trnkový likér
Potřebné ingredience
2 litry trnek přešlých mrazem, 2 litry vody, 1 kilo cukru, 2 dcl rumu, 2 dcl griotky
Postup přípravy
trnky opláchneme a dáme do misky, zalejeme vařící vodou uzavřeme a necháme schladnout při pokojové teplotě, když schladnou, rozmačkáme štouchadlem na brambory a uložíme na 3-5 dní…
Domácí jahodová zmrzlina
Potřebné ingredience
250 g jahod, 100 g moučk.cukru, 100 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
Jahody omyjeme, zbavíme slupek a nakrájíme na kousky. Promícháme s cukrem, dáme do zavírací misky a vložíme do mrazáku. Necháme je zamrazit do druhého dne.
Zmrazené jahody dáme…
Vánoční ovocný salát
Potřebné ingredience
4 jablka,1 banán,1 větší kompot broskví,1 ananasový kompot
Postup přípravy
Vše pokrájíme na kostičky nebo kolečka a smícháme, zalijeme šťávou z kompotů a dáme vychladit. Podávám po štědrovečerní večeři .Někdy jen takto nebo se šlehačkou a zmrzlinou.
Marmeláda za studena z černého rybízu - vitamínová…
Potřebné ingredience
1 l šťávy z černého rybízu, 1,5 - 1,75 kg cukru krupice
Postup přípravy
O léčivých účincích černého rybízu se zde nebudu rozepisovat - např. viz. odkaz
http://www.ordinace.cz/clanek/cerny-rybiz/ a další léčivé účinky jsou popisovány v řadě různých…
Pečený čaj
Potřebné ingredience
1 kg ovoce (může být mražené i čerstvé) hrušky,jablka,pomeranče,rybíz,švestky,mandarinky,jahody,maliny,borůvky,ostružiny..... * 1200 cukru krystal * 2 dcl rumu (nemusí být) * 1citron * lžička skořice * 3 nemleté hřebíčky
Postup přípravy
Ovoce nakrájíme na kousky (jablka a hrušky nemusíme loupat). Ve větší misce smícháme nakrájené ovoce a cukr, přidáme rum (nemusí být), citron (nakrájený na kousky), skořici a…
ŠVESTKOVÁ NUTELLA
Potřebné ingredience
250 g cukr krystal 1 balíček vanilkový cukr 1,5 kg švestky pěkně zralé-sladké 250 g třtinový cukr 150 g hořká čokoláda asi s 60% kakaa trochu rumu podle chuti,-ale nemusí se..
Postup přípravy
Švestky rozvaříme s cukry a nakonec přidáme čokoládu a trochu rumu podle chuti. Směs mícháme a vaříme do zhoustnutí.
Teplou směs naléváme do sklenic, ve kterých švestkovou…
Dokonalá šťáva zastudena z černého rybízu (recept…
Potřebné ingredience
2,5 kila černého rybízu\r\n2 dkg kyseliny citrónové\r\n2-2,5 litru vody
Postup přípravy
Ovoce očistíme, rozmačkáme (já si pomohla tyčovým mixérem), přidáme převařenou schladlou vodu a sáček kyseliny citrónové. Necháme 24-48 hodin stát v chladu. Poté přecedíme a na 1…
Malinovo - melounovo - banánové "smoothie"
Potřebné ingredience
Maliny, meloun, banány, moučka cukr (nebo jakékoliv jiné ovoce)
Limonáda- nápoj z bezu
Potřebné ingredience
30dkg cukru 5l vody 6 květů bezu 2 lžíce octa 1 lžička kys. citrónové 1citrón
Postup přípravy
Včera jsem zkusila udělat tohle pitíčko a musím se s ním podělit. Do letního počasí, vychlazený bodne.
30dkg cukru, 1 lžička kyseliny citrónové, 2 lžíce octa, 1 citrón a 6…
Domácí přesnídávka
Potřebné ingredience
850g oloupaných a nakrájených jablek, 450g rebarbory (nebo jiného ovoce), 500ml vody, 1 vanilkový pudink, dle chuti třtinový cukr (u sladkého ovoce nemusí být)
Postup přípravy
Ovoce zalijeme asi 3/4 množstvím vody a dusíme doměkka. Horké rozmixujeme, ev. přidáme cukr a do směsi zavaříme pudink rozmíchaný ve zbylé vodě. Horké plníme do sklenic, obrátíme…