Co dnes vaříte ?
zdenakucerova
24. 2. 2021, 9:45
Bramboráčky, uzené a zelí, polívka pórková Zítra ovocné knedlíky s třešňovou marmeládou, tvaroh, máslíčko, cukříček ...já asi zapečenou brokolici a tresku
Gabogabo
23. 2. 2021, 13:01
Dobře - zas mě chytl rapl a přihodila jsem do košíku cosik jménem tapiokové perly. Co s tím? pudingy nejím (natož nějaký sladký) - dá se s tím udělat něco jiného (než to vyhodit?)
vlastaz
23. 2. 2021, 13:40
@Gabogabo
http://makova-panenka.cz/rady/tapiokove-perly-jak-si-s-nimi-poradit-v-ceske-kuchyni/ Znám jen ten tapiokový puding, ale tady píšou, že se dá použít jako škrob na zahuš´tování. Ale upřímně, pokud nechcete nasladko, já bych to raději vyhodila, než s tím takhle po česku experimentovat...
Gabogabo
23. 2. 2021, 13:48
@vlastaz
fajn - poletí to - však je to cena jednoho respíku s pofidérní účiností na viry... tak si ten jeden ... ne den vyvěsím na slunce... a jsem zpátky na svým... a za trest si nekoupím nanoroušku
macekd
23. 2. 2021, 13:31
@Gabogabo
Mno, pochoutka to asi nebude, no pro sovy dobrý když ne nasladko, zkusila bych to přidat do nějaké číny - a už pak bez nudlí...
fifa3
23. 2. 2021, 20:19
@macekd
to nedělejte, to se nehodí. Vpodstatě je nejlepší z toho "puding" - on to není puding, je to dezert, svařit s kokosovým mlékem a nastrouhat čokoládu - nebo dát ovoce. Mně puding taky nechutná, ale tapioku miluji.
MíšaC
23. 2. 2021, 13:07
@zdenakucerova
Musela jsem si to vygůglit https://www.vitalcountry.cz/tapioka-perly-velke-400g/?gclid=EAIaIQobChMIooiug_z_7gIVREiRBR3ALQZ7EAAYAiAAEgLkd_D_BwE
zdenakucerova
23. 2. 2021, 13:08
@MíšaC
já následně taky ....asi bych to použila jako střelivo do praku...než s tím něco tvořila
kucharka22
23. 2. 2021, 10:53
za odpověď všem děkuji jsem zase o něco chytřejší termomix moc by se mi líbil no třeba někdy teď budu jen tiše v prostřenu soutěžícím závidět když už vím název a cenu Krásný den všem
kucharka22
23. 2. 2021, 6:46
ženy prosím ktrerá koukáte na PROSTŘENO-včerejší díl -co to je za přístroj v čem vařila /mixovala Už jsem ho zahlídla ve více dílech jen nějak nemůžu pohledat co je to Moc děkuji
Ketysi
23. 2. 2021, 7:54
@kucharka22
Dobry den, je to asi tento,ale zkusenost s nim nemam. https://www.datart.cz/kuchynsky-robot-sogo-easycook-pro-ss-14565-bily.html?gclid=EAIaIQobChMIvJWyzrX_7gIVBqWyCh0xLwqyEAQYAiABEgJ7__D_BwE
macekd
23. 2. 2021, 10:31
@Ketysi
No jo, ale nezbaví mě to dalších přístrojů - dám tam něco vařit, ale potřebuju váhu, šlehač - většinou o víkendu i peču, + potřebuju nastrouhat třeba zeleninu na salát, zvlášť orestovat přílohu, apod. Takže další přístroj navíc... jako ano, pro denní vaření jídel z jednoho hrnce asi ideální, ale cena by měla být do max.8000,-
Zrušený účet
23. 2. 2021, 10:38
@macekd
Asi to udělá velkou službu v tom, že vám to vše napíše, co a kolik přidat. Já potřebuji hlavně - velké hrnce a jídlo na dva dny... Co nejrychleji uvařené ...
macekd
23. 2. 2021, 12:50
@
No jo, ale k tomu je teda potřeba umět číst to by mohl být problém ale jako jo, chápu, že pro někoho to význam má., Taky už mě nebaví stát u plotny každej den, vlastně už rok... O víkendu taky navařím víc, aby zbylo...
Zrušený účet
23. 2. 2021, 13:04
@macekd
Jsem typ, naházet vše (pokud možno) do jednoho hrnce, tehle stroj by mi nevyhovoval Papiňaky jsem si pro jistotu koupila dva, 4l a 6l a jsou pořád využívané..
