***DIETNÍ VLOČKOVÝ KOLÁČ S MÁKEM A TVAROHEM***
Potřebné ingredience
Těsto: 2 hrnky ovesných vloček, 1,5 hrnku horké vody, 2 bílé jogurty, med, nebo třtinový cukr dle chuti. Maková nádivka: 200g mletého máku, 300ml mléka, med, 2 lžičky skořice. Tvarohová nádivka: 2 tvarohy, med,100g rozinek.
Postup přípravy
Těsto: vločky zalijeme horkou vodou, nenecháme dlouho máčet, přidáme jogurt a trochu medu. Vše umícháme a těsto rozdělíme na 2 půlky. První vylejeme na plech vyložený pečícím…
ŽERBÓ-maďarská klasika - náš oblíbený
Potřebné ingredience
těsto: hladká mouka 450g, cukr moučka 2 lžíce, droždí 1/2 kostky, mléko 3 lžíce, máslo 280g, vejce 1ks, žloutek 1ks Náplň: vlašské ořechy 150g, moučkový cukr 150g, vanilkový cukr 1/2 balíčku, libovolná pikantní marmeláda Čokoládová poleva: máslo, čokoláda na vaření
Postup přípravy
1. Z mouky, moučkového cukru, mléka, másla, vajíček a droždí zaděláme těsto ( nekynuté)
2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu vyválíme a položíme na vymazaný plech…
LINECKÝ BROSKVOVÝ KOLÁČ s pistáciovými oříšky
Potřebné ingredience
Ingredience na linecké těsto: 300 g hladké mouky, 175 g másla, 100 g jemného krystalového cukru,1 celé vejce, 1 žloutek, sůl. Ostatní ingredience: 2 velké, nebo 3 středně velké broskve, meruňkový džem, 1 PL nasekaných pistáciových oříšků, trochu nasekané bílé a tmavé čokolády (nemusí být).
Postup přípravy
Postup práce:
Připravíme linecké těsto a ještě měkké ho rozprostřeme na pečící papír a vložíme do nízké dortové formy o průměru 24 cm.
Okraje můžeme ozdobně vytvarovat.…
Broskvový moučník
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 100 ml oleje, 100 ml mléka, 1 prášek do pečiva; Krém: šťáva z kompotu, 2 vanilkové pudingy, 4 lž moučkového cukru, 2 tvarohy (jedno jaké), 10 dkg másla; dále 1 broskvový kompot (820 g).
Postup přípravy
Korpus: Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej a mléko, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný…
Dvojbarevné tvarohové řezy
Potřebné ingredience
Tmavé těsto: 300 g hladké mouky, 160 g cukru moučka, 170 g hery, 3 PL kakaa, 2-3 PL zakysané smetany, 1 lžička prášku do pečiva. Světlé těsto: 150 g hladké mouky, 80 g cukru moučka, 80 g hery, 1 PL zakysané smetany, ½ lžičky prášku do pečiva. Náplň: 500 g tučného tvarohu v alobalu, 1 kelímek zakysané smetany (a ještě zbytek, co nešel do těsta), cukr moučka dle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 vejce. Dále: povidla nebo marmeláda, 200 g bílé čokolády, kousek 100% tuku, zdobení.
Postup přípravy
Další z tvarohových receptů, který jsem našla na internetu a vyzkoušela.
Na vále vypracujeme postupně obě těsta, tmavé těsto rozpůlíme a všechny 3 bochánky zabalené v…
Opilý Isidor
Potřebné ingredience
Rozpis na cca 40 kousků Těsto: 150g másla 150g cukru 4 vejce 1 lžíce kakaa 70g hrubé mouky 1/4 prášku do pečiva 120g vlašských ořechů tuk a mouka na plech 1. vrstva: 200ml rumu (ano, to není překlep, opravdu dvě deci, Isidor musí být opravdu opilý) 1 vanilkový cukr 200g vlašských ořechů 150 - 200g cukru 2. vrstva: 4 vejce 1 lžíce kakaa 100g moučkového cukru 250g másla Poleva: 100g 100% tuku 150g čokolády na vaření Půlky vlašských ořechů na dozdobení
Postup přípravy
1. Změklé máslo smícháme s cukrem a žloutky a třeme dopěny, potom přisypeme kakao a hrubou mouku s práškem do pečiva a rozemleté ořechy. Z bílků vyšleháme tuhý sníh opatrně…
KIVI ŘEZY
Potřebné ingredience
Těsto - 150 gr pískového cukru, 4 žloutky, 200 gr polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, asi 1 dcl vody, 2 dcl oleje, sníh ze 4 bílků. Hmota na piškot - 1 kelímek smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 2 kelímky zakysané smetany. Poleva - polovina balíčku citrónového Vitacitu / 50 gr /, 1 vanilkový pudink, 0,5 l vody, 2 malé lžičky pískového cukru. Ovoce / kivi, banán, jahody, mandarinky z pechovky, ananas, borůvky... /
Postup přípravy
Piškot : Nejprve připravíme sníh z bílků. Žloutky a cukr vyšleháme. V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Do vyšlehaných žloutků s cukrem přilijeme vodu, a olej. Přidáme…
Jogurtový třešňový koláč
Potřebné ingredience
1 bílý jogurt nebo zakysanou smetanu (200g), 1/2 hrnku mletého cukru, 1a1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 vejce, prášek do pečiva, ovoce dle možností a chuti, posypku (já dělám od oka, ale nejobvyklejší poměr je: 150 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce másla(kostka). pečící papír na plech
Postup přípravy
Vejce s cukrem vyšleháme (stačí ručně metličkou), přidáme jogurt nebo zakysanou smetanu, zamícháme, přídáme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme.Na plech vyložený pečícím…
Roláda (smotává se až studená)
Potřebné ingredience
6 vajec, 14 dkg cukr krupice, 8 dkg hl. mouky
Postup přípravy
Vyšleháme 2 vejce a 4 žloutky s cukrem, postupně přidáváme mouku a nakonec sníh ze 4 bílků. Dáme upéct, potom vychladit. Potom natřít oblíbeným krémem a smotat.
Hraběnčin koláč
Potřebné ingredience
400 g hladké mouky 1 prášek do pečiva 100g pískového cukru 100g moučkového cukru 250g másla nebo Hery 5 vajíček 500g jablek 2 lžíce mléka ořechy nebo mandle
Postup přípravy
Oddělíme bílky a žloutky. Kromě jablek, vaječných bílků a moučkového cukru všechny přísady smícháme a vypracujeme z nich těsto. 1/4 oddělíme a dáme do lednice ztuhnout. Ze zbytku…