Zobrazit přihlášovací formulář
CUKROVÍ
Měkké perníčky - ihned po upečení

Měkké perníčky - ihned po upečení

Potřebné ingredience

400g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 vejce + 1 žloutek na potření, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžíčka jedlé sody, 2 lžíčky perníkového koření ( třeba Vitana, Kotany) - pokud nemáte , tak v původním receptu je přidat trochu skořice, 50 g másla.

Postup přípravy

Utřít cukr, 2 vejce, máslo, med, koření. Na vál si dávám mouku, jedlou sodu a přidám směs z mísy. Zpracovat, vyválet plát asi 4 mm silný. Peču při 180 C ,POZOR !!! 7 minut !!!…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Perníčky "Polopatě"

Perníčky "Polopatě"

Potřebné ingredience

325g hladké mouky, 100 - 125g cukru, 1 lžička sody, 1 malá lžíce kakaa, perníkové koření skořice, 25g másla, 50g medu, 2 vejce

Postup přípravy

Sypké suroviny prosyjeme, přidáme vejce a rozehřáté máslo s medem (zchladlé na pokojovou teplotu). V robutu vypracujeme těsto, poté dopracujeme ručně (důležité pro hladký povrch),…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Dýňové rizoto z rýžovaru

Dýňové rizoto z rýžovaru

Potřebné ingredience

* ZÁKLAD: 1 šálek kulatozrnné rýže, 2 šálky zeleninového vývaru, cca 250 g dýně Hokaido, 1 velká cibule, 1-2 lžíce vína Mirin, ¼ lžičky soli, 1-2 lžíce sýra (Parmezán, Mascarpone, Lučina, žervé...); * DALŠÍ MOŽNÉ PŘÍSADY K PODÁVÁNÍ: dýňový olej, dýňová semínka (nejlépe trochu opražená), opečená slanina, bylinky (petrželka, pažitka, lahůdková cibulka...), čerstvý hrášek...

Postup přípravy

Nejprve připravit suroviny: - rýži propláchnout (ideálně namočit několik hodin předem, ale není to nutné) - dýni pokrájet na drobnější kostičky nebo nudličky - cibuli pokrájet…

Zobrazit více...
POMALÝ HRNEC
Hovězí na víně s kamutem

Hovězí na víně s kamutem

Potřebné ingredience

500 g hovězího masa, 1 lžíce mouky (klidně i celozrnné), 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, 2 střední brambory, 3-4 mrkve, 80 g suchého kamutu (propláchnout), sůl, černý pepř, na podlití 100 ml červeného vína + 200 ml hovězího vývaru

Postup přípravy

Připravit si suroviny: - maso pokrájet na kostky a obalit v mouce - brambory pokrájet na kostky - mrkev pokrájet na silnější kolečka - kamut propláchnout vodou - cibuli…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Limetková babka z remosky

Limetková babka z remosky

Potřebné ingredience

TĚSTO: 240 g polohrubé mouky, 10 g čerstvého droždí, 90 g mléka, 40 g másla, 30 g cukru, 1 vejce, špetka soli; * NÁPLŇ: 35 g změklého másla, 35 g hnědého cukru, kůra z 1 limetky (bio), špetka kardamomu; * POLEVA: 50 g moučkového cukru, 20 g pomazánkového másla (nebo žervé, lučina, mascarpone ...), 8 g limetkové šťávy, (strouhaná limetková kůra na ozdobu)

Postup přípravy

Opět inspirace od paní Michaely Rau - originální recept najdete zde: http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2021/06/babka.html Pečeno ve formě 25x15 cm (vnitřní rozměr 23x13 cm)…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Zmrzlina slaný karamel

Zmrzlina slaný karamel

Potřebné ingredience

2 šlehačky, 180g cukru, 300g mléka, 4g soli, 5 žloutků

Postup přípravy

V rendlíku zalijeme cukr malým množstvím vody (aby byl namočený) a postupně z něj uděláme karamel. Do karamelu postupně opatrně vlijeme ohřátou polovinu smetany a necháme zcela…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jogurtovo - medová zmrzlina

Jogurtovo - medová zmrzlina

Potřebné ingredience

500g smetanového jogurtu, 1 šlehačka, 150g mléka, 80g cukru, 2 lžíce glukózy nebo kukuřičného sirupu, 3 - 4 lžíce medu

Postup přípravy

Jogurt rozmícháme metličkou. Do hrnce dáme smetanu, mléko, cukr, sirup - provedeme k varu a vaříme cca 2 minuty, aby se cukr rozpustil. Vmícháme med a necháme vychladnout. Poté…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Nadýchané celozrnné muffiny

Nadýchané celozrnné muffiny

Potřebné ingredience

210g celozrnné mouky (pšenice, špalda), 250g polotučného tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 2 lžičky PP, 40g kokosového oleje, 40g řepkového oleje, 150g mléka, čokopecky

Postup přípravy

Vejce smícháme s tvarohem a medem jen ručně metlou, přidáme mléko a olej, zamícháme. Přisypeme smíchanou mouku s PP, čokoládou a kakaem. Dáme do formiček a pečeme na 160-170…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Potřebné ingredience

hovězí maso kýta 1 kg nebo líčka, sádlo 4lžíce, větší cibule 1 ks, mrkev velké 3ks, celer 1/4ks, petržel 3ks, krupicový cukr 3 lžíce, běžný (lihový) ocet 1 dcl, plnotučná hořčice 1lžička, voda 3dcl smetana 200g, hl. mouka 1vidličku 1dcl vody, sůl, pepř

Postup přípravy

Hovězí kýtu osolíme a popepříme na sádle z prudka opečeme odložíme bokem. Nyní do výpeku vložíme na kostičky nakrájenou mrkev petrze a celer osolíme a opravdu důkladně opečeme pak…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Koláčky z taveného sýru

Koláčky z taveného sýru

Potřebné ingredience

2 hrnky hladké mouky 1 kostka tuku na pečení (250g) 4 kostky taveného sýra( bez příchutě) Náplň- povidla, tvaroh, marmeláda, ořechy atd.. Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

Kostku tuku si necháme pořádně změknout aby šla nastrouhat nahrubo. Po nastrouhání tuku přidáme 2 hrnky hl mouky a 4 kostky sýra dle vašeho výběru . Pořádně zpracujeme v těsto ,…

Zobrazit více...

Kategorie