SarinaK
23. 2. 2021, 7:47
@kucharka22
Thermomix, minulý týden ho tam paní měla. Cena ovšě šílená, ale líbil by se mi
kucharka22
23. 2. 2021, 10:51
@SarinaK
termomix slyším prvně , ale fakt to tam občas někdo má a má v tom i recept a postup Velmi děkuji
Lennie
23. 2. 2021, 8:13
@SarinaK
I mě Nejdřív jsem si ťukala na hlavu.....a ted jen tiše doufám, že si ho pořídím .
přeslice
23. 2. 2021, 8:52
@Lennie
kamarádka a švagrová mají, viděla jsem několikrát v provozu a jedla výsledky. Kdybych si bývala byla nepořídila pomalý hrnec loni na začátku roku, tak jsem do něj šla. Cena šílená, ale když vidím, jak u kamarádky vaří manžel, synové a s jakým výsledkem, tak by u nás posledních 12 měsíců mohl být vytížený na 1000%.
Zrušený účet
23. 2. 2021, 9:07
@přeslice
Koukala jsem na něho na YouTube, přijde mi hodně velký na linku a paní, která ho obsluhovala, pořád něco připravovala a doplňovala, co bylo napsáno na displeji. Neviděla jsem ho ale v reálu.... Mám zatím jenom nový tlakáč, ale nasypu suroviny, zavřu na hodinu a hotovo. K pomalému hrnci jsem ještě nedospěla (i když mi ho holky doporučovaly)
přeslice
23. 2. 2021, 9:34
@
kamarádka mi ho předváděla a je takový blbuvzdorný, že fakt zvládne vařit i chlap. Ono to přímo píše v jakém pořadí a kolik surovin nandat (i to váží). Navíc u těch "vyšších" typů je možné zadat např. suroviny, co máte doma, a vyhodí vám to možné recepty (když hledáte inspiraci z potravin, co dům dá). Mám malou kuchyňku a spousty jednoúčelových spotřebičů - pekárnu, rýžovar, pomalý hrnec, fritézu ...... Takže jsem si říkala, že buď až bude velká kuchyň, nebo všechny spotřebiče odejdou do věčných lovišť.
Zrušený účet
23. 2. 2021, 9:51
@přeslice
chápu, Gábi, já čekám na "něco", co si samo vybere zeleninu a maso z lednice, očistí, nakrájí, uvaří a nachystá mi talíř Zatím to dělám já, ale jednou, snad .....
zdenakucerova
23. 2. 2021, 9:54
@
...já zase čekám na NĚCO...co mi ráno řekne...uvař to a to , dá pokyn já už to jen zrealizuju, mám pocit, že jsem už všechno vařila 100x...došlo aj na takové jídlo jako je haše ...retro vzpomínka na školní jídelnu
vlastaz
23. 2. 2021, 10:27
@zdenakucerova
Netuším, co je haše, ale nedávno jsme si vzpomněla, jak jsme mívali ve školní jídelně pajšl - takovou bílou omáčku z vnitřností s knedlíkem. Všichni to nesnášeli, ale mě to chutnalo ( mám ráda játra, ledvinky, srdíčka...). To jsem od té doby už nikdy nejedla a doma to nemůžu ani nabídnout, jedla bych to sama... Myslíte, že to někde ještě vaří třeba na meníčku? Asi ne, co?
zdenakucerova
23. 2. 2021, 10:57
@vlastaz
Vlasti...haše to je taková sestra pajšlu taky to nebylo v jídelně oblíbené...přitom je to dobré a hlavně nenáročné. Měla jsem tu zbytky ze zabijačky, takové ty různé ořezy co zbyly po porcování masa a nebylo to úplně top na běžnou kuchyňskou úpravu, že bych z toho třeba nenakrájela pěkné plátky. Sekáná teď nedávno taky byla. Tak jsem to zpracovala takto. Je to taková "sekaná". prostě jsem vzala ty kousky bůčku a plece a upekla, pak umlela, ochutila majoránkou, přidala vejce, cibuli, trošku strouhanky, aby to drželo, nasekala jsem do toho hrst petržele ( ta se normálně nedává ) dala do pekáčku a upekla. Taková nádivka no. Ono se to dělá v podstatě ze zbytků masa...třeba to vepřové nebo hovězí. Fakt už zoufalství no Pajšl taky tedy nemusím...ale nedávno jsem dělala kaldoun a tam jsou taky srdíčka. Není pajšl vařené plíčky?
fifa3
23. 2. 2021, 20:21
@zdenakucerova
Pajlš dělala moje babíčka, jsou to vnitřnosti společně s trochou hovězího masa na smetaně. Od ní jsem to milovala - teď bych se to bála někde dát..
