SPONGEBOB S PŘÁTELY
Potřebné ingredience
KORPUS: citronový KRÉM: smetanový s mascarpone NAPLŇ: JAHODOVÉ PYRÉ KRÉM NA OBMAZÁNÍ DORTU: bílkovo-máslový FONDÁN NA POTAŽENÍ: obarvený na modro DORTOVÁ FORMA: průměr 30 cm VÝŠKA DORTU: 11 cm MODELACE FIGUREK: modelovací pasta Irys Bianco White Master Martini
Úlky
Potřebné ingredience
160g mletých piškotů 100g mletého cukru 60g másla 50g mletých ořechů 3 k . lžičky mléka 2 lžičky kakaa trochu rumu
Postup přípravy
Vypracované těsto necháme chvíli odpočinout. Děláme kuličky , obalíme v cukru a v máčkneme do formičky. Uděláme důlek a vyklopíme. ( používám otvírací formičky) Plníme…
Medová kolečka
Potřebné ingredience
Těsto: 140g krupicového cukru, 80g medu, 2 vejce, 1 lžička sody, 80g zúženého tuku, 350g hladké mouky. Krém: 400g mléka, 90g polohrubé mouky, 60g cukru, 100g másla. Čokoláda navrch.
Postup přípravy
Za stálého míchání zahříváme cukr, med, vejce a sodu, cca 5 min. Poté přidáme tuk a mícháme do rozpuštění. Směs necháme vychladnout a v robutu zpracujeme s moukou. Necháme v…
Cukroví z bílého vína
Potřebné ingredience
300g hladké mouky, 300g másla, 6 lžic bílého vína. Moučkový cukr na obalení
Postup přípravy
Zpracujeme mouku, máslo a víno. Necháme v lednici odležet. Vyválíme 0.5cm plát a vykrajíme tvary. Upečeme na 170 - 180 stupňů, asi 8 - 10 min. Horké obalujeme v cukru.
Kokosky
Potřebné ingredience
Kokosová kolečka : 150g másla, 90g cukru, 40g kokosu, sůl, 1 vejce, 280g mouky (celozrnná špalda + hladká). Krem: 120g šlehačky, 100g vysokoprocentní čokolády, 20g cukru, 250g másla. Kokosky: cca 150g bílků (z 5 vajec), 280g cukru krupice, cca 130 - 150g kokosu. Čokoláda. Marmeláda.
Postup přípravy
Na kolečka vyšleháme máslo s cukrem do oeny, přidáme zbytek ingrediencí a dopracujeme. Necháme v lednici. Poté vyválíme, vykrajíme kolečka a upečeme. Na krém rozpustíme čokoládu…
Měkké perníčky - ihned po upečení
Potřebné ingredience
400g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 vejce + 1 žloutek na potření, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžíčka jedlé sody, 2 lžíčky perníkového koření ( třeba Vitana, Kotany) - pokud nemáte , tak v původním receptu je přidat trochu skořice, 50 g másla.
Postup přípravy
Utřít cukr, 2 vejce, máslo, med, koření. Na vál si dávám mouku, jedlou sodu a přidám směs z mísy. Zpracovat, vyválet plát asi 4 mm silný. Peču při 180 C ,POZOR !!! 7 minut !!!…
Perníčky "Polopatě"
Potřebné ingredience
325g hladké mouky, 100 - 125g cukru, 1 lžička sody, 1 malá lžíce kakaa, perníkové koření skořice, 25g másla, 50g medu, 2 vejce
Postup přípravy
Sypké suroviny prosyjeme, přidáme vejce a rozehřáté máslo s medem (zchladlé na pokojovou teplotu). V robutu vypracujeme těsto, poté dopracujeme ručně (důležité pro hladký povrch),…
Dýňové rizoto z rýžovaru
Potřebné ingredience
* ZÁKLAD: 1 šálek kulatozrnné rýže, 2 šálky zeleninového vývaru, cca 250 g dýně Hokaido, 1 velká cibule, 1-2 lžíce vína Mirin, ¼ lžičky soli, 1-2 lžíce sýra (Parmezán, Mascarpone, Lučina, žervé...); * DALŠÍ MOŽNÉ PŘÍSADY K PODÁVÁNÍ: dýňový olej, dýňová semínka (nejlépe trochu opražená), opečená slanina, bylinky (petrželka, pažitka, lahůdková cibulka...), čerstvý hrášek...
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny: - rýži propláchnout (ideálně namočit několik hodin předem, ale není to nutné) - dýni pokrájet na drobnější kostičky nebo nudličky - cibuli pokrájet…
Hovězí na víně s kamutem
Potřebné ingredience
500 g hovězího masa, 1 lžíce mouky (klidně i celozrnné), 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, 2 střední brambory, 3-4 mrkve, 80 g suchého kamutu (propláchnout), sůl, černý pepř, na podlití 100 ml červeného vína + 200 ml hovězího vývaru
Postup přípravy
Připravit si suroviny: - maso pokrájet na kostky a obalit v mouce - brambory pokrájet na kostky - mrkev pokrájet na silnější kolečka - kamut propláchnout vodou - cibuli…
Limetková babka z remosky
Potřebné ingredience
TĚSTO: 240 g polohrubé mouky, 10 g čerstvého droždí, 90 g mléka, 40 g másla, 30 g cukru, 1 vejce, špetka soli; * NÁPLŇ: 35 g změklého másla, 35 g hnědého cukru, kůra z 1 limetky (bio), špetka kardamomu; * POLEVA: 50 g moučkového cukru, 20 g pomazánkového másla (nebo žervé, lučina, mascarpone ...), 8 g limetkové šťávy, (strouhaná limetková kůra na ozdobu)
Postup přípravy
Opět inspirace od paní Michaely Rau - originální recept najdete zde: http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2021/06/babka.html Pečeno ve formě 25x15 cm (vnitřní rozměr 23x13 cm)…