Bramborové knedlíky
Potřebné ingredience
500g brambor, 250g krupičky, 1 vejce, 1/2 lžičky solamylu, 1 zarovnaná lžička soli do těsta, 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření knedlíků
Postup přípravy
Uvařené brambory ještě teplé oloupeme. Nastrouháme 1/2 na jemném struhadle, 1/2 na hrubém struhadle, smícháme s krupicí, vejcem, solamylem, solí a zpracujeme pevné těsto. Utvoříme…
Pečené maso trošku jinak
Potřebné ingredience
Vepřové maso Česnek Cibule Olej Sůl Pepř Mletý pepř Rajčatový protlak Zelí Bramborové knedlíky
Postup přípravy
Maso si nakrájíme buď na větší kostky nebo hrubší plátky. Nakořeníme vším kořením kromě rajského protlaku. Pečeme do změknutí pod alobalem. Poté zamícháme opatrně rajský protlak a…
Hovězí na houbách s domácím houskovým knedlíkem
Potřebné ingredience
Na omáčku: Nejlépe hovězí maso zadní, sušené houby namočené předem ve vodě, smetana 33% citrón, cibule 2 ks. Na knedlík: Hrubá mouka cca 500 g, houska 2 ks, droždí tak půl kostičky, vajíčko 1 ks, voda.
Postup přípravy
Hovězí maso naklepu, osolím, opepřím a dám na orestovanou cibulku. Poté přihodím předem namočené houby i s nálevem. Podleji a dusíme do měkka. Používám většinou papiňák. Je to…
Kuřecí vývar s kuřecími knedlíčky
Potřebné ingredience
kuřecí odřezky a skelety, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer...), cibule, hrášek, fazolky, květák, pár kuliček černého pepře, kulička nového koření, koření na ochucení polévky (Solčanka, Vegeta, Polévková vonička...), (případně nějaká příloha, např. nudle, celozrnné nudle...); * KNEDLÍČKY: 160 - 190 g kuřecího masa (nejlépe prsa), 3 lžíce strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, 1-2 lžíce bylinek (pažitka, petržel, cibulková nať ...), 1 vejce, sůl, bílý pepř, strouhanka
Postup přípravy
Tohle dělám jednou za čas - připravím porce mletého masa i vývaru do mrazáku a podle potřeby jen vytáhnu a něčím doplním.
Prsa vykostit.
Kostru vložit do hrnce, přidat…
Jemné, tvarohové knedlíčky-rychlé
Potřebné ingredience
2 tvarohy v alobalu, 2 vajíčka, 2 hrsti(větší)strouhanky, 2 lžíce bramborového prášku(bramb.knedlíky)
Postup přípravy
Vše smíchat a vařit 10min v osolené vodě. Cca 20ksrnPodmoučit polohr.moukou..rnKnedlíčky se nerozvařují a jsou krásně jemné.rnDobrou chuť.
Moravský vrabec se špenátem a žitno-bramborovými…
Potřebné ingredience
* VRABEC: 500 g vepřové plece, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, drcený kmín, pepř, 100 ml vody, hladká mouka; * ŽITNO-BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY: 500 g syrových oloupaných brambor, 100 g žitné celozrnné mouky, 100 g polohrubé pšeničné mouky, 1 vejce, sůl; * ŠPENÁT: špenátové listy (nebo protlak), cibule, smetana, vejce, česnek, sůl
Postup přípravy
Moravský vrabec:
Připravit suroviny - maso nakrájet na kostky, cibuli nakrájet na kostičky, česnek prolisovat a utřít se solí.
Cibuli vložit na dno hrnce.
Maso důkladně…
Kolínko s křenem a špaldovými knedlíky
Potřebné ingredience
* KOLENO: vepřové koleno, sůl, pepř,mrkev, hrášek, křen, smetana, hraška na zahuštění (nebo jíška, mouka...), případně na dochucení sůl, cukr a citrónová šťáva; * KNEDLÍKY: 1 vejce, ½ hrnku mléka, ½ hrnku špaldové mouky (hladké, celozrnné nebo směs obou v různém poměru), 1 rohlík (obyčejný nebo celozrnný), ½ lžičky soli, hrst čerstvé petrželky, tuk na vymazání hrnků (máslo, olej...)
Postup přípravy
Koleno lehce osolit a opepřit.
Na dno hrnce dát pokrájenou mrkev a hrášek, na to položit koleno.
Pomalit 7 hodin na LOW (3,5l hrnec), pokud je koleno velké, tak i více -…
plecko s bramborovým knedlíkem a zelím
Potřebné ingredience
500 g vepřového plecka nakrájeného na větší kostky, 2 nadrobno nakrájené cibule, 3 prolisované stroužky česneku, 1/4 kávové lžičky mletého pepře, 1/4 kávové lžičky pálivé papriky, 1/2 kávové lžičky sladké papriky, 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru 1 kávová lžička celého kmínu, 2 polévkové lžíce oleje, 200 ml masoxu (rozvařené ve vodě...)Na bramborové knedlíky: - uvařené brambory solamyl hrubá mouka sůl vejce
Postup přípravy
V kastrolu, který je vhodný i na pečení promícháme kostky masa se všemi shora uvedenými surovinami (až na vývar) a dáme do lednice alespoň na hodinu odležet, aby maso hezky…
Domácí vepřová pečínka,krémové zelí,hrníčkové knedlíky
Potřebné ingredience
1 kg krkovice,sůl,kmín,česnek,pivo,olej,1 lžičku medu,1 cibuli na krémové zelí:1 menší hlávka zelí,1 větší cibule,olej,sůl,zázvor,mletá paprika,drcený kmín,1 lžíce kukuřičného škrobu na hrníčkové knedlíky:500 g hrubé mouky,1/2 l mléka,3 rohlíky,2 vejce,sůl,máslo na vymazání hrníčků
Postup přípravy
Pečené maso:Maso prošpikujeme klínky česneku,nasolíme ze všech stran.Smícháme med ,trochu piva a kmín,zázvor a tím maso potřeme a dáme na dva dny do ledničky odležet.Odleželé maso…
Vepřový guláš bez míchání s domácím knedlíkem
Potřebné ingredience
Guláš :1kg vepřového masa nakrájeného na kostky, 3 větší cibule nakrájené najemno, 4 stroužky česneku, 2 masoxy rozmíchat zvlášť v teplé vodě a nalít, 2 čaj. lžičky sladké papriky, 1čaj lžička grilovacího koření, 1 čaj lžička kari, 1 lžička hořčice 3 polévkové lžíce Solamylu, sůl, pepř, půl čaj. lžičky pálivé papriky, chilli, nebo feferonka. Dají se do něj dát klidně i houby a nebo žampiony. Knedlík : 2 vejce, čajový hrnek hrubé mouky, čajový hrnek mléka, 1 a půl rohlíku, sůl
Postup přípravy
Guláš : Do simax zapékací mísy dáme maso, cibuli, česnek, uvedné koření, Solamyl, vlejeme v teplé vodě předem rozmíchané masoxy, přikryjeme alobalem a poklicí a strčíme do trouby…