zdenakucerova
23. 2. 2021, 20:28
@fifa3
Už jsme se dopatrali ...jako dítě jsem nesnášela kuře na paprice, vadilo mi to maso v omáčce,ten vzhled, všechno a teď to mám ráda... ale obávám se, že pajslu nepropadnu.Ale je fakt, že některá jídla mám taky spojené s babičkou a mám pocit, že jako ona je nikdy neudělám
vlastaz
23. 2. 2021, 11:05
@zdenakucerova
Asi ano, google říká pajšl = plíčky na smetaně Ale ani tak mi to doma nikdo jíst nebude... Jen jeden z nich má rád játra, ale ne smetanové omáčky s knedlíkem. Prostě si to dám někde v restauraci, až budou otevřené a někdě na to narazím. Tak haše neznám, ale moje babička dělávala sekanou, kterou jsme měla nejraději ze všech. Měla jinou konzistenci a chuť, protože míchala půl na půl vařené hovězí z vývaru a syrový vepřový bůček. Obojí společně pomlela, dochutila jako sekanou, natřela na velký plech v tenké vrstvě ( tak cca 3 cm ) a pekla. Pak to řezala na čtverce jako buchtu- nebo jako nádivku.
zdenakucerova
23. 2. 2021, 11:12
@vlastaz
obávám se, že bych to nebyla schopná uvařit představím si plíce a jsem vegetarián ...u nás játra nejí nikdo....až na výjimky si občas uděláme s mužem drůbeží látka jako minutkovou směs nebo na grilu v létě. Tak to co dělala vaše babička je té haši hodně podobné, taky se to peče na vyšším plchu nebo pekáčku. Sakryš...to bych mohla koupit uzené a udělat takovou tu jarní nádivku ...hlavičku....bylinky jsou salát k tomu a mám je z krku
vlastaz
23. 2. 2021, 11:41
@zdenakucerova
Tak jsem vyčetla, že nejčastěji se pajšl připravuje ze srdce a jazyka, plíce tam nemusí být vůbec...No, mě to nepomohlo, tohle jíst nebudou
zdenakucerova
23. 2. 2021, 11:49
@vlastaz
u nás by to taky neprošlo a skončilo hned u mě...já bych na plíce nesáhla ...musím se trochu zapřít i když sahám na játra Ale myslím, že na to někde narazíte...že jako bývají zabijačkové nebo zvěřinové hody tak někde vaří i toto.
zdenakucerova
23. 2. 2021, 13:28
@kamion
pravda z drštěk taky vzniká dobrá polívka...prý tu taky vařím, ale nejím Věrko to je samé "krém brylé" pyré, paté, vídeňský nok, ale takovéhle retro nikde nenajdeš
kamion
23. 2. 2021, 13:46
@zdenakucerova
Víš co mi dalo práce sehnat plíčka? A dršťkovku vaří můj manžel a vynikající. To a guláš je jeho parketa
zdenakucerova
23. 2. 2021, 13:48
@kamion
a býčí tentonoc jsem na krámě neviděla nikdy...ne že bych po tom toužila , ale mám doma knížku a tam jsou z toho normálně recepty
tigger
23. 2. 2021, 10:30
@vlastaz
Určitě, tedy u nás běžně bývá na menu v restauraci, také mám moc ráda.
Zrušený účet
23. 2. 2021, 9:58
@zdenakucerova
Zdeni, myslím, že si tykáme (snad), já jedu dokolečka dokola... Ale hlavně, pořád málo.... Kluci to sežerou.... Držím ti palce v nápadech na vaření, já vařím hlavně rychle a žádné novinky nezavádím
zdenakucerova
23. 2. 2021, 10:50
@
Tykáme ...taky mám pocit, že vařím pořád dokola... ...omáčky, směsi, sladké, halušky, těstoviny, francouzské brambory, zeleninová jídla, zapečená jídla, ryby . já potřebuju aby to šlo dobře ohřát druhý den, přílohu si i udělají čerstvou. A ať dělám co dělám prostě neuvařím pro všechny na dva dny...8 -10 porcí ...jo a k tomu polívky...jak je mám ráda, tak už je začínám nesnášet a považuju to už za mučení
Zrušený účet
23. 2. 2021, 11:28
@zdenakucerova
Zdeni, napsala si to přesně Všeho moc udělat, mi nedělá dobře... Ale pořád jedu, ako robot... V životě jsem takhle často nevařila! Přes týden máme (jsme měli) všichni obědy. A teď??? Jsem taková jídelna, ještě mi udělat okénko na výdej
zdenakucerova
23. 2. 2021, 11:32
@
Já tedy vařila aj předtím, ale ne tolik...jak do množství tak i četnosti...i když i předtím to bylo 5x za týden ...přijedu večer a pomalu od vrátek skáču k plotně. Nejvíc mi vadí to vymýšlení. A úplně do běla jsem, když doma řeknu ať mi řeknou na co mají chuť a oni...nám je to jedno, necháme to na tobě ....mám chuť po nich hodit chleba a utéct ...
