Slovensko-maďarská kuchyně - Brambory na kyselo
Potřebné ingredience
brambory, 2 - 3 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, 1 - 2 ks bobkového listu, cca 1 lžička citronové šťávy nebo octu nebo vinegru, 1 smetana (lze použít i naředěnou zakysanou smetanu), popřípadě hladká mouka rozmíchaná ve vodě
Postup přípravy
Další z jednoduchých receptů. Dáme vařit oloupané pokrájené brambory v osolené vodě. Když jsou poloměkké přidáme celé stroužky česneku, celou cibuli a bobkový list. Brambory…
Upečený strašiak
Potřebné ingredience
2 tekvice 2 l kuracieho vývaru 250 g masla šalotka balzamiko olivový olej šťava zo zázvoru cukor soľ korenie tekvicové semiačka tekvicový olej petržlenová vňať
Postup přípravy
Tekvicu ošúpeme, nakrájame na kocky, polejeme balzamikovým octom, olivovým olejom, posolíme a dáme piecť na 180st 15- 20 min. Na masle opečieme šalotku, pridáme tekvicu, zalejeme…
Keď sa stretnú jablká
Potřebné ingredience
3 jablká 3 PL trstinového cukru 1 kg lúpaných celých paradajok 1 červená cibuľa badián soľ
Postup přípravy
Na karameli orestujeme postrúhané jablko, pridáme polovicu hviezdičky badiánu a polovicu cibule. Neskôr pridáme nakrájané paradajky a dusíme. Hotovú polievku dochutíme soľou…
JEMNÝ CIZRNOVÝ KRÉM S RUKOLOVÝM ŽERVÉ
Potřebné ingredience
100 g cibule, 80 g másla, 400 g namočené cizrny, 20 g česneku, 40 g rukoly, 1 lžíce strouhaného křenu, 150 g žervé, 8 lžic olivového panenského oleje, 1,5 l zeleninového vývaru, římský kmín, mletý bílý pepř, sůl
Postup přípravy
Nakrájenou cibuli najemno zpěníme na přepuštěném másle. Přidáme cizrnu (okapanou) a opečeme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Cizrnu uvaříme doměkka a rozmixujeme, ochutíme…
Mrkvová polévka
Potřebné ingredience
1,5 l - 2 l kuřecího vývaru (nebo kuřecí vývar v kostce), 2 větší mrkve, kousek másla, krupice
Postup přípravy
Uvaříme si kuřecí vývar, do kterého přidáme 2 větší nastrouhané mrkve (záleží na vás, jak si ji nastrouháte, já dala tentokrát na jemno, ale určitě bude výborná i na hrubším…
KULAJDA
Potřebné ingredience
houby - čerstvé, nebo sušené vejce, brambory, kopr - čestvý, nebo sterilizovaný, smetana, mouka - hladká, nebo polohrubá. sůl, kmín, bobkový list, nové koření, kmín, vývar, nebo masox, tuk pod čerstvé houby - lepší olej, sádlo, nebo máslo a olej (samotné máslo se přepaluje) atd. cibule - pokud máte čerstvé houby ocet - pokud nepoužíváte kopr ve sladkokyselém nálevu
Postup přípravy
Máme – li čerstvé houby, dáme nejdřív do hrnce lepší olej, nebo máslo, či tuk, který používáme, nakrájenou cibuli (nemusí být, ale mně to s ní chutná) a na ni houby. Lehce…
Hokaido polívka
Potřebné ingredience
dýně hokaido, bujon, cibule, olivový olej, sladká smetana, sul, muškátový oříšek, skořice, na zdobení dýňový olej a semínka
Postup přípravy
dýni neloupeme, jen zbavím mekkého vnitřku, nakrájíme, dáme na plech pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby péct...
v hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme…
Recept na "Pravou jihočeskou kulajdu"
Potřebné ingredience
2hrsti čerstvých hub 6 větších brambor špetka kmínu nové koření černý pepř (po třech kuličkách) 2 bobkové listy hrnek smetany 2 lžíce hladké mouky 1 až 2 lžíce octa 4 čerstvá vejce sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě,(vody nedávejte příliš, polévka by měla…
Dýňová polévka
Potřebné ingredience
4 šálky dužiny z dýně (čerstvé nebo sterilované) - je to půl malé dýně (o velikosti míče) 2 lžíce margarínu nebo másla 2 malé nakrájené cibule 1stvol nakrájeného zeleného celeru 1 střední nakrájená a oloupaná brambora 2 šálky drůbežího vývaru (nebo z kostky masoxu) 1 šálek sterilovaných rajčat (1 malá plechovka) 1 šálek mléka 1/4 lžičky čerstvého nebo sušeného tymiánu špetka mletého pepře 1 malý bobkový list sůl citronová šťáva zelená petrželka opečené chlebové kostky (krutony) 1 bílý jogurt
Postup přípravy
Dužinu dýně (bez semínek) nakrájíme na kostičky, povaříme v malém množství vody a rozmačkáme nebo rozmixujeme. Na mírném ohni rozpustíme margarín, přidáme nakrájenou cibuli,…
Minestrone (italská polévka)
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 plechovka krájených rajčat Valfrutta (v létě čerstvá 4-5), 1 stroužek česneku, 1 slepičí bio bujón, 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu (nebo 2 hrsti uvařené zvlášť), sůl,pepř, hrst bazalky, 1 lžička bazalkového pesta (nemusí být), ev. cukr
Postup přípravy
Na oleji osmažíme kostky mrkve a celý stroužek česneku (asi 2min.), poté zalijeme 1/2 l vody, vyndáme česnek, přidáme bujón a vaříme asi 5min. Poté přidáme kousky celeru a vaříme…