Polévka z červené řepy
Potřebné ingredience
Kořenová zelenina - petžel, mrkev, celer, koření na svíčkovou, velká kapusta, červená řepa, křen na dochucení
Postup přípravy
Z kořenové zeleniny a koření uvaříme vývar, přecedíme do hrnce a vložíme kapustu s červenou oloupanou řepou, vaříme do změknutí, rozmixujeme ponorným mixerem, dochutíme pouze solí…
Gulášová cibulačka
Potřebné ingredience
25o g hovězí žebro bez kosti,3 velké cibule,3 brambory,10 dkg libové slaniny,1 lžíce oleje, asi 1 a 1/2 lžíce hl.mouky,1 lžička ml.č.papriky,1 bobkový list,majoránka,sůl,pepř,zelená petrželka,vývar z kostky
Postup přípravy
Maso a slaninu nakrájíme na malé kostičky .Obojí opečeme ,přidáme cibuli(tu si oloupeme rozpůlíme a nakrájíme na tenké půlměsíčky přidáme na kostičky nakrájené brambory,zasypeme…
polévka z medvědího česneku
Potřebné ingredience
oliv.olej , cibulka, česnek, medvědí česnek - listy, zel. vývar, smetana , kousíček másla obaleného v mouce, pepř, sůl a muškátový oříšek dle chuti... rychlá , zdravá polévka... inspirace časopis gurmet
Postup přípravy
dceři jsem ji trošku mixla... moc velké kousíčky zeleniny nemusí :-(... výborné s opečenou bagetkou...potřené drceným česnekem....
ZELENINOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
troška másla, 1 cibule, 1 větší plechovka žampionů, mražená zelenina - hrášek s mrkvičkou, 2-3 brambory, troška hl. mouky, masox, sůl
Postup přípravy
Na másle osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky a žampiony nakrájené na kousky (já je přidávám k cibulce až po chvíli), zaprášíme moukou a uděláme tmavší jíšku. Zalijeme vodou,…
ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
1 mražený špenát, 2 - 3 trojúhelníčky taveného sýra, 0,5l mléka, , kostka bujonu, česnek, 1vejce, mouka, máslo, cibule, sůl
Postup přípravy
Mražený špenát rozpustíme v horkém mléce dolijeme horkou vodou (podle toho kolik chceme polévky). Chvíli povaříme, přidáme kostku bujonu a tavený sýr a vaříme dokud se nerozpustí.…
ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
150 g žampionů (1 větší plechovka), 1/2 cibule, 1kostka hovězího bujónu, 250ml smetany na vaření, 3 lžíce másla, 3 lžíce hl.mouky, 2 trojúhelníčky smetanového taveného sýra, 0,75 ml vody, Podravka na dochucení
Postup přípravy
Na drobno nakrájenou cibuli a žampiony vložíme do hrnce a společně osmažíme na másle, až se voda odpaří. Hovězí bujón rozpustíme v horké vodě a přilijeme k žampiónům. Necháme…
Buráčkový bařt
Potřebné ingredience
uzené maso nebo uzená žebra, červená řepa = buráčky, velké fazole, brambory, polévková zelenina - mrkev, petržel,..., polévkový bujón, polévkové koření, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, trochu másla, smetana ke šlehání nebo na vaření
Postup přípravy
Další moje srdeční záležitost ... původem z Volyně
Polévka je spíše náročnější na přípravu, ale za ten požitek to stojí :-).
Uzené maso či žebra dám vařit samostatně…
Správková slepičí podle babičky s noky
Potřebné ingredience
1/2 větší slepice,mrkev,petržel,1/4 celeru,masox,sůl,5 str .česneku,10dkg másla,2-3lžíce hl.mouky,3 vejce,petrželka
Postup přípravy
Slepici uvaříme doměkka,pak maso obereme a pokrájíme na kousky(kůži vyhodíme).Do vývaru přidáme pokrájenou, nebo nastrouhanou zeleninu a dáme vařit.Připravíme si noky: rozpusíme…
Rychlovka s krupičkovou zásmažkou
Potřebné ingredience
kousek másla, krupička (cca lžíce), zelenina (nastrouhaná čerstvá či zmražená na nudličky), bujón bez glutamátu, 1 vejce, voda, petrželka či pažitka na ozdobu.
Postup přípravy
Do hrnce na polévku dáme kousek másla jako na jíšku, jen místo jíšky použijeme krupičku. Chviličku mícháme, přidáme rozšlehané vejce (já do něj přidávám podravku, či pažitku,…
Bílá polévka
Potřebné ingredience
10 dkg másla 3 lžíce hladké mouky půl litru vody cca 1/4 l mléka 3 menší brambory 3 natvrdo vařená vejce pažitka
Postup přípravy
Z cca 10 dkg másla a tří lžic mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou, osolíme, přidáme trošku kmínu a 3 na malé kostičky nakrájené brambory. Uvaříme do měkka.…