Silverwing1
23. 2. 2021, 14:06
@zdenakucerova
To je ještě lepší varianta. U nás si začne manžel vymýšlet třeba rostbeef nebo další libůstky, které jsou na hodiny u plotny Radši se neptám
Amysa
23. 2. 2021, 9:49
@přeslice
Koukala jsem na nějaké video na youtube a přijde mi to jak pásová výroba Věřím, že vaření tímto způsobem zvládne každý, může ho i bavit a možná i chutnat, ale když vidím tu cenu, tak mě to nijak nenadchlo
zdenakucerova
23. 2. 2021, 9:54
@Amysa
po zakoupení tohoto přístroje už by mi nezbylo na suroviny do něj
Amysa
23. 2. 2021, 10:11
@zdenakucerova
Já nejsem žádný extra plánovač, většinou vařím podle dostupných surovin a podle momentálního nápadu, u receptů málokdy dodržuju postupy a i během vaření mám myšlenky stále někde na výletě... No, a tady už bych si připadala jak hotový robot Emil, který se po splnění pokynu posouvá tlačítkem dál a dál, to vážně není nic pro můj chaotický přístup, cítila bych se svázaná a rodinu přeci nemůžu připravit o ty kalamity, co se mi občas povedou, čemu by se pak smáli, vždyť by to byla nuda
SarinaK
23. 2. 2021, 8:15
@Lennie
Je super! Budu tiše závidět. Líbí se mi, že už není potřeba nic jiného. A že uvaří sám
přeslice
23. 2. 2021, 7:02
@kucharka22
prostřeno nekoukám, ale napadlo mě, jestli nepoužila termomix.....
sieta
21. 2. 2021, 14:00
Myslíte, že v tomhle receptu http://www.toprecepty.cz/recept/1736-slehackova-buchta/ se myslí moučkový cukr nebo krupice?
katkajohny
21. 2. 2021, 14:08
@sieta
To je úplně jedno. Já třeba vůbec cukr nepoužívám, pouze čekankový sirup a dávám o polovinu méně, než se píše v receptech. Dej co máš, určitě nic nepokazíš.
zdenakucerova
22. 2. 2021, 16:20
@sieta
Asi pozdě já se taky bojím experimentovat, dala bych moučkový... někdy mám pocit, že se ten cukr krupice jakoby nerozpustí a v té pěně krupe ,ale v hotové buchte je to ok ,ale já a pečení,to je stres a touha po dokonalosti
Ivuliberuli
21. 2. 2021, 13:50
Hovězí vývar. Vepřová panenka plněná mozzarellou,sušenými rajčaty a sušenou šunkou,pečené brambory. Včera jsem dělala kiwi řezy
SarinaK
21. 2. 2021, 13:39
Svíčková s dančím, výborná. Těsto na buchty kyne, budou s jablíčkovou náplní. Přijede mi synek Doufám, že zbyde na zítra
anilvap2
21. 2. 2021, 12:00
Ke snídani kynutá bábovka, tentokrát s tvarohem. Myslím, že ten mák k ní jde lépe. Oběd pečené krůtí stehno, špenát, karlovarský knedlík. A ke svačině Moravcův borůvkový knedlík z Harrachova s Tompeliho tučným tvarohem. Asi si ten těhotenský overal pořídím taky.
katkajohny
21. 2. 2021, 11:22
Mám hovězí z kravičky tady odtud kousek z vesnice,úplně bio Tak dnes jako znojemskou s domácím kynutým knedlíkem. A domácí medovník na odpoledne - pekla maminka.
Nikis.
21. 2. 2021, 11:52
@katkajohny
No mnam! Hned bych si dala, vsechno My jedeme k mamce, budou kureci rizky, rizky z panenky, br kase a bramborovy salat, hovezi vyvar s nudlickama a chlebicky, pizza sneci, tvarohova buchta s drobenkou a ja vezu dort jako pericko... No myslim, ze jsem si mela vzit nejaky tehotensky overal. Mozna trumfnu s briskem svagrovou, ta je v osmem mesici
STŘELEC
21. 2. 2021, 12:05
@Nikis.
vše všecičko bych si u Tvé mamky dala , mňam jen si dej . U nás dnes grilovaný losos, bylinková omáčka, šťouchané bramborky, ledový salát a ke jsme s mamkou upekly trdelníky .
Nikis.
21. 2. 2021, 12:10
@STŘELEC
Ja si taky dam vsecko U vas bych si taky pochutnala tak dobrou chut
katkajohny
21. 2. 2021, 11:55
@Nikis.
overal .No my se dnes rozhodli hnípat u biatlonu ,takže já možná zůstanu v noční košili nebo tak nějak A od vás bych si dala úplně všechno ,všecičko Nejhorší je,že se má oteplovat - snad i plus 17 stupňů má být A to znamená sundat zimní bundy a kabáty a to znamená,že to je pěkně naprd