bezu-NA KAŠEL,NACHLAZENÍ od p…

Potřebné ingredience

Na 1 litr vody-minimalne 25 velkych kvetu cerneho bezu,1 kg cukru,1 velky citron

Postup přípravy

Kvety opereme,odstrihame velke stonky....Citron oloupene a nakrajime na platky. Zalijeme vodou a povarima aspon 20 minut...Pote nechame 24 hod vylouhovat.
Druhy den precedime…

Zobrazit více...

Kategorie