Vaječný likér od Lukáše
Potřebné ingredience
6x žloutek, 250g cukr moučka, 1x vanilkový cukr, 1x tatra neslazené kondenzované mléko 250ml, klasické mléko 250ml, 250ml vodka, 50ml rum
Postup přípravy
250g cukru moučka a jeden vanilkový cukr utřít nebo ušlehat na pěnu s 6 žloutky, pak přidame kondenzované neslazeného mléko tatra (250ml) plus 250ml převařeného mléka (vypláchnu…
Tažený štrůdl
Potřebné ingredience
těsto 280 g hladké mouky 125-140 g teplé vody 30 g oleje nebo sádla 1 lžička citrónové šťávy nebo octa 1 vejce šp. soli náplň 1 kg strouhaných jablek rozinky cca 4 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů cukr, skořice dle chuti na potření 100 g másla - rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte - do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu - v míse smíchejte mouku s mokrým základem a vypracujte hladké, lesklé, hladké a vláčné těsto, které dejte minimálně na hodinu odpočinout na teplé místo - těsto rozdělte na 4 díly, jeden si vezměte na práci, ostatní zakryjte a uschovejte - zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň - váha uvedená v rozpisu surovin je brána jako čistá - co potřebujete přímo do štrůdlu, takže pokud budete čistit čerstvá jablka, připočítejte ještě nějakou váhu navíc - čerstvá jablka zbavte jádřinců a buď je nakrájejte je na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo, pokud byste měli příliš šťavnatá jablka, tak část šťávy vyždímejte - rozpusťte si v rendlíku máslo a nechte trochu zchladnout, aby nebylo příliš horké - když je těsto odpočinuté, vezměte jeden díl těsta, částečně ho rozválejte a přeneste na čistou utěrku - předválené těsto začněte opatrnými pohyby vytahovat od středu ke krajům do všech směrů do tvaru obdélníku, dokud není dobře vidět vzor na utěrce - dávejte pozor, abyste těsto nepotrhali - vytahaný plát potřete máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj čtvrtinu jablek - z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj, silné okraje okrájejte pryč - pak jablka dle chuti poprašte cukrem i skořicí a pokud máte rádi rozinky v rumu, přidejte je - pokud máte mokřejší jablka, dejte strouhanku ještě na jablka nebo je před nandáním na těsto lehce vyždímejte - plát směrem od sebe přehněte těsto přes jablka, okraje přeložte směrem dovnitř a celý plát srolujte - hotový závin přeneste na plech s pečíc
Postup přípravy
- rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte - do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a…
Česneková pomazánka
Potřebné ingredience
1. Varianta: 2x sýr philadelphia 1balení má 125g nebo 2. Varianta: 1x pomazánkové máslo 1 balení má 150g plus 100g zakysané smetany 200 g eidam sýr 45% nebo Gouda 48% 150 g majonéza 5 stroužeků česneku - rozetřený nebo jemně nastrouhaný, špetku pepř mletý, špetku sůl
Postup přípravy
Varianta 1: dva Sýry Philadelphia Varianta 2: jedno pomazánkové máslo s 100g zakysané smetany zašleháme s majonézou, česnekem a pepřem. Na jemno nastrouháme eidam nebo goudu a…
Zelené nudle s holandskou omáčkou, uzeným lososem
Potřebné ingredience
Zelené nudle nebo těstoviny podobného typu, uzený losos, cibule, máslo, olej, mléko, tavený sýr, hotová jížka světlá, holandská omáčka kupuji takový malý tetrapak v Kaufu, strouhaný sýr parmazánového typu.
Postup přípravy
Trocha oleje a másla, cibule na kostičky, losos na kostičky, taveňáky, mléko, holandská omáčka, klidně žloutek, malinko zahustit jížkou, nandám na talíř nudle omáčku a posypu…
Margotková bábovka
Potřebné ingredience
2 hrnky polohrubé mouky 1/2 hrnku oleje 1 hrnek mléka 3 vejce 1 balíček prášku do pečiva 1 tyčinka Margot 1 hrnek cukru moučka tuk a mouka na formu
Postup přípravy
Připravíme si mísu do které dáme potřebné suroviny. Pak do mísy nastrouháme tyčinku Margot. Všechno důkladně promícháme. Necháme troubu předehřát na 150 °C. Těsto vlijeme do…
Křehké výborné kokosky - velmi jednoduché
Potřebné ingredience
5 bílků 250g cukru krupice 200g hrubšího kokosu
Postup přípravy
Bílky dáme do mísy a zapneme robota na nejvyšší otáčky a mícháme, dokud nám neztuhne sníh, cca 4min. Pak snížíme otáčky na polovinu a po lžících přidáváme cukr. Necháme šlehat,…
Schopperl - prstové nudle z bramborového těsta
Potřebné ingredience
Doba přípravy cca 25 minut / doba odpočinku cca 12 hodin / doba pečení cca 40 minut 8 větších brambor 250 g hladké mouky 2 vejce Sůl Muškátový oříšek, strouhaný 250 ml mléka přepuštěné máslo _ Butterschmalz
Postup přípravy
Den předem uvařte brambory ve slupce a nechte přes noc vychladnout. Brambory oloupejte a buď prolisujte lisem na brambory do misky nebo je do misky nastrouhejte na jemném…
Sauerbraten _ výborné bavorské jídlo
Potřebné ingredience
Doba přípravy cca 30 minut / Doba odpočinku cca 5 - 7 dní / Doba vaření cca 2 hodiny 30 minut Na marinádu: 1 kus celeru 1 velká mrkev 2 m velká cibule 2 stroužky česneku 2 hřebíčky 2 bobkové listy 10 kuliček pepře 5 plodů jalovce Sůl Cukr 400 ml červeného vína 200 ml červeného vinného octa 1,2 kg hovězího masa ( plec nebo kýta) Na pečení masa: 2 lžíce tuku 2 cibule 2 lžíce medu 200 ml vývaru 100 g perníku na strouhání 4 lžíce rozinek
Postup přípravy
V první řadě je potřeba maso naložit 5 dní postačí ve vakuumovém stavu, nebo 7 dní ve volně naloženém stavu K naložení nakrájíme nahrubo kořenovou zeleninu (mrkev, celer,…
Klöße _ bramborový knedlík od babičky
Potřebné ingredience
Doba přípravy cca 30 minut / Doba vaření cca 20 minut 500 g brambor , uvařených až do "rozvaření" 100 g škrobové moučky (pšeničný nebo bramborový škrob) 1 žloutek 1 lžíce másla sůl muškátový oříšek
Postup přípravy
Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a uvaříme. Necháme trochu vychladnout a prolisujeme lisem. Dochuťte solí, máslem a muškátovým oříškem. Vmícháme vaječný žloutek a škrob. …
Bavorský houskový knedlík od babičky- Semmelknödel
Potřebné ingredience
Doba zpracování: cca 20 minut / Doba vaření: cca 20 minut 6 housek, alespoň 1 den staré 3 lžíce nasekané petrželky _ kdo nemá rád, tak jí dávat nemusí 10 g másla 1 jemně nakrájená cibule 250 ml mléka 3 vejce Sůl a pepř případně strouhanku k lepšímu spojení těsta
Postup přípravy
Housky nakrájejte na tenké plátky. Nakrájenou petrželku a cibuli velmi krátce orestujte na másle, ale nenechte je obarvit, poté přidejte k nakrájené housce.. Zahřejte mléko …