Červený rybíz jako brusinky
Potřebné ingredience
Na jednu várku potřebujeme: 1kg obraného a vypraného rybízu, 1kg cukru krupice a 1dcl rumu
Postup přípravy
Opraný rybíz dáme vařit do hrnce, ajkmile se začne vařit, přisypeme všechen cukr a dobře promícháme. Když se sněs začně znovu vařit je hotovo, teď již jen přilijeme 1dcl rumu, já…
Domácí kečup podle babičky
Potřebné ingredience
2 kg rajčata 3 jablka 200 g cibule 100 g cukr krupice 140 ml ocet 1 lžíce sůl 5 zrnek pepř 2 hřebíček 3 kuličky nové koření kousek zázvor kousek skořice celá 1 lžíce voda
Postup přípravy
Rajčata, jablka a cibuli oloupeme. Rajčatovou slupku nařízneme do kříže, rajče spaříme v horké vodě a sloupneme. Pak vše i se zázvorem nakrájíme na malé kousky
Nakrájená…
Pravá domácí OŘECHOVKA
Potřebné ingredience
24 ořechů,15 g celé skořice,8 g hřebíčku,4 g muškátového květu (nebo oříšku),1 l kořalky (koňak, líh, vodka nebo slivovice),0,5 kg cukru.
Postup přípravy
Ořechy se trhají 24. června, aby neměly tvrdé skořápky.Ořechy nakrájíme na tenké plátky, přidáme skořici, hřebíček, muškátový květ, kořalku a dáme do 5ti litrové láhve pod celofán…
Ovocný pečený čaj
Potřebné ingredience
Potřebujeme 2 kg ovoce různého druhu (kdo má jaké rád) - Např. jeřabiny, maliny, rybíz, borůvky, pomeranče, citrusy, jablka... prostě.co les, zahrádka a obchod dá :o) 1,2 kg cukru (může být i méně) 3 hřebíčky 1/2 lžičky skořice 1/8 litru rumu (1 a 3/4 decky)
Postup přípravy
Očištěné ovoce si nakrájíme na malé kousky (borůvky, jeřabiny necháme celé), hřebíčky nadrtíme a vše smícháme ještě se skořicí a cukrem. Dáme na 1/2 hodiny péci (nejlépe na…
Výborný nálev na okurky
Potřebné ingredience
2 litry vody 1,2 dcl octa 70 dkg cukru 12 dkg soli
Postup přípravy
Pro urychlení dávám vodu uvařit do konvice 1,7 l a do hrnce 0,3 l .Když se voda vaří nasypu cukr , sůl a když je vše rozpuštěno tak ocet.
Teplé leju do sklenic na okurky. Do…
HALALI-ZELENINA NA SVÍČKOVOU
Potřebné ingredience
0,4kg mrkve 0,35gceleru 0,25g petržele vše umlít nebo na kostičky. Nálev-0,25g soli 0,25l octa do 1 l vody
Postup přípravy
zeleninu očistím,umyji a vše umelu .Svařím nálev,naplním sklenice a zaliji nálevem.zavařím na 100st.c a vyndám.
Dýňový kompot
Potřebné ingredience
Cukr 0,5 kg ,Citron 1 , Hřebíček 5 , Skořice 1 , Vanilka 1 / popř. vanilkový cukr ... Dá se přidat trochu kyseliny citronový z prášku navíc..
Postup přípravy
Strašně dlouho sem sháněla recept na sladký kompot z dýně, jako znám od babičky .. A sehnala sem od paní Terezky , tak vkládám pro inspiraci ... Je jednoduchý a výýýýýýborný....…
Švestková povidla
Potřebné ingredience
3kg vypeckovaných švestek,0,125l octa,500g cukru
Postup přípravy
Švěstky dáme na kutchan,zalejeme octem,přidáme cukr,zamícháme a dáme na 24hodin odstát.
Poté vložíme na 200C do trouby a pečeme asi 3 hodiny a další 3-4 hodiny na 150C.
Za…
Kořenova zelenina v soli na zimu
Potřebné ingredience
petržel,mrkev,celer a kdo má rád i libeček,sůl
Postup přípravy
poměr mám od oka,nikdy nedělám stejné množství.Kořenovku oškrábu,nastrouhám na robotu,dám do lavora a prosypu solí,nechám přes noc tak a druhý den plním do skleniček.V zimě dávám…
Domácí nakládané kyselé zelí
Potřebné ingredience
14 kg krouhaného zelí,4 vrchovaté pol. lžíce soli,1/2 bal.deka,2 jablka,6 velkých cibulí,6 ks bobkový list,6 ks nové koření 1 bal. kmínu,6 ks sacharin(sladidlo)
Postup přípravy
Do vaničky si dáme část zelí ,nasypeme sůl,deko,nové koření,kmín a na půlměsíčky nakrájenou cibuli ,vše se zamíchá,až pustí štávu,pak přidáme další zelí a opět promícháme.Necháme…