Koprová omáčka
Potřebné ingredience
1l mléka, sůl 1 lžička, 1 balíček kopru, 2 lžíce octa, 3lžíce cukr, 100g másla, 3 lžíce hladké mouky. PŘÍLOHA : vejce, brambory.
Postup přípravy
Čerstvý kopr obereme a nasekáme. Do rozpuštěného 100g másla nasypeme 3lžíce hl. mouky a trochu orestujeme... Za stálého míchání nalijeme 1L mléka osolíme 1lžickou soli - necháme…
Houbová omáčka z pomazánkového másla
Potřebné ingredience
4-5 hrstí sušených hub 4-5 lžic jemně strouhaného celeru 150-200 g pomazánkového másla (bez příchutě) 1 cibule 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky cca 2 hrnky vývaru 4-5 kuliček nového koření 1 bobkový list sůl bílý pepř
Postup přípravy
Houby hodinu předem namočíme do mléka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozpuštěném másle. Přidáme celer a koření s listem. Chvíli restujeme, až se vše rozvoní a zasypeme plnou…
Rajská omáčka
Potřebné ingredience
1cibule, 3mrkve, 2lžíce máslo, 2lžíce mouka, 1lžička sůl, dva malé protlaky, 3lžíce cukr, šťáva z půlky citrónu nebo 1 lžíce octa, špetka tymian, 3 bobkový list, 8 kuliček nové koření, 10 kuliček pepře, 1 hřebíček, špetka skořice, 1L vývar nebo voda
Postup přípravy
Na másle nebo oleji zpěnime cibulku na jemno, na cibuli necháme rozvonět koření, po té přidáme nastrouhanou mrkev a dále restujeme, až bude mrkev zkaramelizovaná přidáme protlak a…
Svíčková na smetaně
Potřebné ingredience
hovězí maso kýta 1 kg nebo líčka, sádlo 4lžíce, větší cibule 1 ks, mrkev velké 3ks, celer 1/4ks, petržel 3ks, krupicový cukr 3 lžíce, běžný (lihový) ocet 1 dcl, plnotučná hořčice 1lžička, voda 3dcl smetana 200g, hl. mouka 1vidličku 1dcl vody, sůl, pepř
Postup přípravy
Hovězí kýtu osolíme a popepříme na sádle z prudka opečeme odložíme bokem. Nyní do výpeku vložíme na kostičky nakrájenou mrkev petrze a celer osolíme a opravdu důkladně opečeme pak…
Domácí kečup
Potřebné ingredience
zralá rajčata 1 kg jablka 2 ks větší cibule 1 ks cukr 70 g jablečný ocet 60 ml voda 60 ml sůl 1 lžička bobkový list 3 ks celý pepř 5 kuliček nové koření 5 kuliček hřebíček 5 ks špetka skořice
Postup přípravy
Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas…
Rajská omáčka s kuličkami
Potřebné ingredience
400g mletého krůtího masa, 200g vepřového mletého masa, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, sůl, špetka sušeného česneku. 1 plechovka krájených rajčat, 200g protlaku, 1 bokový list, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 celá skořice, malá lžička tymiánu, sůl, lžička másla, cukr, 500-700ml vývaru, ev. citrónová šťáva
Postup přípravy
Maso ochutíme solí, česnekem, oreganem a bazalkou. Uděláme malé kuličky. V hrnci smícháme rajčata, protlak, koření a vývar. Přivedeme k varu a vložíme kuličky. vaříme 45-60min.…
Žampiony na smetaně
Potřebné ingredience
400-500g žampionů, drcený kmín, majoránka, sůl, pepř, jíška (přepuštěné másla + špaldová mouka), ocet, třtinový cukr, přepuštěné máslo, šlehačka
Postup přípravy
6ampiony nakrájíme na kousky, orestujeme na másle s kmínem. Přidáme koření, sůl zalijeme šlehačkou. Dle potřeby zahustíme jíškou a na konci ochutíme octem a cukrem.
Svíčková na smetaně
Potřebné ingredience
1kg hovězího masa (loupaná plec), 2 střední mrkve, 1 větší petržel, 1/2 středního celeru, 1 menší jablko, 200ml červeného vína, 2-3 lžíce cukru, 4 lžíce octu, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, 500ml vývaru, 50g slaniny, 2 lžíce přepuštěného másla, 1 šlehačka, citrónová šťáva, 1 lžíce brusinek
Postup přípravy
Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem. Na zbytku slaniny a másle maso orestujeme a dáme stranou. Na výpeku orestujeme na kousky zeleninu s kořením a kousky…
Omáčka s vepřovým, okurkem a vajíčkem.
Potřebné ingredience
Plecko, olej, cibule,sůl, pepř, zavařené okurky, vejce natvrdo, hladká mouka na zahuštění, trocha smetany.
Postup přípravy
Na oleji zpěníme cibulku, necháme zezlátnout, dáme maso na kostky, osolíme a opepříme, necháme zatáhnout a zalijeme vodou. Přidáme najemno nastrouhané okurky, stačí dva kusy a…
Omáčka z hlívy ústřičné-podle Dany
Potřebné ingredience
350 g hlívy ústřičné, 1 cibule 230 ml smetany, 1 kostka bujónu houbového, olej, hladká mouka, cukr, sůl, bílý pepř, drcený kmín, citrónová šťáva nebo ocet
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dorůžova. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na plátky a na cibulce zvolna podusíme přibližně 15 minut se špetkou soli, pepře a…