Houbová čalamáda
Potřebné ingredience
2 kg hub,1kg papriky červené,1kg cibule,30 dkg cukru,2litry vody,1/2litru octa,6dkg soli,10 bobkových listů,10 kuliček nového koření
Postup přípravy
Papriky a cibuli nakrájíme na jemné plátky a povaříme se vším kromě hub.Vaříme dokud cibule a paprika nezesklovatí. Houby nakrájené na kostičky povaříme ve slané vodě 5 minut a…
ÚŽASNÁ zelenina na zimu-místo Podravky a bujonu
Potřebné ingredience
1.2 kg petržele 1 kg mrkve 0.4 kg celeru 0.2 kg česneku 0.4 kg cibule 0.25 kg nati petržele 0.25 kg nati celeru 0.5 kg soli 0.25 kg másla
Postup přípravy
Vše se pomele nebo postrouhá a dusí 1/2 hod. na másle. Přidá se sůl a dáme do skleniček.Můžeme rozmixovat-např.do omáček. Mám ale raději když zůstanou kousíčky zeleniny. Přidávám…
Vánoční jablečný džem s rozinkami
Potřebné ingredience
1 kyselejší jablko, 700ml jablečného moštu, 400g cukru, 50g rozinek, 2x gelfix, skořice
Postup přípravy
Jablko nakrájíme na menší kousky. Do hrnce dáme jablečný mošt, rozinky, 1ks skořice a jablko. Gelfix smícháme s cukrem a přisypeme do hrnce s ostatními přísadami. Vše přivedeme k…
Nakládané zelí s koprem (nebo i křenem).
Potřebné ingredience
Kdysi dávno jsem tohle zelí jedla a bylo tak výborné, že jsem se několik let pokoušela sehnat recept. Nakonec jsem si ho vymyslela po mnoha pokusech sama a protože se blíží sezóna nakládání zelí, určitě jej vyzkoušejte, budete nadšené :-))))) Na dvě sklenice 0,7 litru potřebute: 1kilo bílého zelí (čistá váha bez košťálu), 1 větší cibule, 100g cukru krystal, 100g oleje, 15g kopru (cca 4 snítky) nebo 1 šálek strouhaného křenu, 50g deka (nebo stejné množství soli), 35g jablečného octa (pokud dáváte klasický, dejte jej méně, je kyselejší)
Postup přípravy
Zelí a cibuli najemno nakrouháme, přidáme na drobno nakrájený kopr a ostatní ingredience, ve velké míse promícháme a napěchujeme do sklenic. Zavíčkujeme, nezavařujeme, jen necháme…
Bučková paštika-super
Potřebné ingredience
2kg bučku raději libovější,30dkg játry,1větší cibule.--------majoránka,sul,česnek,6 vajec.
Postup přípravy
Buček pomeleme s játrou a cibulí.Přidáme majoránku sul,česnek vejce a promícháme to šechno naplníme do sklenic a ster.2 hod.majoránku jsem dala pomalu celí sáček a česnek celou…
ČALAMÁDA
Potřebné ingredience
1x hlávka zeli, 2x zelená paprika, 2x červená paprika, 2x žlutá paprika, 3x cibule, 5x prkev, 4 dcl octa, 3 dcl oleje, 40 dkg cukr krystal, 14 dkg soli
Postup přípravy
Vše nakrájet na nudličky. Přidat cukr, sůl, ocel a olej. Nechat do druhého dne odleže. Zelenina pustí šťávu a tak není potřeba žádný nálev. Zeleninu dejte do skleniček a až poté…
Jablkovo-dýňový džem se skořicí
Potřebné ingredience
Využívám nejen jako džem na pečivo, s bílým jogurtem, jako nastavení do náplně štrúdlu s jablky, ale i jako náplň do kynutých knedlíků, koláčů a buchet. Skořice tomu dodá šmrnc a džem chutná prostě něco jako náplň do štrúdlu. V zimě, když není čerstvé ovoce, jako když najdete.
Postup přípravy
2 kg dýně – čistá dužina, nahrubo nastrouhaná
1 kg jablek – oloupaných, nahrubo nastrouhaných
0,25 l jablečného džusu (lze i pomerančový, hruškový apod.)
1/2 balíčku…
Pečený čaj
Potřebné ingredience
1l rybízu 1 l ovoce ( borůvky ,jablka ,nektarinky ,broskve ,mirabelky ,švestky .........podle chuti a možností ) Dohromady 2 L ovoce 1,20kg cukru krystal 1 lžička skořice 1/8 l rumu
Postup přípravy
Nakrájíme ovoce pokud je větší na malé kousky ,jablíčka strouháme . Vše zamícháme a dáme do pekáče do trouby na 20 minut péct na nejvyšší stupeň . Po dvaceti minutách horké plníme…
ZELENINOVÁ ČALAMÁDA
Potřebné ingredience
2 1/2 kg bílého hlávkového zelí (čistá váha), 1 kg paprik, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 30 dkg cukru, 1/2 l octa, 1/2 l oleje, 1 Deko bez kuliček
Postup přípravy
Zelí nakrouháme na nudličky, papriky nakrájíme na proužky, cibuli na tenčí půlkolečka, mrkev nahrubo nastrouhat. Promíchat a přidat cukr, ocet, olej a Deko.....Pořádně promíchat a…
Zelenina v soli do polévky
Potřebné ingredience
Mrkev 1 kg, petržel 1kg, celer asi 30 dkg a nať z petržele, sůl, dávám na 1 kg zeleniny 20 dkg soli.
Postup přípravy
Vše nastrouhat, přidat nakrájenou nať a promíchat se solí. Namačkat do sklenic, nahoře ještě posypat trochu solí, aby se udělalo takové solné víčko.