Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 153 návštěvníků)

Výborná třešňová šťáva (sirup) s postupem a ze zbytku zmrzlina, klevela, nebo marmeláda

0.0
Výborná třešňová šťáva (sirup) s postupem a ze zbytku zmrzlina, klevela, nebo marmeláda

Potřebné ingredience

1,5 kg tmavých třešní,
0,75 litru vody a cukr v množství podle obsahu získané šťávy.
na 0,5 litru šťávy přidáme 0,4 kg cukru a 7 g kyseliny citrónové
Já jsem asi ze 3 kg třešní udělala 2,5 litru šťávy

Postup přípravy

Napíšu 2 varianty postupu-toto bude varianta č. 1. kdy chcete mít jen šťávu:

Třešně namočíme do vody a necháme vyplavat červíky, pokud jsou tam(asi hoďku)
1,5 kg tmavých třešní, 0,75 litru vody a cukr v množství podle obsahu získané šťávy.Oprané třešně rozvaříme ve vodě za neustálého míchání a současného roztírání a drcení plodů.Rozvařené třešně propasírujeme a vylisujeme.Šťávu necháme sedimentovat a pak ji oddělíme od kalů.Čirou nebo i mírně zakalenou třešňovou šťávu uvedeme do slabého varu a na 0,5 litru šťávy přidáme 0,4 kg cukru a 7 g kyseliny citrónové, potom plníme do láhví, nejlépe vymytých alkoholem:-)

Druhá varianta, kdy máte šťávu a ten zbytek použijete např. na zmrzlinu, do koláče, na marmeládu, nebo klevelu apod.

V dalším receptu uvádím recept na zmrzlinku

Nejprve řešně namočíme a umyjeme.
Třešně dáme s vodou do hrnce a za občasného míchání rozvaříme. Sbíráme tu pěnu...

Když jsou třešně měkké, šťávu slijeme a vezmeme si 3 misky.
Do jedné ruky si vezmeme třešni, máčkneme na ní a do druhé ruky vypadne pecka, jde to daleko rychleji, než je vypeckovávat syrové.
Takže pecky do jedné mysky, vypeckované třešně do druhé.

Potom přes síto rozmačkáme ty vypeckované třešně

Šťávička se nám přecedí

Potom tu šťávu přecedíme přes drobnější sítko, ten zbytek dáme k vypeckovaným třešním.

Potom šťávu přecedíme přes plátýnko

a naběračkou mícháme, aby to bylo rychlejší

Potom šťávu zahřejeme a přidáme cukr s kyselinou citrónovou, rozmícháme, necháme rozpustit a plníme do alkoholem vymytých láhví a otočíme vzhůru.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

helulik 15. 7. 2009, 19:44
Děkuji za bezvadný typ (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Šťáva je prostě úžasná, už dělám 10litr (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
gucci envy 22. 7. 2009, 17:36
@helulik (clamp)tak to jste velká šikulka!!!! Je to fakt Mńamka :-)
marsib 9. 7. 2009, 21:43
Luci, a to nijak nezavařujete? *-) nezkazí se to?
gucci envy 10. 7. 2009, 21:16
@marsib Marti, nezavařuje a nezkazí. Důležité je, aby láhve byly vymyté alkoholem, nalilo se to ještě teplé až horké, uzavřelo a potom ihned otočilo víčkem dolů a nechalo se tak až do vychladnuté. Ještě se mi nikdy nezkazila.... :-)
avynka 26. 6. 2009, 22:36
Tak jsem se rozhoupala a udělala tento sirup ze 6 kg třešní (jablka)....je vynikající, opravdu MŇAM (Y). Jen teď doufám, že vydrží a nezačne se kazit :-p.... Jo a ze zbytku, co zbylo na plátýnku jsem udělala třešňovou dřeň, dala zmrazit a zdravá zmrzka je na světě :-). Tady je výsledek mého snažení : http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2082760 (F) (hello)
gucci envy 28. 6. 2009, 16:55
@avynka Ivi, jste šikulka, (clamp), ať chutná a hlavně ať se moc brzy nevypije ;-), u nás už pomalu končí a to jsem ho chtěla na zimu, příští rok musí udělat z větší dávky (jablka)třešní :-)
Timea 24. 6. 2009, 11:42
díky za receptík, šťáva je už hotová ze zbytku dle vaší rady zmrzlina super všechno se využije a dětičky budou mít co mlsat :-p opravdu skvělý tip (Y) přeji vám krásné sluníčkové dny (plaz) Regína (L)
gucci envy 24. 6. 2009, 13:04
@Timea (Y) Jste šikulka! Hodně zdravíčka všem (L)
pribylka7 22. 6. 2009, 7:49
Ahoj Lucko, šťáva je vynikajcí (Y), ale mám dotaz, jak dlouho ti vydrží aniž by s začala kazit?Díka za skvělý recept Eva
gucci envy 22. 6. 2009, 9:43
@pribylka7 Ahojky Evi, tím, že ji nalévám do vymytých láhví od alkoholu, tak určitě min. rok, možná i více, to jsem ale neměla ještě šanci zkusit, protože do té doby se prostě vypije :-) Je fakt výborná, lepší než kupovaná :-))
marz 17. 6. 2009, 16:29
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)hned se na to vrhnu
Ilonáček 17. 6. 2009, 10:23
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
gucci envy 17. 6. 2009, 13:08
@Ilonáček (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie